Ingredienser
6 avrente hermetiske ansjosfileter i olje 3 store fedd hvitløk, grovhakket salt 4 ss olivenolje 6 ss smør pepper
Tilberedning
Knus ansjosfileter og hvitløk i morter til en masse. Drysser du litt salt over hvitløken, går det lettere. Varm olje og smør i en liten kjele og tilsett ansjos- og hvitløkblandingen. Rør godt sammen. Tilsett pepper og ha sausen over i en ildfast bolle eller en fonduekjele. Serveres varm til rå grønnsaker eller italienske brødpinner, som dyppes i sausen. Hvis mulig, hold sausen varm over en spritflamme.

Mer om Bagna Cauda

Bagna Cauda er en ekstraordinær italiensk rett som oversettes direkte til «varm dipsaus». Imidlertid gir denne beskjedne beskrivelsen knapt retteretten rettferdighet, ettersom Bagna Cauda er en rik og kompleks opplevelse som fordyper spiseren i hjertet av Piedmont-regionens kulinariske tradisjoner. Dette måltidet er vanligvis både et sosialt samlingspunkt og et dekadent måltid, noe som skaper en uforglemmelig matopplevelse.

Bagna Cauda er engasjerende fordi det krever en viss grad av deltagelse fra spiseren. Retten serveres vanligvis i en terracotta gryte på en brenner, noe som holder sausen varm gjennom hele måltidet. Derfra blir rå eller stekt grønnsaker og brød dyppet i sausen, på en lignende måte som sveitsisk fondue. Det er denne interaktive naturen til matlaging og spising som hjelper til med å fremme en atmosfære av samhold rundt bordet.

Sausen i Bagna Cauda selv er en deilig blanding av smør, hvitløk og ansjos. Selv om det kan synes som et enkelt utvalg av ingredienser, er balansen mellom disse smakene avgjørende for å skape den umiskjennelige profilen til denne sausen. Kvaliteten på disse ingrediensene er også viktig, da fersk hvitløk og ansjos gir best smak.

Tradisjonelt er Bagna Cauda koblet sammen med høsten, ikke bare på grunn av det lokale jordbruksarbeidet som nådde sin topp rundt denne tiden, men også på grunn av den rike, varme profilen til retten. Bagna Cauda er et sesongmessig måltid, og det er nettopp denne sterke forbindelsen til tiden og stedet som hjelper til med å gi retten dens karakter.

Avslutningsvis er Bagna Cauda mer enn bare en «varm dipsaus»; det er en invitasjon til å fordype seg i kulturen og tradisjonene i Piedmont-regionen. Den hyggelige kombinasjonen av lokal mat og sosialt engasjement gjør Bagna Cauda til en ikonisk rett, en som fortsetter å fascinere og glede alle som prøver det. Med sin sjarmerende terracottagryte, tiltalende grønnsaker og uforglemmelig saus, er det vanskelig å motstå fristelsen til å dykke ned i dette fantastiske måltidet.