Ingredienser
Rømme, mais, bernaise saus, grillkrydder, hvitløksmør eller meierismør, salt. Mais og revet ost
Tilberedning
+en liten grønn salat.

Mer om Bakt Potet

«Bakt potet» er en populær rett, ikke bare i Norge, men i mange kulturer verden over. Poteten er en svært takknemlig råvare som kan tilberedes på utallige måter, og baking er et godt eksempel på potetens allsidighet. Ved å bake poteter i ovnen, enten innpakket i folie eller direkte på rist, oppnår man en spesiell smaksprofil man ikke får ved for eksempel koking.

Det mest vanlige valget av poteter til å bake er store, grovere potetsorter. Det finnes utallige potetsorter å velge blant, men sortene med grovt skall er oftest best egnet for denne tilberedningsmetoden. Dette skyldes at skallet beskytter potetkjøttet mot tørrhet og gir en deilig konsistens. Poteten blir mør inni og får en sprø skall på utsiden.

Når det kommer til tilbehør, er det nesten ingen grenser for hva som kan serveres sammen med en bakt potet. Tradisjonelt er det vanlig i Norge å servere bakt potet med rømme, smør, cheddarost, bacon, skinke eller bønner. Dette tilbehøret er med på å gi retten mer smak, og gjør at den kan serveres som en mettende hovedrett.

Noe som kanskje er mindre kjent for mange er at det også finnes mange vegetariske og veganske måter å nyte bakt potet på. Denne retten kan lett tilpasses forskjellige kosthold, og det er enkelt å bytte ut de tradisjonelle ingrediensene med for eksempel hummus, grønnsaker, soppstuing, eller veganer-vennlig ost.

Baking av poteter er faktisk en ganske tidseffektiv metode, da det meste av tiden brukes på at poteten skal steke i ovnen og ikke på aktiv matlaging. Selv om man må bruke en time eller to på å bake potetene, kan man i mellomtiden forberede tilbehøret, rydde huset, eller bare slappe av. Ved å forberede tilbehøret mens potetene steker, er man sikker på at alt er klart samtidig, og man kan servere en varm, fristende rett.

Til slutt er det viktig å påpeke at bakt potet ikke bare er en velsmakende og allsidig rett, men også en meget sunn en. Poteter er rik på stivelse, fiber og vitamin C, og er dermed et sunt og næringsrikt alternativ til pasta, ris og andre kornprodukter. Ved å velge fettfattig eller vegetarisk tilbehør, kan man enkelt lage en kalorifattig, men likevel mettende og næringsrik hovedrett.