Ingredienser

5 hvite pepperkorn, grovstøtt
2 persillestilker
1/2-1 ss hakket sjalottløk eller vanlig løk
2 ss vineddik eller estragoneddik
4 ss vann
3 eggeplommer
150-200 g smør, smeltet
1 ss hakket persille, kjørvel og estragon, frisk, tørket eller nedlagt på eddik
(salt)

Tilberedning

Bland pepper, persillestilker, løk, eddik og vann og la blandingen koke inn til omtrent 1/3 av væsken er igjen.

Sil blandingen og hell den tilbake i kasserollen. Visp i eggeplommene. Varm sausen i vannbad under kraftig visping til den begynner å tykne. Tilsett smøret, forsiktig og under fortsatt visping. Visp sausen uavbrutt til den er tykk, blank og luftig. Tilsett hakket kryddergrønt og smak til sausen.

En bèarnaise bør helst serveres straks. Skal den holdes varm, bør det skje i vannbad, uten lokk på kaserollen.

NB! Hvis sausen skiller seg, visper man opp en ny eggeplomme og tilsetter den skilte sausen litt etter litt under kraftig visping.