Berbere

Ingredienser
1 ts malt ingefær ½ ts malt kardemomme ½ ts malt koriander ½ ts bukkehornkløverblad eller fenugreefrø ¼ ts nymalt muskat 1 klype malt nellik 1 løk, hakket 2 hvitløkfedd 3 ss rødvin 225 g paprikapulver 2 ss kajennepepper ½ ts malt svart pepper 1,2 dl solsikkeolje salt
Tilberedning
Dette er en etiopisk paprikablanding som brukes i gryteretter og Kifto (se egen oppskrift). Den holder seg i ca 6 måneder. Ha ingefær, kardemomme, koriander, bukkehornkløver, muskat og nellik i tørr stekepanne og rist over svak varme til det dufter. Avkjøl. Ha krydderblandingen i kjøkkenmaskinen eller mikseren sammen med hakket løk, hvitløk og ½ ss salt og kjør til en pasta mens du tilsetter rødvin. Rist paprikapulver, kajennepepper, pepper og 1 ½ ss salt i en kjele under stadig omrøring til det begynner å dufte. Ta paprikablandingen av varmen, ha i løk- og krydderblandingen og rør gradvis inn 3,1 dl vann. La blandingen koke på svak varme under stadig omrøring i 10-15 minutter. Hell blandingen i sterilisert krukke eller glass, press den sammen for å unngå luftbobler og avkjøl. Dekk blandingen med olje, sett på lokk og oppbevar den i kjøleskap.

Mer om emnet: Berbere

Berbere er en krydderblanding med røtter i Etiopia, som har blitt mer og mer populær rundt om i verden. Navnet «Berbere» betyr «hot» på Amharic, som er det offisielle språket i Etiopia. Krydderblandingen er kjent for sin unike kombinasjon av smaker og sterke varme.

Berbere er ikke bare en krydderblanding, men også en essensiell del av den kulinariske kulturen i Etiopia. Den brukes som hovedkrydder i mange etiopiske retter, inkludert deres nasjonale rett, en gryterett kjent som «Doro Wat». Berbere bidrar med en dyp, røykfylt smak, og en kraftig varme til disse rettene. Den er også brukt i en rekke andre tradisjonelle etiopiske retter, inkludert flere typer gryteretter, stekt kjøtt og vegetariske retter.

Ingrediensene i berbere varierer, men inkluderer vanligvis chili, hvitløk, ingefær, basilikum, korander, og mange andre krydder. Noen ganger blir også tørket og malt fenegreek, et legume som er veldig populært i Etiopia, tilsatt. Krydderblandingen er kjent for å være meget kompleks og aromatisk.

I mote- og livsstilsmagasiner er berbere nå anerkjent som et trendy krydder. I motsetning til mange andre etniske krydder, er berbere lett tilgjengelig i ulike supermarkeder, samt i helsekostbutikker. Det kan også bli funnet på nettet.

Berbere er mer enn bare et krydder, det er en samling av smaker som representerer hjertet av Etiopias rike kulinariske kultur. Det er broen som forbinder oss med denne eksotiske og elskede delen av verden. Med sin økende popularitet på det globale matmarkedet, har berbere blitt en kraftig ambassadør for etiopisk matkultur.

For de som elsker å utforske nye smaker og retter, er berbere et must å prøve. Det er et krydder med en sterk og unik smak som vil gi en flott piff til ethvert måltid. Vær bare forberedt på at dette er et sterkt krydder, så litt går en lang vei.

Legg igjen en kommentar