Ingredienser
3 sjalottløk 2 ss hvitvinseddik 1 dl hvitvin 150 g usaltet smør salt nykvernet hvit pepper
Tilberedning
Finhakk sjalottløk og ha det i en liten kjele sammen med hvitvinseddik. La det småputre til eddiken har trukket inn i løken og den begynner å frese litt. Tilsett hvitvin og kok inn til konsistensen blir litt sørpete. Skjær smøret i terninger og pisk det inn litt av gangen ved svak varme. Smak til med salt og pepper. Dette er en syrlig smørsaus som ofte brukes til grillet fisk og skalldyr.

Mer om Beurre blanc

Beurre blanc er en klassisk fransk saus som er veldig populær innen gourmetmatlaging. Det er bemerkelsesverdig at, til tross for sin enkelhet, gir denne sausen et sofistikert preg til enhver tallerken. Selv om det er enkelhet i oppskriften, er teknikken for tilberedning av beurre blanc ganske kontrastfylt og krever finesse.

Det første aspektet vi skal understreke er at beurre blanc er en emulsjonssaus. Hva betyr det? En emulsjon er en blanding av to væsker som vanligvis ikke blandes godt sammen, som vann og olje. I tilfellet med beurre blanc, er det smøret og vinen vi prøver å kombinere. Dette krever en viss grad av kulinarisk dyktighet fordi for mye varme kan skille emulsjonen, mens for lite varme ikke vil gi sausen den rette konsistensen.

Noe annet å merke seg er at beurre blanc, til tross for sin franske opprinnelse, har funnet sin plass i mange andre kjøkken rundt om i verden. For eksempel i det nye amerikanske kjøkkenet, der det er populært som en akkompagnatør til sjømatretter. Den delikate balansen mellom smøret og syren fra vinen komplimenterer den rike, søte smaken av fiskekjøttet og skaper et komplett og balansert måltid.

Det er viktig å merke seg at til tross for navnet, som bokstavelig talt betyr «hvitt smør» på fransk, er beurre blanc ikke nødvendigvis hvitt. Fargen på sausen kan variere avhengig av vinen som brukes, og kan variere fra en palete kremfarge til en dyp gyllen nyanse.

Til slutt, selv om beurre blanc kan virke utdatert for noen, har denne sausen klart å stå tidens prøve i fransk matlaging og fortsetter å være en støtte for mange retter. Uansett hvor matlagingstrendene kan svinge, fortsetter beurre blanc å være en favoritt blant både profesjonelle kokker og hjemmekokker for dens unike smak og evne til å heve smaken av enhver tallerken. Et vitnesbyrd om dens varige popularitet er det faktum at denne sausen er en alliere i mange moderne oppskrifter, og gir et snev av klassisk eleganse og sofistikert smak.