Ingredienser
2 dl gule splitterter 500 g oksebringe 1 svineknoke 500 g tomater 1 løk 1 zucchini 100 g grønne bønner 4 poteter 1 ts paprikapulver salt
Tilberedning
Legg kjøttet i så mye vann at dette akkurat dekker. Kok opp og skum av. Tilsett ertene og la alt koke ca 1 time. Da er ertene helt møre. Gjør i stand grønnsakene. Tomater, løk, zucchini, bønner og poteter. Del dem opp i passe biter og ha dem i gryten. Tilsett salt og paprika. La retten småkoke til alt er mørt, ca 30 minutter. Suppen skal være omtrent som tynn stuing av konsistens. Server retten i dype tallerkener med hjemmelaget brød.

Mer om Bilbao-gryte

Den nordlige spanske byen Bilbao er akkurat like anerkjent for sin arkitektur og kunst, som den er for sin rike og varierte matkultur. En spesiell oppskrift som stammer fra denne regionen er Bilbao-gryte, et utsøkt eksempel på spansk matlaging som demonstrerer regionens unike kulinariske tradisjoner.

Bilbao-gryten består hovedsakelig av lam eller oksekjøtt sakte kokt med grønne paprika, løk, hvitløk, tomat og poteter. Denne gryten er preget av flere friske kalde klimagrønnsaker som finnes i overflod i regionen. I tillegg til kjøtt, er det å bruke Chorizo en annen viktig detalj som gir gryten dybde og rikhet på smak. Chorizo, en type pølse populær i spansk matlaging, tilføyer en røkfylt, litt krydret smak som komplimenterer de andre ingrediensene perfekt.

Gryten tilberedes sakte slik at kjøttet blir mørt og sausen tykner til en rik og smakfull base. Dette uttrykker tradisjonen med ‘slow cooking’ som er sentralt i baskisk matlaging. Bilbao-gryten serveres gjerne med nybakt brød, og er en matrett som er like tilfredsstillende om sommeren som den er på en kald vinterdag.

En annen viktig aspekt ved Bilbao-gryte er dens plass innenfor det baskiske folkets kultur. Denne gryten er mer enn bare en velsmakende rett; det er en feiring av Basque-regionens jordbruksrike. Dette er grunnen til at man stadig kan møte variasjoner av dette retten, siden mange lokale kokker legger til ingredienser hentet fra deres lokale gårdsmark, noe som igjen gir en ekstra porsjon særpreg og variasjon til denne klassiske retten.

Til slutt, for å virkelig oppleve autentisk Bilbao-gryte, anbefales et besøk til Baskerland. Ingenting kan matche opplevelsen av å smakte på en autentisk Bilbao-gryte i en trivelig lokal taverna, med en flaske lokalt vin, omgitt av den vakre baskiske landsbygden eller den pulserende atmosfæren i en travel Bilbao gate.

Hvis det ikke er mulig å reise, kan man prøve å lage Bilbao-gryten hjemme. Selv om resultater ikke kan bli helt det samme, kan det definitivt gi en smak av den rike baskiske kulinariske kulturen.

Bilbao-gryte er med andre ord, en oppskrift som ikke bare tilfredsstiller smaksløkene, men som også gir oss et øyeblikksbilde av den baskiske kulturen og dens jordbrukstradisjoner.