Ingredienser
2 kg Norske dyrkede blåskjell 2 ss smør 1 finhakket løk 2 ts karri 1 ts frisk timian 2 laurbærblad 2 dl tørr hvitvin 2 dl kremfløte 0.5 ts kvernet hvit pepper 2 ss frisk finhakket persille
Tilberedning
# Dyrkede blåskjell som selges i nett er såkalt gryteferdige. Likevel er det nødvendig å gå over dem, fjerne rester av byssustråder (skjegg) og kaste knuste skjell og åpne skjell som ikke lukker seg når de knakkes mot benken. # Smelt smøret i en stor gryte og fres løk og karri til karriduften kommer godt frem. Det er stor forskjell på styrken på karri, enten du bruker pulver eller pasta, derfor må du smake deg frem. Start med den mengden som er oppgitt i oppskriften og rør om nødvendig inn mer i den ferdige sausen. # Tilsett laurbærblad, timian og hvitvin sammen med blåskjellene. Legg på lokk og damp skjellene på sterk varme i 4—5 minutter.Rist på kjelen av og til så skjellene blir jevnt dampet. # Skjellene er ferdige når de har åpnet seg. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Ta skjellene opp med hullsleiv og hold dem varme. Rør fløte i kraften og kok den litt inn. Smak om den trenger mer karri. Smak til med pepper og bland skjellene i sausen. Dryss hakket persille over. # Server blåskjellene i den gode sausen med landbrød eller baguette til.

Mer om Blåskjell med karri

Blåskjell med karri utgjør en unik kombinasjon av havets ferske rikdom og det eksotiske krydderet fra Asia. Denne retten har vokst i popularitet blant sjømatelskere over hele verden, og har også blitt en kulinarisk trend i mange norske hjem. Dens unike smak og aroma, som balanserer mellom sødme og krydder, gjør det til en perfekt delikatesse for enhver anledning.

Den tradisjonelle tilberedningen av blåskjell med karri involverer en enkel, men nøye prosess. Først skal blåskjellene rengjøres grundig for å fjerne eventuell sand eller annet avfall. Dette er viktig for å sikre en ren og fersk smak av sjømaten. Deretter blir de dampet i en blanding av hvitvin, hvitløk, sjalottløk, bladpersille og en generøs dose karri. Dampingen skaper en deilig bouillon som smakssetter blåskjellene. Etter cirka ti minutter, når alle skjellene har åpnet seg, er retten klar til å serveres.

Juster mengden karri etter din egen smak, men husk at denne smakssetteren ikke bør overdøve den naturlige smaken av blåskjell. Retten kan serveres med knasende baguette, ideelt for dypping i den gylne bouillonen. Blåskjell med karri passer utmerket sammen med et glass kjølig hvitvin, noe som fra et gastronomisk synspunkt skaper en perfekt harmoni mellom en elegant marine smak og krydret aroma.

Selv om blåskjell med karri er en enkel rett å lage, er det viktig å huske på visse sikkerhetsregler. Blåskjellene skal være lukket før de dampes. Skulle de derimot være åpne, kan du gi dem et lett klapp. Hvis de lukker seg er de trygge å spise, men hvis de forsetter å være åpne, bør de kastes. Samme regel gjelder etter damping – alle blåskjellene skal være åpne. Om noen forblir lukket, kast dem.

Ferskheten til blåskjellene er avgjørende for denne rettens suksess. Det anbefales derfor at blåskjellene kjøpes samme dag som de skal brukes. Husk også å oppbevare dem riktig – i en bolle dekket med en fuktig klut, i kjøleskapet, – og ikke i en plastpose der de kan kveles.

Til slutt, husk at variantene av blåskjell med karri er mange. Noen mennesker kan velge å tilsette fløte for å skape en mer fyldig saus, mens andre kan bestemme seg for å legge til andre krydder for å gi retten en ekstra piff. Uansett preferanser, er blåskjell med karri en kulinarisk opplevelse vel verdt å prøve. Så neste gang du finner ferske blåskjell i fiskedisken, hvorfor ikke prøve å lage denne unike og velsmakende retten?.