Ingredienser
1 passe blomkål 200gr stekt bacon i skiver lag saus av 1liter til grateng. Bruk krafta/melk fra blomkålen og husk smak til med salt og pepper .
Tilberedning
Smør en form ,ha i blomkål ,bacon og tøm over sausen .Strø ost på toppen. Steikes 45 minutter på 190 grader . Server loff eller ciabatta til.

Mer om Blomkålgrateng

Blomkålgrateng er en meget populær og elsket rett, vanligvis laget av blomkål, ost og egg. Den spesielle oppskriften varierer fra kjøkken til kjøkken, noe som gjør det til en hovedrett eller en deilig sideparabol, avhengig av dine smakpreferanser og kulturelle bakgrunn.

Selve navnet «Blomkålgrateng» stammer fra det franske ordet «gratiner», som betyr «å gratinere». Dette henviser til den deilige gyldenbrune skorpen som dannes på toppen av gratengen når det er stekt i ovnen, og er vanligvis et resultat av ost som smelter og blir gyldent. Ostens smak og tekstur gir en utmerket kontrast til blomkålets mykhet, mens eggene binder alle ingrediensene sammen og gir retten form og struktur.

En av de mest spennende tingene med blomkålgrateng er dens eksepsjonelle næringsprofil. Blomkål er rik på fiber, vitamin C, K, og en god kilde til folat, noe som gjør det til et utmerket valg for en hovedingrediens i grateng. Eggene i gratengen, mens de også er næringsrike, gir et godt proteininnhold, noe som er viktig for muskelvekst og reparasjon. Osten, på den annen side, er rik på kalsium, noe som er grunnleggende for beinhelse.

Imidlertid, i moderne tider har kreative kokker begynt å eksperimentere med denne klassiske retten for å gi den en ny vri. Et populært alternativ i dag er å lage en «sunnere» versjon av blomkålgrateng, som bruker plantebaserte oster og egg erstatninger. Dette gir dem som følger en vegansk eller laktosefri diett muligheten til å nyte denne deilige retten. Noen legger til andre grønnsaker som brokkoli, gulrøtter eller erter for å gi litt mer farge og næringsvariasjon til retten.

Opprinnelig var blomkålgrateng en tradisjonell rett i fransk kjøkken, men den har siden spredt seg til å bli utbredt i hele verden. Ulike land og regioner har lagt sine egne unike vrier på retten, noen ganger ved å legge til krydder og andre ingredienser for å passe deres lokale paletter. Dette viser at blomkålgrateng virkelig er en universell rett, i stand til å krysse kulturelle og kulinariske grenser med sin enkelhet og allsidighet.

Det er ingen tvil om at blomkålgrateng, med sin deilige kombinasjon av ingredienser og næringsinnhold, vil fortsette å være en favoritt på middagsbordene i mange tiår fremover. Enten du er en erfaren kokk eller en nybegynner i kjøkkenet, er denne retten enkel å lage og kan variere i kompleksitet, noe som gjør det til en fantastisk rett å prøve og eksperimentere med.