Ingredienser
5-600 g blomkål 3 ss smør 5 ss hvetemel 2 dl blomkålkraft ca. 2 dl melk ¾ ts salt ¼ ts muskat 3 egg litt strøkavring
Tilberedning
Blomkålen renses og deles i mindre buketter som kokes i lettsaltet vann. Ta vare på kraften. Lag hvit saus ved å smelte smør og røre inn hvetemel. NB! Husk at det alltid er snakk om flate spiseskjeer med hvetemel. Spe med blomkålkraften og deretter melk. Avkjøl litt før eggeplommene tas i. Smaksett med salt og muskat. Rør til slutt inn stivpiskede eggehviter. Røren helles over i en smurt ildfast form. Dryss over litt brødrasp. Inn i ovn. 180 grader C. Beregn ca. ¾ t. Blomkålgrateng serveres rykende varm med kokte poteter og en grønn salat til.

Mer om emnet: Blomkålgrateng

Blomkålgrateng er en populær rett som har eksistert i mange hundre år. Grateng er en generell term for en hvilken som helst ovnsbakt rett med en brunet topp. Denne utviklingen til blomkålgrateng er noe den tilskriver til matkulturen i Europa, spesielt i Frankrike, hvor gratenger er en matkultursten. Men i dag har blomkålgrateng overskredet landegrensene og er elsket av mange over hele verden.

Teksturen til blomkålgrateng er veldig unik, med den knuste blomkålen på toppen og en kremet saus under. Blomkålen blir først dampet eller kokt til den er mør, deretter blandet med en rekke krydder og til slutt toppet med et lag med ost. Før servering blir retten plassert i ovnen for å sjonglere, noe som gir retten sin karakteristiske, herlige og gyldenbrune topp.

Helsefordelene av blomkålgrateng er også verdt å merke seg. Blomkål er en utmerket kilde til vitaminer, mineraler og fiber, og er lav i kalorier. Når den tilberedes på denne måten, beholder den alle disse gunstige egenskapene. Videre bidrar meieriprodukter, som ost og melk, til den næringsrikede profilen til blomkålgrateng, som gir kalsium og protein.

Blomkålgrateng er en utrolig allsidig rett. Det kan være hovedretten ved et måltid, eller det kan komplementere andre dine favorittretter som en side. Det kan varieres ved å inkludere forskjellige ingredienser, for eksempel skinke, reker, sopp eller hvitløk, for å gi litt variasjon til retten. Du kan også eksperimentere med forskjellige typer oster for å endre smaksprofilen.

Oppskrifter på blomkålgrateng kan variere mye. Noen velger å legge til løk, hvitløk, urter eller krydder for å forbedre smaken. Andre foretrekker en enklere tilnærming, og holder seg til de grunnleggende ingrediensene av blomkål, ost og melk.

Kanskje noe av det mest tiltalende med blomkålgrateng er det koselige og hjemmekoselige det bringer til ethvert måltid. Den duftende aromaen, den rike smaken og den varme, komfortable følelsen man får ved å spise det gir en følelse av tilfredshet som få andre retter kan. Enten du serverer det til din familie eller til gjestene dine, er blomkålgrateng en rett som er sikker på å tilfredsstille.