Ingredienser
250 g spekeskinke 4-6 båter hvitløk 2 ss olivenolje ca. 120 g spaghetti ca. 4 ss revet parmesan 2 ss frisk timian, evt. 1 ts tørket
Tilberedning
1. Skjær hvitløk (antall båter etter behag) i løvtynne skiver. Fres dem i en gryte med olivenolje. (Pass på at de ikke blir brune) 2. Skjær spekeskinke i terninger og fres dem forsiktig i en panne. 3. Kok spagetti etter anvisning på pakken og hell den over i den varme gryten med olivenolje og hvitløk. slutten av steketiden. 4. Hell deretter de varme spekeskinketerningene over det hele og bland forsiktig. Serveres varmt med finhakket timian, et dryss parmesanost og kvernet pepper.

Mer om Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara er en klassisk italiensk rett, men det er mer å denne deilige pastaretten enn det man først kan se på overflaten. Rettens opprinnelse er innhyllet i mysterium og spekulasjoner, og dens oppskrift varierer fra region til region i Italia. Selv om basisprinsippene forblir det samme, kan tilpasningsmulighetene være mange, og den sannsynlige opprinnelsen kan gi oss noen indikasjoner på hvorfor vi lager og smaker Spaghetti Carbonara på den måten vi gjør i dag.

Det er mange myter rundt opprinnelsen til Spaghetti Carbonara. En av dem hevder at retten oppsto i forbindelse med andre verdenskrig. Det sies at amerikanske soldater i Roma blandede ingrediensene de hadde til rådighet: spaghetti, egg, bacon (som skinken pancetta), og ost. Resultatet ble svært populært blant lokalbefolkningen, og oppskriften ble raskt utbredt. Imidlertid er det ingen konkrete bevis for denne forklaringen, og det er mange italienere som hevder at retten har en langt eldre opprinnelse. En annen teori er at retten ble laget av kullgruvearbeidere, eller «carbonari» på italiensk, som en mettende og energirik måltid.

Den tradisjonelle oppskrift på spaghetti carbonara består av spaghetti, rå egg, ost (pecorino eller parmesan), pancetta(fersk svinebacon), og svart pepper. Den består aldri av fløte, det er en feil mange ikke-italienere gjør når de prøver å reprodusere retten. Eggene og osten blandes sammen for å skape en kremet saus, mens pancetta stekes lett for å legge til en karakteristisk røkt smak. Til slutt er et strø av ferskt svart pepper avgjørende for å balansere den rike, kremete sausen og tilføre litt krydder.

Tilberedningen av spaghetti carbonara krever riktig timing og teknikk. Man begynner med å koke spaghettien i rikelig med saltet vann. Mens pastaen koker, stekes pancettaen i en separat panne til den blir sprø. Eggene piskes sammen med en god porsjon revet pecorino eller parmesan. Når spaghettien er ferdig, fjernes den fra vannet og blandes umiddelbart med den varme pancettaen og eggeblandingen. Varmen fra pastaen og pancettaen vil forsiktig koke eggene og smelte osten, slik at de danner en kremet saus som omslutter hver streng av spaghetti.

Selv om den klassiske oppskriften på spaghetti carbonara er ganske enkel når det gjelder ingredienser, er variasjonene mange, og dette har ført til en rekke regionale tolkninger. For eksempel kan du i noen deler av Italia komme over versjoner som inkluderer grønnsaker som erter eller artisjokker. I andre regioner kan du finne variasjoner som bruker andre typer pasta enn spaghetti, eller andre typer kjøtt som pølse eller sei.

Spaghetti carbonara er en uttrykk for italiensk matlaging på sitt beste – enkelhet, friske ingredienser og teknikk kommer sammen for å skape en rett som er mye mer enn summen av dens deler. Det er en rett som fortsetter å fange folks fantasier med sin rike smak, historie og mulighetene for personlige varianter. Det er også et fantastisk eksempel på hvordan noen av de mest minneverdige måltidene kan komme fra de mest grunnleggende ingredienser.