Ingredienser
10-12dl mel 100gr margarin 1,5dl sukker 1pk gjær (for søte deiger) 5dl melk (kardemomme etter ønske,ca 1ts + evnt litt vaniljesukker)
Tilberedning
Bland alt det tørre i en bolle. Smelt margarin i ei gryte,og tilsett melken-dette spes i det tørre når det er ca 37’C. Viktig å sped med væske og ikke med mel..(Det har noe med glutenutviklingen i melet å gjøre for å oppnå best mulig resultat av bollene) Elt deigen godt-dette gir mye bedre og luftig bakverk.Hev deigen-30min, og del deigen i 16 like emner. Trill boller,pass på å ikke kna ut luften i bollene. Etterhev litt, før de stekes i 10-15 min på 225’C

Mer om Boller

Boller er en elsket baksttradisjon i Norge, og har en lang og rik historie. Ordet «bolle» kommer fra det latinske ordet «bulla», som betyr «boble» eller «rund ting», noe som er betegnende for bollens runde og luftige form. Selv om boller er et simpelt bakverk bestående av mel, gjær, melk, sukker, salt og smør, varierer oppskrifter og tilberedningsmetoder betydelig, noe som gir en mengde av forskjellige typer boller.

En av de mest populære variantene i Norge er «skolebollen» eller «skolebrød». Dette er en bolle som er fylt med vaniljekrem og dekket med melisglasur og kokos, og ble først populær i 1950-årene. Et annet populært alternativ er «rosinboller», som inneholder sukat og rosiner for en søt og fruktig vri.

Boller er også populære under spesielle anledninger og høytider. Til fastelavn, en festdag som feires syv uker før påsken, er det tradisjonelt å spise «fastelavnsboller». Disse er ofte fylt med syltetøy eller krem, og dekorert med melis på toppen. Boller er også vanlige i begravelser, med en tradisjon for å servere enkelte, ubesmykkede boller sammen med kaffe etter seremonien.

Boller kan også tilpasses individuelle kostbehov og preferanser. For de som er laktoseintolerante eller veganske, kan meieriproduktene erstattes med plantebaserte alternativer som mandelmelk eller vegansk margarin. For de som har cøliaki eller glutenintoleranse, finnes det mange oppskrifter på glutenfrie boller laget med alternative typer mel som mandelmel, ris- eller kokosmel.

Til tross for bollens lange historie og mange variasjoner, er det en essensiell del av norsk kultur og hverdagsliv. Det er en bakst som kan tilpasses og variere etter smak, sesong og anledning. Fra det tradisjonelle skolebrødet til fastelavnsbollene, fortsetter boller å være en elsket del av norsk baksttradisjon.