Et saftig, litt syrlig brød med hard skorpe.
25 g gjær
5 dl vann
6 dl hvetemel
4 dl fint rugmel
1 ts matolje
2 ts salt
3 dl hvetemel
Løs gjæren i lunkent vann, tilsett olje, 6 dl hvetemel og 4 dl rugmel. Arbeid deigen (den skal være litt løs), dekk over med plast og la den heve på lunt, trekkfritt sted ca. 1 time.
Bland saltet i 3 dl hvetemel og arbeid inn i deigen til den blir smidig. Trill ut to runde brød på bakebordet, sett på smurt (bakepapir) stekeplate og strø litt rugmel over. La dem heve til det dobbelte. For ekstra hard skorpe dekker du ikke brødene med klede. Snitt brødene med barberblad, dypt og hurtig på fire steder. Stek ved 200 grader i ca. 30-35 min. Avkjøles på rist uten klede, slik at skorpen blir hard og sprø.
kan anbefales!