Ingredienser

500 g ferskost av kumelk (Queso fresco)
4 egg
100 g smør
100 g mel
250 g sukker
½ sitronskall
malt kanel
1 ss rom/hetvin

Tilberedning

Pisk egg og sukker sammen med det smeltede smøret. Kjør ost, sitron skall og litt malt kanel i food-prosessoren, og deretter eggedosisen til man får en jevn pasta. Tilsett mel litt etter litt, og elt forsiktig for hånd. Når alt melet er eltet inn, settes deigen i en lav kakeform.
Den stekes 30 minutter på 200 grader, til den får en fin brunfarge.

Mer om Bondeostekake

Bondeostekake er et kjent begrep for mange, men hva det egentlig er og hvordan det lages er kanskje mindre kjent. Dette er en type ostekake som er populær i mange deler av Norge, og lages med bruk av spesifikke ingredienser som gir den særegne smaken den er elsket for. Hovedingrediensen i denne kaken er selvsagt ost, men hva slags ost som benyttes varierer.

Originalt er bondeostekake ble laget med bruk av nylaget gårdsmysost, og det er her navnet kommer fra. Mysosten gir en distinkt smak til kaken som kan være litt sterk for noen, men som de fleste synes er deilig. På grunn av tilgang til denne osten, har imidlertid mange gått over til å lage bondeostekake med andre typer ost som for eksempel brie eller camembert.

Bondeostekake kan lages på forskjellige måter. Noen foretrekker å lage en bakt versjon, mens andre sverger til en no-bake variant. Begge versjonene har sine fordeler, og hvilken man foretrekker avhenger ofte av personlig smak. Bakt bondeostekake har en litt fastere konsistens og en mer utpreget ostesmak, mens no-bake varianten er mykere og har en mer kremet tekstur.

Dekorasjonen av en bondeostekake er som regel ganske enkel. Mange velger å legge et lag med syltetøy eller frukt på toppen for å tilføre litt sødme og friskhet. Andre igjen velger å dekorere med krem, nøtter eller sjokolade. Det finnes like mange dekorasjonsideer som det finnes oppskrifter på bondeostekake, så dette er virkelig en kake som kan tilpasses etter individuell smak.

Det er ikke noe hemmelighet at bondeostekake er en kake for ostelskere, men det er også en kake som kan nytes av alle. Med sin unike smak og konsistens er dette en kake som virkelig skiller seg ut i mengden, og som ofte blir et samtaleemne på kakebordet. Så neste gang du skal lage en kake og vil prøve noe nytt, hvorfor ikke prøve en bondeostekake? Kanskje du vil oppdage en ny favoritt. Avslutningsvis kan det påpekes at en god bondeostekake krever gode råvarer. Bruk gjerne en ost du selv liker godt. Kvalitet teller her. Server den gjerne med en god kopp kaffe, og du vil garantert imponere gjestene dine med denne unike, norske kaken.