Ingredienser
5 dl fløte 200 g Treviso-ost, eller en god muggost 1 kg gode sopp (f.eks. østersopp, steinsopp, sjampinjong) 150 revet ost 1 kg spinat 2,5 dl bechamel-saus Potetmos til pynt 250 g smør 6 stk solomillo (indrefilet-stykker) 1 dl Portvin
Tilberedning
Rens og skjær soppen i fine skiver, og stek lett i smør på middelsterk varme til de er så vidt gylne (5 minutter). Gjør det i flere omganger om du ikke har en stor nok panne, og legg de på et fat. Legg all soppen i panna, og tilsett osten rørt i portvinen pluss fløten. La det putre i 30 minutter til det er redusert til halve. Kok spinaten til de er ferdige (15-20 minutter). Sil væsken godt, og fordel i 6 flate hauger på et stort ovnsfat. Legg litt bechamel og revet ost oppå dem, og la det gratineres til det er gyllent. Stek indrefiletene med veldig lite olje. Ta ut spinaten, og server sammen med kjøttet og sausen. Tallerkene kan pyntes med potetmos og krutonger, og det kan eventuelt serveres med ovnsstekte poteter eller lignende til. Denne oppskriften ble en absolutt fulltreffer i Matsider-redaksjonen, og kan absolutt anbefales for en deilig smaksopplevelse. Kokken hadde ikke Treviso-ost for hånden, så Tresviso-ost ble byttet med en moden, dansk blåost, som gjorde at smaken ble kanskje en anelse for tam, men ble derimot hilst velkommen av barnegaflene. Bechamelsausen ble byttet ut i siste liten med grønnpeppersaus, med stor hell. Som alltid, er råvarekvaliteten avgjørende for resultatet, og det kan lønne seg å ta en liten runde for å finne den beste indrefileten.

Om Tudanca-Indrefile i Treviso-stil

Det er mange regionale retter i det italienske kjøkkenet, men en kombinasjon som sjeldent sees utenfor provinsen Treviso, i den nord-østlige delen av Italia, er den eksepsjonelle Tudanca-indrefilet i Treviso-stil. Hvor karakteristisk antipasti og sørlig sjømat ofte overskygger den rike dybden av det nord-italienske kjøkkenet, gir denne spesielle retten oss med dens unike kombinasjon av italiensk kvalitet og baskisk biff en annerledes og velkommen vri.

Tudanca-rasen er en spansk okserase med opphav i Cantabria-regionen. Denne rasen er kjent for sin utmerkede kjøttkvalitet, som eksemplifiseres i en fin indrefilet. Dens spesielle smak gir en naturlig rikdom som ligger til grunn for rettens smaksprofil. Indrefileten marineres i urter og krydder som bringer frem dybden i kjøttets innfødte smak, og deretter stekt til perfeksjon.

Retten blir ikke betegnet som «Treviso-stil» uten grunn. Tradisjonelt er denne stilen preget av bruken av friske, lokale ingredienser, som vektlegger sesongens beste smaker. For å utfylle indrefileten, vil en Tudanca-indrefilet i Treviso-stil oftest bli servert med en side av ferske grønnsaker, som er stekt eller grillet for å beholde sine naturlige smaker. Den rike smaken av kjøttet kombinert med friskheten fra de lokale grønnsakene skaper en misunnelsesverdig balanse på tallerkenen.

Nøkkelen til å perfeksjonere en Tudanca-indrefilet i Treviso-stil er kvaliteten på ingrediensene. Fra det utmerkede kjøttet av Tudanca-rasen til de friske lokale grønnsakene, hvert element spiller en kritisk rolle i å skape en komplett og harmonisk smaksprofil. For å virkelig hedre rettens opprinnelse, tilberedes den gjerne med prosecco fra Treviso-regionen, noe som bidrar til rettens karakteristiske smak.

Selv om en Tudanca-indrefilet i Treviso-stil er en fremtredende rett i det nord-italienske kjøkkenet, er det fascinerende å se hvordan den har blitt tilpasset og forvandlet i forskjellige regioner. Enten det er en hjemmekokk i Nord-Italia som bringer denne retten til live med sin egen kreative vri, eller en restaurant i Madrid som legger til sin flammeneco-inspirerte versjon, fortsetter Tudanca-indrefilet i Treviso-stil å vise at den kan forflytte seg langt utover grensene til sitt italienske hjemland.

Sammenfattende er Tudanca-indrefilet i Treviso-stil en kulinarisk stjerne som gir et solid argument for mangfoldet og dybden av det nord-italienske kjøkkenet. Fra sin rike smak av spansk biff, til sin bruk av ferske, lokale ingredienser, er denne retten en feiring av det beste fra to kulturer. For entusiaster av internasjonale smaker er det absolutt en opplevelse verdt å prøve.