Nesten hvor enn man måtte finne på å reise, finner man bord- og spisevaner som i større eller mindre grad ligner på den vi er vant til her hjemme: Man blir som regel satt ved et bord der det er lagt frem bestikk for å gjøre det hele renslig og delikat, men husk at dette ikke alltid betyr «kniv» og «gaffel». Reiser man for eksempel til Kina eller Japan er sjansen stor for at man bare får pinner å spise med. Siden det kan bli sett på som uhøflig å be om kniv og gaffel kan det være greit å lære seg å spise med pinner før man drar. Om man heller bestemmer seg for å reise til et eller annet land i Afrika trenger man dog ikke å bekymre seg så veldig – der spiser de gjerne med fingrene og bruker kniv kun når de tilbereder maten.

Andre variasjoner man kan støte på når det gjelder bordvaner, er stor vekt på at bordet har rett form og størrelse og at det er korrekt dekket. Ofte sier bordet mer om verten enn man først skulle tro, selv om man først ganske enkelt oppfatter bordet som rundt eller firkantet og ikke legger mer i det enn at det er vertens interiørsmak. I Asia blir man som regel satt ved firkantede bord om man er på fine restauranter, og dette er fordi rektangulære bord blir sett på som mer formelle enn runde bord. De runde bordene brukes gjerne i familiesammenhenger, der man kan se de man spiser med hele tiden og sitte å småprate. Pallebord er mer spesielt og ekte retro som passer for moderne mennesker.

Her er noen bord som brukes i forskjellige sammenhenger:

Minimalistisk type. Slike bord er gjerne rektangulære og det er ikke gjort noe ekstra for utseendets skyld. Ofte er hele bordet i kun stål, stål og tre eller stål og plast, og det har generelt et industrielt utseende. Slike bord finner man som regel i kantiner, fengsler o.l.

Uttrekkbar type. Dette er som man sikkert skjønner bord som kan trekkes ut slik at de blir lengre, og passer fint for dem som ofte får uventede gjester og ikke vet hvor mange man blir til bords. Med slike bord er det fort gjort å dekke på til en ekstra uten at det blir trangt om plassen.

Rustikk type. Disse er hovedsaklig laget av tre og har et design som gjør at møbelet ser gammelt ut og gir en landlig følelse. Slike bord har ingen spesiell funksjon ut over den selvsagte, og blir som regel valgt på grunn av stilen og utseendet.

Moderne type. Dette er et bredt område og omfatter materialer som metall, glass og tre, gjerne i kombinasjoner. For de som kun ønsker et «rent» og funksjonelt bord kan for eksempel et bord i glass og stål være passende – i tillegg til at det ser bra ut, kan glasset både være med på å rent visuelt minske eller øke størrelsen på spiseområdet eller spiserommet avhengig av hvilket design man går for.

Rund type. Som allerede nevnt brukes slike gjerne i familiesammenhenger. Alle ser alle, stemningen blir fort livlig og settingen er uformell. Om det skulle bli behov for det, er det også fort gjort å gjøre plass til en ekstra uten at personen føler at han trenger seg på.

Matopplevelser er som regel av det gode slaget og ofte er etiketten langt på vei den samme hvor enn du måtte reise, med noen unntak. Det er jo også slik at unntakene er av det «alvorlige» slaget, så det kan være en god idè å google litt før man reiser til land der man er usikker på skikkene. I Kina er det for eksempel sett på som uhøflig om man spiser opp all maten, for det insinuerer at du ikke fikk nok mat. Videre er raping ved bordet sett på som uhøflig i Vesten, mens det i Egypt er sett på som høflig – det indikerer at maten du spiste var god, i stor nok mengde og at kokken gjorde en god jobb. Om du har vanskelig for å rape kan det være et godt tips å drikke mye brus til maten.