Ingredienser:

Fyll:

6-8 faste, norske epler

150 g sukker

30 g smør

Deig:

3 pl. butterdeig

2 ss melis

1 ss mel

Ved siden av:

200 g kvalitetsvaniljeis

Tilberedning:

Tarte Tatin:

1. Fordel sukkeret i en panne. Skrell eplene og fjern kjernen. Del hvert eple i åtte båter. Legg dem tett i tett i hele pannen. Del smøret i terninger og legg på toppen av eplene.

2. Tin deigen og legg platene oppå hverandre. Dryss litt mel og melis på benken og kjevle ut til minimum 35 cm i diameter. Legg en 35 cm talleken oppå og skjær langs kanten. Prikk overflaten av deigen ca. 50 ganger med en gaffel. Dette gjør at deigen holder seg fastere.

3. Sett pannen på platen og skru opp på full guffe. Sukkeret begynner nå å smelte og karamellisere seg. Ikke rør i pannen, bare la det bli godt karamellisert under eplene. Smøret smelter, og du kjenner en nydelig lukt bre seg i kjøkkenet. Eplene får en tydelig brun stekeskorpe, dette er helt i henhold til planen.

Legg nå over deigen, press ned i kantene og sett hele pannen inn i ovnen på 200 grader i ca. 10-12 minutter. Ta ut pannen og la den stå fem minutter til avkjøling. (Ikke noe lengre, da stivner karamellen i pannen, og den kan sette seg fast.)

Legg en stor tallerken opp ned på pannen, hold et godt grep på tallerkenen og snu pannen i en rask, jevn operasjon slik at kaken faller forsiktig ut av pannen og ned på tallerkenen. Del paien opp i passende kakestykker. Legg stykkene på asjetter og glaser dem med en skje eller to calvados-karamell. En solid kule vaniljeis legges ved siden av.

Porsjoner:
4 personer