250 g rødbeter
2 ts karve eller dillfrø
2 nellikspiker
1 laurbærblad
2 ts havsalt
1 l vann
1 løk
1 potet
100 g gulrot
2 ss solsikkeolje
1-2 ss sitronsaft (eller eddik)
100 g rømme
1 grønnsaksbuljongterning (kan sløyfes)
Vask rødbetene og skrell dem. Legg skallene, karve, nellik og laurbærblad i vannet i en kasserolle. Kok det opp og la det surre i 20 min. Rengjør de andre grønnsakene. Finsnitt løken. Skrell poteten. Rasp rødbetene, poteten og gulrøttene grovt. Stek løken i en gryte med olje. Tilsett alle grønnsakene, stek dem litt og hell buljongen gjennom en sikt oppi gryten. Tilsett terningen med grønnsaksbuljong. La det surre i 10 min. Tilsett salt etter behov. Ta gryten fra komfyren, tilsett sitronsaften forsiktig etter behov.
Serveringstips: Ha rømmen oppi en bolle, eventuelt blandet med nypresset hvitløk eller finsnittet gressløk. Server rømmen ved siden av suppen. Pynt med dillblad.