Ingredienser
700 gr sammalt spelt 1 kg siktet spelt 200 gr spelt kli 250gr soyamel 250gr store havregryn 300 gr.linfrø 2 ss havsalt e.l. 500gr rosiner 1 ss kanel 4 til 6 spiseskjeer olivenolje 1,8 liter vann – 30-35 grader celcius 5 gr.fersk gjær-ikke tørrgjær.,merk at det er kun 5 gr. gjær til 3 store brød.
Tilberedning
Bland det tørre og rør ut gjæren i litt av vannet før alt røres godt sammen. Heving under lokk i vanlig romtemperatur ,ca 8 timer. Legg merke til at gjærmengden er svært liten- bare 5 gr. En liten pakke gjær holder til 10 omganger,i alt 30 brød. Noe siktet spelt vil kunne gå med på utbakingen -hvis du velger å ta den jobben-jeg selv legger det rett i formene. Emnene legges i 3 godt smurte former,snittes langsetter midten for å unngå sprekkdannelse og settes på rist eller plate nederst i kald ovn. Ovnen settes på full over-og undervarme,termostat 50 grader.Etter 15 min. justeres den til 200 grader Total steketid 1 time og 30 min. Opprinnelige oppskrift er uten rosiner,soya,kanel og linfrø. Jeg har tatt med dette pga næringsinnhold og smak.

Mer om emnet: Brød uten hvetemel, melk og sukker

Hvis du er interessert i å spise brød som er laget uten hvetemel, melk og sukker, er det flere nyttige opplysninger du bør vite. Først og fremst er brødet du søker ikke bare en utmerket løsning for de med spesielle kostholdsbegrensninger, men det kan også bidra til et sunnere kosthold generelt.

Hvordan lager man brød uten disse tradisjonelle ingrediensene? Det er ganske enkelt. Det finnes mange ulike typer melalternativer til hvetemel. Du kan for eksempel bruke mandelmel, kikertmel, kokosmel eller bokhvetemel. Slike melalternativer er ikke bare glutenfrie, men tilfører også næringsstoffer som fiber, protein og mineraler. Mange av disse alternativene har en unik smak som kan gjøre bakverkene dine enda mer interessante.

Når det gjelder erstatning for melk, er det mange alternativer å velge blant. Mandelmelk, rismelk, havremelk og soya-melk er bare noen få av de mange plantebaserte melk-alternativene du kan bruke. I tillegg er naturlig, usøtet eplejuice også en sukkerfri væske som kan brukes for å tilføre fuktighet til brøddeigen.

Å gi opp sukker betyr ikke at du må gi avkall på sødme. Du kan enkelt erstatte sukker med naturlige søtningsmidler som f.eks. honning, kokosnektar eller stevia. Husk bare at hvert søtningsmiddel har sin egen unike smak, og en unque styrke på søtheten, så eksperimenter for å finne en kombinasjon du liker.

Å lage brød uten hvetemel, melk og sukker er ikke så vanskelig som det høres ut. Med noen få justeringer kan du lage et deilig, næringsrikt brød som oppfyller dine kostholdskrav og smakpreferanser. Lykke til med å oppdage de mange mulighetene for å lage et sunnere brød.