700 gr sammalt spelt
1 kg siktet spelt
200 gr spelt kli
250gr soyamel
250gr store havregryn
300 gr.linfrø
2 ss havsalt e.l.
500gr rosiner
1 ss kanel
4 til 6 spiseskjeer olivenolje
1,8 liter vann – 30-35 grader celcius
5 gr.fersk gjær-ikke tørrgjær.,merk at det er kun 5 gr. gjær til 3 store brød.
Bland det tørre og rør ut gjæren i litt av vannet før alt røres godt sammen.
Heving under lokk i vanlig romtemperatur ,ca 8 timer.
Legg merke til at gjærmengden er svært liten- bare 5 gr. En liten pakke gjær holder til 10 omganger,i alt 30 brød.
Noe siktet spelt vil kunne gå med på utbakingen -hvis du velger å ta den jobben-jeg selv legger det rett i formene.
Emnene legges i 3 godt smurte former,snittes langsetter midten for å unngå sprekkdannelse og settes på rist eller plate nederst i kald ovn.
Ovnen settes på full over-og undervarme,termostat 50 grader.Etter 15 min. justeres den til 200 grader Total steketid 1 time og 30 min.
Opprinnelige oppskrift er uten rosiner,soya,kanel og linfrø. Jeg har tatt med dette pga næringsinnhold og smak.
mineoppskrifter.no gir ikke helseråd eller andre råd som kan ha noe med helbred å gjøre. men les denne siden her:
matportalen.no/artikler/2004/4/mennesker_med_glutenintoleranse_taaler_ikke_spelt
Der fortelles det at mennesker med cøliaki eller glutenintoleranse ikke skal spise spelt.
HEi, dette er ikke så mye en kommentar til brødet, mer et spørsmål. Jeg er i villrede når det gjelder spelt – trodde først at det ikke er et hvetemel, men har nå fått forståelsen av at det er hvetemel og skal unngås for de med glutenintoleranse.
Kan du/dere si noe om dette?
Vil det si at de med glutenintoleranse kan spise spelt?
Med vennlig hilsen
Gjertrud
Fint å se at dere har noen oppskrifter med spelt. Og det er mange folk som ikke tåler hvetemel, melk og sukker så dette brødet er midt i blinken. Flere sånne!