Brenneslesuppe

Ingredienser
1 l. vann 2 ts. vegetarisk buljongpulver 4-5 poteter 1 løk 1-2 l. brennesleskudd 1 ts. anis
Tilberedning
Kok opp vann med buljongpulver i. Kutt opp løk og poteter og la de koke i 10 min. Tilsett brennesle og la det koke i 2 min. til. Tilsett anis. Kjør det hele i en foodprosessor slik at det blir godt most eller bruk en stavmikser. Serveres med brød til, gjerne nybakt. ummm. Ellers kommer jo skvallerkålen også nå til fortvilelse for mange hageeiere. Men det er jo ikke noe å fortvile over, det er bare å spise den opp! Bedre salat finner du ikke enn de nylig utfoldede skuddene fra skvallerkålen, frisk og mild, men med en markant smak. Hvem trenger kinakål og andre smaksløse salatvarianter når hagen bugner av vill salat. Den egner seg også godt i supper, man kan lage vegetarkaker av dem, såkalt grøftekantfrikadeller (jeg vil dog fraråde å plukke den i veikanten). Og geitramsskuddene er det bare å plukke når de er 10 cm høye og koke på samme måte som asparges.

Mer om Brenneslesuppe

Brenneslesuppe er en tradisjonell rett i mange europeiske land, inkludert Norge. Tilberedningen og inntaket av denne suppen er en årlig vårtradisjon. Når de unge skuddene av brennesleplanten spretter ut, er de fullpakket med viktig næring. Dette gjør brenneslesuppe til en ettertraktet rett som er både sunn og deilig.

Brenneslesuppe er rik på vitaminer og mineraler, særlig jern, kalsium og vitamin K. Det gjør den svært næringsrik. Faktisk er brennesle kjent for å styrke immunforsvaret, forbedre metabolismen og fremme hår- og hudhelse. Enkelte forskning viser til og med at brennesle kan bidra til å lindre symptomer på allergier, takket være dens naturlige anti-inflammatoriske egenskaper.

Tilberedningen av brenneslesuppe er en relativt enkel prosess. Den innebærer å plukke unge skudd av brennesle (husk å bruke hansker for å unngå å brenne deg), skylling, blanchering, og deretter mosing eller hakking av planten. Deretter tilsettes de mosede brenneslene i en gryte med buljong, hvitløk, løk, og krydder etter smak. Noen velger å røre inn fløte eller creme fraiche mot slutten for å gi suppen en fyldigere smak og konsistens.

En ting som er viktig å merke seg når det kommer til brenneslesuppe, er bruken av unge brennesleskudd. Det er fordi de eldre bladene kan være grove og harde, og gir ikke den ideelle konsistensen for suppen. Dessuten skal brenneslene alltid blancheres før de tilsettes suppen for å nøytralisere de brennende komponentene i planten.

Selv om tradisjonelt sett ganske enkel i sine ingredienser og tilberedning, finnes det utallige varianter av brenneslesuppe. Noen liker å tilsette poteter for en tykkere suppe, mens andre foretrekker å ha en klarere suppe med blandede grønnsaker. Krydder kan variere sterkt, avhengig av personlig smak. Nettle suppe kan serveres med et dryss av friske urter og en klatt creme fraiche for ekstra smak og dekor.

Brenneslesuppe er ikke bare en gammel tradisjon, men det gjør også godt for kroppen og gir en deilig opplevelse. Det er et lett alternativ for de som søker etter en sunn, naturlig og næringsrik matrett. Med sin unike smak og helsefordeler, er det ikke rart at denne tradisjonelle retten har overlevd gjennom århundrene og fortsatt er en favoritt blant mange i dag.

En kommentar om “Brenneslesuppe”

Legg igjen en kommentar