Når jeg av og til, les ganske ofte, får lyst på et lite måltid, er det noen kriterier som er viktige for meg. Ikke mange men i hvert fall to som jeg regner som essensielle.

Den første er at det skal smake godt selvfølgelig. Det er jo faktisk vitsen med et måltid (ser her bort fra vitsen som vi lærte på barneskolen om at kroppen er en motor som trenger drivstoff og derfor er det viktig å spise Særlig om morgenen og alt det der). Det andre kriteriet er at det skal være enkelt å lage i stand. Ingen vits i å bruke masse tid på et lite måltid.

Les også: Røkelaks-smørbrød

Tid kan jeg bruke på middagsmat og andre ting jeg kan se på at Husfrua styrer på med i timevis. Ingen poeng å møte utslitt til måltid.

Blant matretter som oppfyller disse kravene for meg så står smørbrød ganske høyt i kurs. For det er jo sånn at med litt godt brød og litt enda bedre smør, så er det verste unnagjort. Er du da litte grann om deg med det du har i kjøleskap og andre matskap, vil du alltid finne noe som passer å legge på toppen av brødskiva. Og vips så har du et smørbrød.

Tror jeg i hvert fall. Er nemlig ikke helt sikker på når en slik rett slutter å være en brødskive med…, til et smørbrød. Litt forvirrende akkurat det der nemlig. Hjemme spiser jeg gjerne en brødskive med roastbiff, men den finner jeg aldri på spisesteder ute. Der har de derimot ofte Roastbiffsmørbrød isteden.

brodskive-smorbrodOg det som forundrer meg er at det ser ganske likt ut begge steder. Mulig det er prisen som utgjør forskjellen. Eller at agurk og annen pynt er dandert på en spesiell måte. Ikke vet jeg. Kanskje er det ikke så farlig heller. Men jeg må nok forske litt mer på det i tiden som kommer.

La oss heller konsentrere oss om hjemme-smørbrødet. Brødet er viktig. Uten greit og noenlunde ferskt brød å utvikle smørbrødet på, så er det lite håp for at det blir et måltid du kan nyte. Så har du ikke det så må du jo butikken allikevel og i min verden vil en slik løsning være et brudd på kriteria nummer to for et lite måltid. Man kan jo selvfølgelig bake et brød, men om det er noe særlig enklere enn en tur i butikken tviler jeg på.

Selv bor jeg så kort fra nærmeste matpusher at jeg strengt tatt kunne klart meg uten kjøleskap. Så for meg er det lettere å stikke dit for kjøp av ferskt brød, enn å bake et. Men fortsatt for mye heft for et lite måltid.

Alternativ nummer to for ferskt brød er jo å vente til Husfrua har a) vært i butikken eller b) akkurat har bakt.  Personlig utnytter jeg begge disse mulighetene stadig vekk. Det er nemlig aldri vanskelig å finne en god grunn for et lite smørbrød. Nei, det er de gangene man har lyst på det samme smørbrødet og Husfrua ikke har tatt i bruk alternativ a eller b som er problemet.

Joda det finnes en løsning på brødproblemet. En liten forsyning halvstekte brød kjøpes med når noen er i butikken allikevel.  Kan lagre ganske lenge og smaker som ferskt etter en 10 til 15 minutter i stekeovnen. Lett som en plett. Brød kan jo også fryses, men jeg synes vel ikke at opptint brød er like godt.

Ferskt brød fortjener skikkelig smør, spør du meg. Vet jo at uenigheten her er stor, men for mitt vedkommende er det ikke tvil om at det er skikkelig smør som er det som smaker best på smørbrød. Og jeg er selvfølgelig klar over at helsemessig er det ikke det.  Men disse lettvariantene blir for meg som å helle vann på en brødskive. Og vann på en skive brød liker jeg ikke noe særlig.  Prøver allikevel vannvarianten ofte, men på spørsmål om hva jeg foretrekker smaksmessig er jeg ganske så klar.

Du får velge selv hva du foretrekker. Smaken er jo forskjellig som så mange har sagt så mang en gang. Har til og med truffet mennesker som ikke vil ha noen form for smør i det hele tatt. Har en bekjent som en gang fortalte meg at dersom maten var så dårlig at han måtte smøre med smør for at den skal passere gjennom halsen, så valgte han heller noe annet å spise. Jeg var rystet ganske lenge etter den ytringen. Vi er venner igjen nå.

Fortsatt er jo brødskiva bare en brødskive og ikke et smørbrød. Og da står valget mellom et kald eller varm variant. Jeg lar alltid en kombinasjon av kjøleskapets innhold og graden av sult spille en avgjørende rolle her. Og tiden jeg har til rådighet så klart.

Går jeg for varmt, og riktig ost og litt kjøttpålegg er tilgjengelig blir det fort et ostesmørbrød eller tre. En dæsj med krydder på toppen og 10 minutter i stekeovnen. Klart for spising. Har jeg derimot litt bedre tid med de samme ingrediensene tilgjengelig, blir det ostesmørbrød stekt i stekepanne. Hakket over stekeovnsvarianten det gitt. Doble skiver med ost, krydder og salami i mellom for eksempel. Et lag med foretrukket sennep.

Og så stekes i stekepanne med lokk i masse deilig nøttebrunt smør (og da trenger du ikke å nevne det vannsmøret som et alternativ for meg en gang). Er mulighet og tid til stede for egg også, så dypper jeg gjerne hele måltidet i en bolle med egg og litt melk før den går til steking.

Går jeg for et kaldt smørbrød, så starter det alltid med en skikkelig ekspedisjon i så vel kjøleskap som i andre skap der det er mulighet for å finne påleggsalternativer som kan oppfylle ønsket mitt om en kald variant.

Og det er her kanskje forskjellen på en brødskive med… og et smørbrød kommer inn. Litt mer avansert og litt mer forseggjorte brødskiver omdanner seg til smørbrød. For eksempel, legger jeg en skive fiskepudding på brødskiva, så er det en brødskive med fiskepudding. Legger jeg noen reker og hardkokt egg på toppen av fiskepuddingen, litt sånn kunstnerisk, så er det plutselig et smørbrød. Spesielt hvis man drar til med litt majones, i en festlig snurr helt øverst. Da må det i hvert fall være et smørbrød.

Tror jeg da. Få forske litt mer på det.

Skrevet av Per Sibe