Ingredienser
100 g mørk sjokolade 100 g smør 3 egg 1.5 dl sukker frø fra en halv vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker 1 ss kakao 50 g hvetemel 1/2 ts bakepulver 50 g valnøtter eller hasselnøtter
Tilberedning
Sett stekeovnen på 170 grader 1. Smelt smør og sjokolade på svak varme og avkjøl litt. 2. Pisk egg, sukker og vanilje til eggedosis. 3. Bland sjokoladesmøret forsiktig inn med en slikkepott. 4. Sikt sammen mel, kakao og bakepulver og skjær det inn i røren til den er jevn. Ikke rør for mye! 5. Bland til slutt i grovknuste nøtter. Ha røren i en liten langpanne (20×25) eller en 20 cm rund form. Stek kaken i ca. 30 min. Prøv med en pinne om den er ferdig. Det skal ikke henge kakerøre på pinnen. Men ikke stek for lenge! Den skal være litt «bløt» i midten. La kaken avkjøles i formen. Sett den så i kjøleskap noen timer så den «setter seg». Sikt melis over kaken og skjær den i biter.

Mer om Brownies

H3: Røtter av Brownies

Brownies er et velkjent stykke søt bakverk over hele verden, men visste du at opprinnelsen er dypt forankret i Amerikansk kultur og historie? Den aller første oppskriften på brownies dukket opp på slutten av det 19. århundre i USA, selv om det ikke er en entydigighet om hvilken tilstand som kan påberope seg æren. Chicago’s Palmer House Hotel har en særlig sterk påstand da de hevder å ha servert brownies så tidlig som på Verdensutstillingen i 1893. Prinsippet bak brownies har alltid vært enkel, med grunnleggende ingredienser som inkluderer smør, sukker, sjokolade, egg og mel.

H3: Brownies’ Variasjoner

Gjennom årenes løp har forskjellige varianter av brownies utviklet seg, og mange av dem er kopiert og tilpasset i hele verden. Velkjente varianter inkluderer fudgy, cakey og chewy brownies. Fudgy brownies inneholder mer smør og sjokolade og færre egg enn de andre typene, og gir dermed en rikere, tettere tekstur. Cakey brownies har en letthet som ligner på tradisjonell kake, men beholder de intense sjokoladesmakene innbakt i brownies DNA. Chewy brownies gir en balanse mellom de to andre variantene, med en tekstur som er både litt fudgy og litt cakey.

H3: Moderne Brownie Oppskrifter

På kjøkken rundt om i verden finnes det utallige moderne oppskrifter på brownies med forskjellige tillegg og variasjoner. Noen foretrekker å tilsette nøtter, som valnøtter eller pekannøtter, for et ekstra knas og variasjon i teksturen. Andre liker å legge til sjokoladebiter, hvit sjokolade, eller til og med karamell for en enda mer velsmakende opplevelse. Det er også oppskrifter som tilpasser seg spesielle kostbehov, som glutenfrie eller veganske brownies. Valget er uendelig og demonstrerer brownies’ evne til å tilpasse seg, utvikle seg og overgå forventningene.

H3: Brownies som Global Delikatesse

Til tross for sine røtter i Amerika, har brownies blitt en favoritt over hele verden, fra det fjerne Østen til Nord-Europa. I mange land serveres de i kafeer, bakerier og restauranter, og de har også blitt fast inventar i hjemmekjøkken. I Norge er brownies ofte favorittvalget for bursdagsfeiringer, takket være dens allsidighet og evnen til å tilfredsstille alle sjokolade elskere. De er også populære gaver, da de lett kan pakkes og transporteres, og har en viss utløpsperiode.

H3: Konklusjon

Til syvende og sist er bredden og dybden av brownies uttrykk for bakverkets allsidighet. Fra de enkleste hjemmelagde versjonene til de mest dekadente gourmetutgavene, det finnes en brownie for enhver smak. Som en delikatesse med historiske røtter, enkel tilberedning, uendelige variasjoner og global appell, er brownies sikkert her for å bli med oss i mange tiår til.