2 kg fiskeben og avskjær
3-4 gulrøtter
2-3 persillerøtter
1/2 sellerirot
1-2 løk
hel hvit pepper
hel nellik
Melboller:
90 g smør
125 g hvetemel
2 1/2 dl kokende vann
2 egg
salt
sukker
muskatblomme
Lag først melbollene: Smelt smøret, rør inn hvetemelet og spe med kokende vann. Kok deigen under omrøring til den slipper kjelen. Avkjøl deigen før eggene røres inn ett for ett. Smak deigen til med salt, sukker og muskatblomme.
Lag bollene med en teskje og legg dem ned i kokende, lettsaltet vann. Trekk dem i ca 6 minutter.
Kok fiskekraft av ben og avskjær fra lyr, sei, torsk eller hyse. Fet fisk som makrell, sild, laks og ørret gir også fin kraft som kan brukes.
Fiskeben og avskjær settes i kaldt vann med 1 ts salt pr. liter vann. Kok blandingen langsomt opp og skum godt. Tilsett 1 gulrot, 1 persillerot, en luten bit sellerirot, en kvart løk i skiver og noen helpepper. Etter 30 minutter kan kraften siles og måles. Det skal være 2 liter kraft.
Smak kraften til med salt og pepper. Tilsett gulrot, persillerot og selleri i meget tynne strimler og melbollene som garnityr.