Ingredienser
1 kg. bein, brusk, hinner o.l. 1 gulrot 1 løk evt. 1 purreløk evt. 1 laurbærblad, og litt persille,
Tilberedning
Del bena grovt opp, fjern en del av margen, kast den, og brun bena i en gryte eller gi dem 30 min. i langpanna i stekovnen på 240 grader. (Snu dem etter et kvarter). Ha det over i en gryte. Hell over kaldt vann slik at bena er dekket. Del grønnsakene grovt opp og tilsett dem, du trenger ikke skrelle dem. Kok opp, skum av det skummet som danner seg. La det stå å syde i 5-6 timer. Sil av og reduser til det halve For kalvekraft, samme framgangsmåte, men 4-5 timers koketid. Tilsetter du 1 ts. tomatpure til bena før du bruner dem, får du ekstra mye smak på kraften.

Mer om Brun oksekraft

Brun oksekraft er en populær ingrediens i mange oppskrifter, spesielt i fransk og italiensk matlaging. Den gir rettene en dyp og rik smak. Dens essens og aroma gir retter som supper, sauser og gryteretter en karakteristisk signatur. Men det er mer om brun oksekraft som kanskje vil overraske deg, og som absolutt vil øke din forståelse for matlaging.

Kraften blir brun på grunn av maillardreaksjonen, en kjemisk reaksjon mellom aminosyrer og reduserende sukkerarter som gir brunede matvarer deres særegne smak. Det krever omhyggelig koking av beina og kjøttet, ofte sammen med aromatiske vegetabiler som selleri, gulrøtter og løk, til de utvikler en mørk brun farge. Etter at kjøttet og grønnsakene har blitt brunet, tilsettes vann og blandingen kokes i flere timer for å lage kraften.

Det er også verdt å merke seg at fremgangsmåten for å lage brun oksekraft er litt forskjellig fra klar oksekraft. Bein og kjøtt brunes i ovnen først, i stedet for å bare bli kokt som i klar oksekraft. Dette gir den brune oksekraften sin mørke farge og rike smak. I tillegg tilsettes det ofte tomatpuré i brun oksekraft for å fremheve smaken og gi den et hint av sødme som balanserer den salte buljongen.

Ingen tvil om at brun oksekraft tar tid å lage. Men den kan også lages i store mengder og lagres for senere bruk. Den kan enkelt fryses i mindre porsjoner og tines etter behov. Dette er en bonus for de som setter pris på forskjellen brun oksekraft kan gjøre i matlagingen, men som kanskje ikke har tid til å lage den fra bunnen av hver gang.

Bruk mulighetene brun oksekraft gir for å eksperimentere i kjøkkenet. Den kan for eksempel brukes som basis for en rekke sauser, som brun saus, bordelaise saus, eller til og med en rik bolognese. Den kan også forbedre smaken av supper, eller brukes til å mørne og smaksette stekte retter. Uansett hva du bestemmer deg for å lage med denne rike kraften, vil du uten tvil legge merke til den ekstra dybden og smaken den bringer til rettene dine. Det ekstra trinnet krever kanskje litt mer planlegging, men resultatet er vel verdt innsatsen.

Med sine rike smaksegenskaper og mange bruksområder, er brun oksekraft virkelig en uvurderlig ingrediens for alle matentusiaster. Å lære seg å lage og bruke denne kraften kan gi en unik dimensjon til alle hjemmelagde retter, og vil helt sikkert heve matopplevelsen til et høyere nivå. Så neste gang du planlegger en matkveld, hvorfor ikke gi brun oksekraft en sjanse?.