Ingredienser
Grunnoppskrift: 5 dl. eller 4-6 porsjoner 2 toppede ss. hvetemel 2 ss. smør 4-6 dl. kraft Et dryss salt og pepper og evt. litt soyasaus
Tilberedning
Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Nå skal dette brunes, rør hele tiden med en tresleiv, slik at det ikke legger seg nedi. Middels varme. Du kan godt brune større mengde enn du trenger. Brunet meljevning holder seg etpar uker i kjøleskapet. Jeg har fått tilsendt et råd om å brune mel i langpannen i stekeovnen. Strø mel i langpannen og sett det i ovnen på 220 grader. Rør i det med en treskje med jevne mellomrom. Når det er brunt nok avkjøles det og has på en tett boks. Da slipper du å bruke smør, og melet holder seg lenge i en tett boks. Synes du ikke at meljevningen blir brun nok, kan du tilsette litt sukkerkulør eller søt indonesisk soyasaus. Tilsett 3-4 dl. kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk Nå har du en enkel brun saus, som kan varieres i nesten det uendelige.

Mer om Brun saus

Brun saus er en tradisjonell delikatesse kjent i mange skandinaviske kjøkken, spesielt i Norge. Den karakteristiske mørke fargen og rike smaken gjør den til en favoritt blant matelskere i regionen. Deretter kan denne sausen serveres med et bredt spekter av retter, inkludert kjøtt, fisk, fjærfe og grønnsaker. Selv om sin opprinnelse er vanskelig å fastslå nøyaktig, er denne variansen av saus dypt forankret i den norske matkulturen.

Den klassiske norske brun saus er laget hovedsakelig ved å karamellisere sukker, kjøttkraft og mel. Lite salt og pepper blir ofte lagt til for å forbedre smaken. Variasjoner av denne grunnoppskriften kan inkludere tilsetning av rødvin, løk, hvitløk, eller andre krydder for ekstra smak. Hver skandinavisk region, og til og med individuelle kokker, har sin egen unike variant av brun saus.

En annen interessant fakta om brun saus er dens særegne tilberedningsprosess. Det er en teknikk som krever både dyktighet og tålmodighet. Først karamelliserer man sukkeret til det får en dyp brun farge. Deretter tilsettes kjøttkraft og mel sakte mens man omrører kontinuerlig for å oppnå konsistensen av sausen.

En annen liten kjent fakta er at det er mulig å forberede brun saus på forhånd og lagre den for senere bruk. Flere kokker og matelskere har funnet ut at smaken faktisk kan forbedres ved å la den sitte i kjøleskapet i en dag eller to. Så, hvis du planlegger en spesiell middag, kan det være en god idé å tilberede brun sausen i god tid i forveien.

Tradisjonelt sett blir brun saus servert med kjøttretter. Men i moderne tid har flere innovative kokker begynt å eksperimentere med å bruke det på forskjellige grønnsaker. Disse nye kreasjonene har styrket brun sausens popularitet og bidratt til å holde den relevant og spennende i den skiftende matverdenen.

Til slutt er brun saus mer enn bare en saus. Det er en kulinarisk arv, et symbol på skandinavisk kulinarisk tradisjon, som har tålt tidens prøvelser og forsatt tiltrekker seg både unge og gamle med sin rike smak og dybde. Ved å fortsette å eksperimentere og utvikle nye måter å bruke brun saus på, kan vi garantere at denne tradisjonelle delikatessen vil forbli en sterk del av skandinavisk matkultur i mange år til å komme.