Ingredienser
5 dl. eller 4-6 porsjoner 2 toppede ss. hvetemel 2 ss. smør 4-6 dl. kraft Et dryss salt og pepper og evt. litt soyasaus
Tilberedning
Grunnoppskrift Brun saus Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Nå skal dette brunes, rør hele tiden med en tresleiv, slik at det ikke legger seg nedi. Middels varme. Du kan godt brune større mengde enn du trenger. Brunet meljevning holder seg etpar uker i kjøleskapet. Tilsett 3-4 dl. kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk Nå har du en enkel brun saus, som kan varieres i nesten det uendelige Jeg har fått tilsendt et råd om å brune mel i langpannen i stekeovnen. Strø mel i langpannen og sett det i ovnen på 220 grader. Rør i det med en treskje med jevne mellomrom. Når det er brunt nok avkjøles det og has på en tett boks. Da slipper du å bruke smør, og melet holder seg lenge i en tett boks. Synes du ikke at meljevningen blir brun nok, kan du tilsette litt sukkerkulør eller søt indonesisk soyasaus.

Mer om Brun saus

Brun saus er, uten tvil, et ikonisk element i norsk matkultur. Undertegnet som det ideelle tilbehøret til mange av landets tradisjonelle retter, inneholder denne kjære sausen en fascinerende historie og en like interessant forberedelsesprosedyre. Hvordan ble denne sausen en så sentral del av norsk kulinarisk identitet, og hva er hemmeligheten bak dens uimotståelige smak? La oss dykke dypere for å finne ut mer.

Brun saus, som mange andre klassiske norske retter, har sine røtter dypt i landets historie. Faktisk ble sausen utviklet i kjølvannet av industrialiseringen, da jerngryter ble tilgjengelige for allmenn bruk. Så lenge ingrediensene ble svidd, fikk sausen sin karakteristiske mørke farge. Historisk sett har denne sausen blitt brukt som et rikt og smaksomt alternativ for å kompensere for manglende rikdom i hovedretten – en smart løsning for folk i gamle tider som ikke alltid hadde tilgang til ferskt kjøtt.

Hovedingrediensen i brun saus er en roux, som er en blanding av smør og mel. Smøret smeltes først i en gryte før melet tilsettes, og denne blandingen skal få en nøttebrun farge før man går videre. Etter at rouxen er godt brunet, tilsettes kraft, ofte laget på kjøtt eller grønnsaker. Dette gir den ønskede konsistensen og dybden i smaken. Soyasaus eller fløte er også ofte inkludert for ekstra smak.

Brun saus Rommer en utrolig grad av variasjon og tilpasning. For eksempel, blant mange norske familier, er det en tradisjon å tilsette litt rødvin, eller til og med litt sjokolade, for å gi sausen en unik smaksprofil. Andre populære modifikasjoner inkluderer tillegg av krydder som løk, hvitløk, timian eller laurbærblader. Selvfølgelig er hver familie sin oppskrift på brun saus unik, og det er derfor den forblir en høyt verdsatt del av norsk matkultur.

Med sin rike og kremete konsistens, naturlige fylde og dype, nøtteaktige undertoner, er brun saus en ekte essens av det norske matlandskapet. Enten den blir servert i en hverdagsmiddag, julemiddag eller på et påskemåltid, har denne tidløse sausen en unik evne til å få folk til å føle seg som hjemme. Det er ingen tvil om at brun saus vil fortsette å bli elsket og verdsatt av nordmenn i mange generasjoner til.