Ingredienser

5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
1 ss. smør
4-6 dl. væske

Tilberedning

Grunnoppskrift hvit saus

Alt. 1. Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. væske og kok opp under omrøring. (Hvis du lager en saus som både skal tilsettes kraft og melk, lønner det seg å tilsette kraften først, melk har en tendens til å svi seg) Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter etpar minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er.

Alt 2. Ha melet og 2 dl. kald væske på et glass med skrukork, og rist. Kok opp resten av væsken og rør inn jevningen. Brukes siste metoden, kan du evt. sløyfe smøret.

For begge metoder er det viktig at det røres under hele koketiden. Total koketid er minst 5 min.

Hvilken væske som skal brukes er avhengig hva sausen skal brukes til. Til frikasesaus (høns, kalkun eller lam) brukes kraft, d.v.s kokevannet til kjøttet. Det skader ikke å redusere kraften før bruk for å få en kraftigere saus. Det samme gjelder til løksaus til kokt eller stekt oksekjøtt.

Til fiskeboller og røkt fisk brukes melk og fiskekraft, evt. fiskebuljong eller kraften som fiskebollene ligger i. Blandingsforholdet er en smaksak, men halvparten av hver er et greit utgangspunkt.

I hvit saus til f.eks. gratenger og lasagne brukes melk. Denne sausen bør være litt tykkere enn «vanlig» hvit saus, reduser derfor væskemengden noe.