Ingredienser
30 g. hvetemel. 5 dl. grønnsaksbuljong. 1 dl. soyafløte. -Krydder etter smak.
Tilberedning
1. Brun margarinen og tilsett mel. 2. Brunes til passelig farge under omrøring. 3. Tilsett buljong under omrøring og evt. krydder. 4. La koke i ca. 5-6 min. 5. Rør så inn fløten til slutt.

Mer om Brun saus

Brun saus er en elsket del av det norske kjøkkenet, og de fleste av oss kan ikke forestille oss en søndagsmiddag uten den. Men visste du at det finnes flere typer brun saus? For eksempel er det en versjon som er laget kun av kraft, mel og smør, mens en annen variant kan inkludere fløte og sukker. Enhver god kokk vet at å lage en deilig brun saus er en kunst i seg selv, og de ulike versjonene har hver sin egenartede smak og konsistens.

At brun saus er en stift av norsk matkultur, er det ingen tvil om. Hva mange kanskje ikke vet, er at denne sausen faktisk er nært relatert til andre europeiske sauser som for eksempel den franske «sauce espagnole». Hovedforskjellen er sukkerkaramelliseringen som gir den norske brunsausen dens egenartede farge og smak. Denne prosessen blir ofte utført ved å brunere sukkeret i pannen før mel og smør tilsettes, noe som gir sausen dens særegne farge og smak.

Dette bringer oss til et annet interessant aspekt ved brun saus: hvilke ingredienser skal man bruke for å få den beste smaken? Noen foretrekker å bruke kraft fra kjøttet de har tilberedt, mens andre sverger til buljongterninger. Det er også de som foretrekker å tilsette fløte for en ekstra rik og kremet konsistens. Uansett hvilke ingredienser du velger, er hemmeligheten bak en god brun saus tålmodighet. La den koke sakte og lenge, og smak til underveis for å sikre at sausen har akkurat den rette balansen mellom sødme, salt og umami.

Til slutt, la oss ta en titt på nøkkelen til en perfekt brun saus: karamelliseringen. Dette er en prosess hvor sukkeret blir varmet opp til det blir brunt og utvikler en dyp, kompleks smak. Dette er viktig fordi det er denne karamelliseringen som gir brun saus dens distinkte smaksprofil. Å få til en perfekt karamellisering krever litt øvelse, men resultater er verdt det: en rik, dypt smakfull saus som er det perfekte tilbehøret til kjøttretter.

Brun saus er uten tvil en ikonisk del av norsk matkultur. Hver familie har kanskje sin egen oppskrift, men uansett hvilken versjon du foretrekker, er det ingen tvil om at å lage en perfekt brun saus krever tålmodighet, dyktighet og, viktigst av alt, kjærlighet til matlaging.