4 hoder Romano-salat, vasket og revet i store biter
Ha salaten klar i en stor bolle i kjøleskapet.
Hvitløkskrutonger:
8 båter hvitløk, presset
2 dl mild olivenolje
200 g smør
1 1/2 l gårsdagens loff, i terninger
Forvarm ovnen til 160 °C.
Bland sammen hvitløk, olje og smør i en gryte.
Varm opp smørblandingen til det bobler. Ta så gryta vekk fra kokeplaten. Hell smørblandingen over i en bolle og tilsett brødterningene. La de trekke til seg smørblandingen før de legges på et stekebrett. Stek dem i ovnen til krutongene er gylne.
Dressing til salaten:
4 eggeplommer
6 båter hvitløk, hakket
1 ss lys Dijon-sennep
Presset saft fra 2 sitroner
4 dl ekstra virgin olivenolje
1 ts Worcestershire-saus
6 ansjonsfileter, hakket
1 dl revet Parmesanost
Pisk eggeplommene i en stor metallbolle.
Rør i hvitløk, sennep og sitronsaft, men bare en ting om gangen.
Pisk i olivenolje, først bare noen dråpen, deretter litt og litt olje om gangen. Pisk hele tiden.
Rør i ansjosfiletene og halvparten av parmesanosten.
Bland salatbladene sammen med dressingen i en stor bolle.
Serveres på tallerkener med krutonger, litt parmesanost og godt med nykvernet sort pepper.