Ingredienser
3 ss oliven olje 1 finhakket løk 3 knuste hvitløksfedd 6 mediumstore poteter, skrellt og kuttet I skiver 1 liter kyllingkraft 1 ts salt 1/4 ts pepper 1 stk svart kål(cavolo nero) eller en kvart savoykål kuttet I tynne strimler. 200 g choritzo, Linguica eller pepperoni plse I skiver.
Tilberedning
Ha oljen i en kjele, fres løk og hvitløk, ha på poteter og kraft, kok til alt er mørt, moses lett, vend inn kålen og kok den mør, smak til med salt og pepper. Anrett i dype skåler, server rykende varm med stekt pølse og nybakt brød ved siden av. Hell over noen dråper god, god olivenolje.

Mer om Caldo verde

Caldo verde, som bokstavelig talt betyr «grønn suppe», kommer fra det nordlige Portugal, regionen Minho. Denne opprinnelige oppskriften har eksistert i flere hundre år, og er blitt en stolthet for portugiserne. Men det er ikke bare i Portugal du finner caldo verde, suppen finnes også i Sør-Amerika, spesielt i Brasil, som en del av det lusobrasilianske kjøkkenet, hvor den også er svært populær.

Det er en enkel suppe å tilberede, og de grunnleggende ingrediensene er poteter, grønnkål eller savoykål, olivenolje og salt. Suppen er tykk, og den grønne fargen kommer fra kålen som trekkes i den. Noen ganger blir chorizo eller annen røkt pølse lagt til for ekstra smak. Ofte følger det med en skive brød på siden. Tradisjonelt blir grønnkål brukt i denne suppen, men det er nok mer sannsynlig at savoykål brukes i moderne versjoner av retten.

Caldo verde er kjent for sin ernæringsrike verdi og som en hjertelig, smakfull suppe som varmer på kalde dager. Kålen gir en rekke viktige næringsstoffer, som vitamin A, C og K, samt betakaroten og kostfiber. Potetene bidrar med karbohydrater for energi, mens olivenoljen tilfører nyttige monoumettede fettsyrer. Hvis man legger til chorizo, vil dette øke proteininnholdet i suppen.

Suppen har også en viktig sosial betydning i Portugal. Caldo verde serveres ikke bare som en vanlig hverdagsmiddag, men også under spesielle arrangementer og festligheter. I juni, når Portugal feirer de tre hellige festdagene (Santo António, São João og São Pedro), er det nesten en selvfølge at caldo verde står på menyen. Det er også vanlig å servere denne suppen på bryllupsfester, spesielt som midnattssnacks for å gjenopprette energien etter en lang natts feiring.

I nyere tid har caldo verde fått et omdømme som en ypperlig «bakrusmat». Noen mener at de næringsrike ingrediensene og saltinnholdet kan hjelpe til med å gjenopprette viktige elektrolytter og næringsstoffer etter en lang natt med feiring. Uansett om det er bakrusmat eller festmat, har caldo verde bevist sin verdi som en deilig og nærende del av det portugisiske kjøkkenet.

Til tross for sin lange historie og sterke tradisjoner, har caldo verde også gjennomgått noen endringer i løpet av årene. Moderne versjoner av oppskriften kan inneholde nye ingredienser, som hvitløk, løk og pølser, for ytterligere å styrke smaken. Men uansett variasjoner, det bølgende landskapet i Minho og smaken av hjemmelaget caldo verde, er det ingen tvil om at denne suppen vil fortsette å være en stolthet i det portugisiske kjøkkenet.