Porsjoner: 4 400 g kjøttdeig eller familiedeig 2 ss olje 1 stk. liten rød paprika i biter 1 gl rød pastasaus 2 dl revet hvitost Slik gjør du: Lag pizzadeig. Lag kjøttsaus. Del deigen i 4 og kjevle ut rundinger, ca. 25 cm i diameter. Fordel fyllet på den ene halvdelen av hver deig, og dryss over ost. Pensle rundt kanten med sammenvispet egg og brett deigen over. Klem sammen slik at deigen blir tett. Pensle Calzonene med sammenvispet egg. Dryss eventuelt over litt oregano og revet ost. Stekes på 225 °C i 20-25 minutter. Tips: Du kan godt ha mer grønnsaker i kjøttsausen, f.eks. hakket tomat, squash og sjampinjong.

Mer om Calzone

Pizza er elsket verden over, men ikke alle kjenner dessverre til calzonen. En calzone er en type italiensk bakst som ligner på en pizza, men er stekt i en lukket pose. Tradisjonelt er calzone laget med en sammensurium av råvarer innpakket i en deilig pizzadeig og stekt til perfeksjon. Denne delikatessen har sin opprinnelse i Napoli på 1700-tallet og har siden spredt seg verden rundt.

Calzone er, grunnleggende sett, en slags omvendt pizza. En vanlig calzone består av pizzadeig, hvitost og vanligvis en eller flere typer kjøtt, samt ulike grønnsaker. Men som med alt annet, er variasjonene mange og det er opp til hver enkelt å finne sin favorittkombinasjon. Det er mange som også liker å tilsette krydder og urter i deigen for å gi en ekstra smak til baksten.

En av de store fordelene med calzone er dens transportvennlighet. På grunn av dens lukkede format, er den mye lettere å ta med seg enn en vanlig pizza, og den kan spises uten bestikk. Derfor er det en populær mat å ta med seg for piknik, lunsjer ‘on-the-go’ eller til og med som snacks på bilturer. Det er også et ypperlig alternativ for de som ønsker noe annet enn den tradisjonelle pizzaen, men fortsatt ønsker den velkjente italienske smaken.

Til tross for dens italienske opprinnelse, har calzone spredt seg til ulike deler av verden og blitt tilpasset lokale preferanser. For eksempel, i USA, kan du finne versjoner av calzone som inneholder ingredienser som pølse, pepperoni og jalapenos. I Sør-Amerika er det populært å tilberede calzone med forskjellige typer kjøtt, mais og lokale oster.

Til slutt, er det viktig å merke seg at tilberedning av calzone krever litt mer tid og krefter enn en vanlig pizza. Deigen må være av tilstrekkelig kvalitet til å tåle steking uten å lekke, og fyllingen må balanseres slik at ikke smakene blir for overveldende. Alt i alt er det imidlertid verdt innsatsen, da resultatet er en smakfull og givende rett. En calzone gir den velkjente pizzaopplevelsen med en unik vri.