Ingredienser
2 løk, finhakket 4 store sjampinjonger, hakket 1 tomat, flådd, utenfrø og hakket 2 ½ dl tørr hvitvin salt pepper 2 ½ dl kremfløte, pisket 1 laurbærblad 6 friske persillekvaster
Tilberedning
Lag denne sausen i en langpanne der du akkurat har stekt kylling, and eller kalkun. Ta fuglen ut og hold den varm. La det være igjen 2-3 ss sjy i pannen. I en liten kjele lar du løk, sjampinjong og tomat, samt salt og pepper etter smak, surre i hvitvin. La det trekke til væsken er redusert til 2 ss eller mindre. Hell blandingen i langpannen, som settes på platen. Rør kraftig i 2-3 minutter over svak varme. Sett til side. I en annen liten kjele blander du fløte, laurbærblad og persille og lar det småkoke på svak varme under stadig omrøring til det tykner. Hell det i langpannen. Rør godt og kok opp. Sil sausen og server den varm med den oppskårne fuglen.

Mer om Chatelainesaus

Chatelainesaus er en spennende del av det internasjonale kjøkkens tempererte aromapalett. Det er en saus som har vært en nødvendig del av mange tradisjonelle europeiske retter, og har en særegenhet som gjør den til et uunnværlig tilskudd til mange matretter. Dessverre, er det mange matelskere der ute som ennå ikke er godt kjent med denne deilige sausen. Så la oss dykke litt dypere inn i Chatelainesausens verden.

En faktor som skiller Chatelainesaus fra andre sauser, er dens unike tilberedningsmetode, hvor den tradisjonelle franske teknikken for sauspreparering kommer tydelig frem. Den starter med en grunnleggende kyllingbuljong, som deretter blir blandet med hvitvin, løk, og hvitløk, som alle er langsomt brunet for å fremheve deres naturlige smaker. Deretter vil en rekke krydder, inkludert laurbærblad og timian, bli lagt til for å gi sausen dens signaturaroma. I motsetning til andre sauser, er Chatelainesaus ikke tyknet med mel eller maisstivelse, noe som gir den en mer fyldig og robust smak.

Selv om Chatelainesaus opprinnelig kommer fra det franske kjøkken, har denne sausen faktisk blitt tilpasset og brukt verden over. Den er elsket for sin fantastiske evne til å forbedre smaken av mange forskjellige typer kjøtt, og er spesielt godt egnet til fisk og hvitt kjøtt. Chatelainesaus kan også brukes til å smakssette grønnsaker, noe som gjør den til en uunnværlig ingrediens i mange vegetariske og veganske kjøkken.

For å få mest mulig ut av din Chatelainesaus, anbefales det å servere den ved romtemperatur. Dette er fordi den varme temperaturen kan føre til at noen av de mer følsomme smakene i sausen blir mindre fremtredende. Husk også at siden denne sausen er ganske kraftig, er det best å bruke den i moderate mengder for å sikre en balanse mellom sausen og de andre smakene i retten din.

Til slutt, er det viktig å merke seg at mens du enkelt kan kjøpe ferdiglaget Chatelainesaus i butikker og supermarkeder, er det ingenting som slår smaken og aromaen av hjemmelaget saus. Ved å lage din egen Chatelainesaus, kan du justere mengden og typer krydder for å passe dine spesifikke smakpreferanser.

Dette gir bare en overfladisk titt på den rike og varierte verdenen av Chatelainesaus. Det finnes mye mer å utforske – fra sin historiske opprinnelse til dens plass i moderne gourmetkjøkken. Å lære mer om denne fascinerende sausen er utvilsomt en berikende kulinarisk reise.