Ingredienser
1 kg. sure epler 100 g. løk 0,5 kg. grønne tomater (jeg brukte modene) 0,5 L. eddik 300 g. rosiner 1 ss. salt 2 ts. ingefær 1 kryddermål kayennepepper 1 ss. tørr sennep 0,5 kg. brunt sukker saft og revet skall av 2 sitroner event. syltepulver
Tilberedning
Eplene, løk og tomater skrelles og deles fint opp. Kokes under lokk i eddiken ved svak varme i ca. 1/2 time, til det er mørt og utkokt. De øvrige ingrediensene has i og det hele kokes godt igjennom under omrøring. Hvis en ønsker den tykkere kan syltepulver tilsettes. Helles på rene, varme glass. Denne oppskriften er laget av Arne Forslund Bakken på www.hagenpaakleiva.net

Mer om emnet: Chutney

Chutney er en populær saus som kommer fra indisk matkultur, men har i løpet av de siste hundre årene også blitt en viktig del av andre internasjonale kjøkkener. Begrepet ‘Chutney’ stammer faktisk fra ordet ‘Chatni’ i den indiske dialekten Hindi, som oversettes til ‘å slikke’ på engelsk. Dette er fordi det primært brukes som en side rett som kan legges til alle måltider.

Chutney kan lages med alle typer frukt, grønnsaker, urter og krydder, og kan være søt, sur, krydret eller en kombinasjon av alle tre. Opprinnelig ble den tilberedt ved å knuse ingrediensene, men i dagens kjøkken, blir den ofte tilberedt ved å koke ingrediensene i eddik, sukker og krydder. Noen av de mest kjente chutneyer inkluderer Mango chutney, Tomat chutney og Koriander chutney.

En av de mest distinkte aspektene ved en chutney er dens tekstur, som kan variere sterkt avhengig av tilberedningsmetoden. Noen chutneyer er grovt malt eller hakket, mens andre er glatte og puréaktige. Men uavhengig av tekstur, er det viktigste at chutneyen er tynn nok til å være spredt, men tykk nok til å ikke renne.

Chutney er ofte brukt i forskjellige typer retter for å øke smaken. For eksempel, i det indiske kjøkkenet, er det vanlig å servere ulike chutneyer sammen med hovedretter, for eksempel biryani, samosaer og dosas. I det britiske kjøkkenet brukes chutney ofte som en del av forskjellige smørbrød og som tillegg til oster. Dessuten, i det sørafrikanske kjøkkenet er chutney et vanlig tilbehør til grillet kjøtt.

Så selv om chutney har sine røtter i det indiske kjøkkenet, har bruken og populariteten utvidet seg til kjøkkener over hele verden. Med sin unike blanding av smaker og teksturer, gir den rettene et løft og gjør hvert måltid mer interessant og smakfullt.