Ingredienser
2 kg epler 450 g rosiner 4 mellomstore løk, finhakket 2 hvitløkfedd, knust saften fra 1 sitron 1 ss sennepsfrø 1 ss finrevet frisk ingefær 2 ts salt 9 dl eplecider eddik 900 g lyst brunt sukker eller vanlig sukker
Tilberedning
Skrell og rens og del eplene i biter. Bland eplebiter, løk, hvitløk, sitronsaft, sennepsfrø og 2/3 av eddiken i en kjele. Kok opp og la det småkoke i 1 time. Tilsett rosiner, ingefær, salt, sukker og resten av eddiken. La det hele småkoke videre til en tykk chutney. Fyll varm chutney over på rene og varme sylteglass og sett på tette lokk.

Mer om emnet: Eplechutney

Eplechutney er et ypperlig tilbehør som gir et friskt og søtt pif til mange forskjellige retter. Hvis du aldri har hørt om det før, er eplechutney en slags fruktsaus som er laget hovedsakelig av epler, sukker, eddik, løk og ulike krydder. Den blander det søte fra eplene og sukkeret, syren fra eddik, og varmen fra forskjellige krydder, noe som gir en nydelig balanse av smaker.

Opprinnelsen til eplechutney kan spores tilbake til India, hvor chutney generelt er et viktig element i det lokale kjøkkenet. I motsetning til syltetøy og geléer, er eplechutney vanligvis ikke så søt. I stedet bruker den en kombinasjon av søte og sure elementer for å skape en kompleks smaksprofil.

Eplechutney er verstilti bruksområdene sine. Den kan være et nydelig tilbehør til en rekke retter, inkludert kjøtt, fisk, fjærkre, og til og med vegetariske retter. I tillegg, kan den også brukes som en dip for knekkebrød eller annen type snacks. En favoritt kombinasjon er også å bruke den som topping på brødskiven, med et lag ost på toppen.

Å lage eplechutney hjemme kan være en morsom og belønnende oppgave. Alt du trenger er noen få enkle ingredienser, inkludert epler, eddik, sukker, løk og dine favoritt krydder. De mest populære krydderne inkluderer gjerne sennepsfrø, kanel, nellik og ingefær, men du kan legge til hva som helst du liker for å tilpasse smaken etter din egen smak.

Eplene som brukes kan være hvilken som helst type, men de med en mer syrlig smak, som Grønnemler, er spesielt gode å bruke. Dette er fordi de bidrar til å balansere sødmen fra sukkeret. Hvis du foretrekker en søtere chutney, kan du bruke søtere epler som Rød Delicious eller Pink Lady.

Til slutt vil jeg bare nevne at eplechutney er en fantastisk måte å utnytte epler som kanskje begynner å bli litt overmodne. I stedet for å kaste dem, kan du lage en deilig chutney som du og din familie kan nyte i uker fremover. Dessuten, eplechutney kan også være en flott gaveidé. Pakk det i en pen krukke med et fint bånd, og du har en personlig og unik gave som nesten alle vil sette pris på.