Ingredienser

Hevedeig:
20 g gjær
5 dl vann
5 dl hvetemel

Rør ut gjæren i det kalde vannet. Bland i melet til du får en klumpfri, tyntflytene deig. Dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer.

11-12 dl hvetemel
3 dl durumhvete
3 dl vann
hevedeigen
2 ts salt

Tilberedning

Bland hvetemelet, durumhveten og vannet sammen med surdeigen i kjøkkenmaskinbollen og elt. For at ciabattaen skal få den rette konsistensen er det viktig å elte godt. Det vil si at eltekroken skal gå i 8-10 min. Så har du i saltet og elter videre i 2-3 min.

Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 45 min. Når deigen er ferdighevet, tar du den over på et melet bakebord, knar den litt sammen og kjevler den ut til et rektangel like stort som stekeplaten din. Legg et kjøkkenhåndkle på stekeplaten og strø på godt med hvetemel. Legg deigen oppå, dekk den til med et annet kjøkkenhåndkle og la den heve i 30 min.

Hvelv deigen forsiktig tilbake på bordet, bruk en skarp kniv og skjær den i 12 biter. Legg brødene over på bakepapir på stekeplaten og stek dem midt i ovnen på 240 grader i 13-15 min.

For å få en sprø skorpe på brødet kan du sette langpannen inn i ovnen samtidig som du setter på varmen. Like før du setter inn brødene til steking, slår du ½ dl vann i langpannen. Det gir en fin damp. Du må ikke bruke mer vann enn dette, for da risikerer du at brødene blir litt svampaktige og nærmest litt kokt på undersiden. Avkjøl brødene på rist.