Ingredienser
2 stk. ciabattabrød 8 skive hamburgerrygg 1 ss majones 1 ss sennep 4 skive bacon 4 skive mozzarella 4 stk. frisk sjampinjong i skiver 2 stk. plommetomat ½ pk. ruccula
Tilberedning
1. Skjær soppen i skiver og brun den i pannen sammen med baconskivene. 2. Del ciabattabrødet og smør på med en blanding av majones og sennep. 3. Legg hamburgerrygg, bacon, brunet sopp, tomatskiver og mozzarella. 4. Sett ciabattabrødene i ovnen på sterk varme, til osten smelter. strø på litt ruccula og server.

Mer om ciabatta

Ciabatta er en italiensk brødtype som er elsket for sin smaksrike sprø skorpe og myke, porete innside. Begrepet ‘ciabatta’ oversettes bokstavelig talt til ‘tøffel’ på italiensk, en ode til brødets flate, rektangulære form, som minner om en gammeldags lærtøffel. Men det er mye mer til denne karakteristiske brødtypen enn det møter øyet.

Ordet «ciabatta» ble først brukt som betegnelse på en brødvariant i Italia i 1982. Bak denne historien står en bakermester ved navn Arnaldo Cavallari. Denne innovative bakermesteren, bosatt i Adria regionen i den nordøstlige delen av Italia, krevde å skape et brød som kunne konkurrere med den populære franske baguetten. Dermed ble Ciabatta introdusert til verden, og har siden den tid blitt en integrert del av det internasjonale brødrepertoaret.

Cavallari’s original ciabatta oppskrift inkluderte et langt og komplekst prosess. Deigen skulle eltes i flere timer, hvile i en periode, for deretter å eltes på ny, før den ble bagnet, eller trykket ned, for å lage den kjente flate formen. Dette skapte et brød med en unikt lufting i konsistensen, som er ett av ciabatta-brødets karakteristiske kjennetegn.

Ciabatta blir som oftest brukt på to måter i det kulinariske verden; enten som et ledsagerbrød – perfekt for å suge opp sauser og jus, eller som bunn og topp i en smakfull sandwich. Brødets tykke og robuste skorpe gjør det i stand til å holde et hav av smakfulle pålegg uten å bli soggy. Dette er en av grunnene til at ciabatta er et populært valg blant gourmet sandwich-kart.

I dag har ciabatta bredt sin inflytelse langt utover det italienske kjøkken. Fra Amerika til Australia adopteres brødet inn i en rekke forskjellige matkulturer og serveringsformer. Variasjonen er stor, og det produseres mange versjoner av brødet med ulikt fyll og tilsetninger – som oliven, soltørket tomat og urter.

I bunn og grunn er ciabatta et vidunderlig eksempel på hvordan noe simpelt som brød kan forvandles til noe sofistikert og delectable gjennom tid, omsorg og kulinarisk dyktighet. Hver bit er en hyllest til dens opprinnelige kreasjon og er et testament til brødbakingens tidløse kunst.