Ingredienser
75 gr melis 5 eggeplommer 2 vaniljestenger ½ dl melk 4 ½ dl fløte Ca 6 ss sukker til karamellisering.
Tilberedning
Varm forsiktig fløte, melk og splittede vaniljestenger ( splitt stengene langs midten ,bruk en teskje og skrap ut frøene, bruk både frø og stenger ) i en kjele ( helst tykkbunnet ), nesten til kokepunktet. Ta kjelen av varmen. Pisk eggeplommene og melis sammen for hand, til det blir lett og lysegult. Ta opp vaniljestengene. Tilsett den varme melk/fløteblandingen i eggedosisen under stadig omrøring til alt er jevnt blandet. Varm så alt mens du visper hele tiden over svak varme til det såvidt når kokepunktet, og det begynner å tykne litt .Dersom du er uheldig og blandingen klumper seg kan du sile blandingen gjennom et dørslag. Ta det av platen og fordel røren i små porsjonsformer. Sett formene i en langpanne og hell på så mye varmt vann at det er halveis opp på formene. Stek midt i ovnen på ca 100 grader ca 1 time til de såvidt er stivnet – ikke la overflaten få farge. Dersom du ikke setter kjelen tilbake for å få blandingen opp mot kokepunktet for annen gang, kan du steke formene på 120 grader ca 2 timer i stedenfor den korte steketiden. Resultatet blir det samme. Før servering, dryss på Demerara- eller brunt sukker og karamelliser sukkeret med skibrenner. Formene kan også settes under grillen til sukkeret smelter og blir gyllent. Pass godt på. PS: Bruk sukker som er laget av sukkerrør ikke roer, det gir best resultat når det smeltes. Server alene eller med litt frisk frukt.

Mer om emnet: Creme brulee

Crème brûlée er en populær dessert av fransk opprinnelse, som er kjent og elsket verden over for sin unike kombinasjon av kremete pudding og sukkerkrystallert overflate. Hvordan det ble til og hvordan det har utviklet seg gjennom tidene, er kanskje ikke så kjent.

Crème brûlée, som bokstavelig talt betyr «brent krem», ble først nevnt i en kokebok av Francois Massialot i 1691. Det interessante er at i løpet av 18. århundre var det også kjent som ‘Crema Catalana’ i Spania. Selv om det er debatt om hvilken av de to som kom først, er det ingen tvil om at begge versjonene har sin egen unike twist.

Oppskriften på crème brûlée har endret seg litt over tid, men grunnprinsippene er fortsatt de samme. Det består av en rik og kremete vaniljekrem som er laget av egg, sukker og fløte. I de senere årene har forskjellige matkulturer begynt å eksperimentere ved å legge til sine egne lokale ingredienser og smaker til desserten.

En ting som gjør crème brûlée spesiell er dens tynne, hardt karamelliserte sukkerlag som er plassert på toppen av kremen. Dette laget lages ved å drysse sukker over kremen og deretter brenne det med en brenner til det smelter og danner en hard skorpe. Denne metoden gir ikke bare desserten et attraktivt utseende, men gir også en deilig teksturkont rast til den glatte kremen under.

Til tross for dens rike og kremete smak, er det også viktig å merke seg at crème brûlée er relativt enkel å lage hjemme. Med de riktige ingrediensene og litt tålmodighet, kan du lage din egen autentiske franske dessert som vil imponere gjester på dine middagsselskaper.