75 gr melis
5 eggeplommer
2 vaniljestenger
½ dl melk
4 ½ dl fløte
Ca 6 ss sukker til karamellisering.
Varm forsiktig fløte, melk og splittede vaniljestenger ( splitt stengene langs midten ,bruk en teskje og skrap ut frøene, bruk både frø og stenger ) i en kjele ( helst tykkbunnet ), nesten til kokepunktet. Ta kjelen av varmen. Pisk eggeplommene og melis sammen for hand, til det blir lett og lysegult. Ta opp vaniljestengene. Tilsett den varme melk/fløteblandingen i eggedosisen under stadig omrøring til alt er jevnt blandet. Varm så alt mens du visper hele tiden over svak varme til det såvidt når kokepunktet, og det begynner å tykne litt .Dersom du er uheldig og blandingen klumper seg kan du sile blandingen gjennom et dørslag. Ta det av platen og fordel røren i små porsjonsformer.
Sett formene i en langpanne og hell på så mye varmt vann at det er halveis opp på formene. Stek midt i ovnen på ca 100 grader ca 1 time til de såvidt er stivnet – ikke la overflaten få farge.
Dersom du ikke setter kjelen tilbake for å få blandingen opp mot kokepunktet for annen gang, kan du steke formene på 120 grader ca 2 timer i stedenfor den korte steketiden. Resultatet blir det samme.
Før servering, dryss på Demerara- eller brunt sukker og karamelliser sukkeret med skibrenner. Formene kan også settes under grillen til sukkeret smelter og blir gyllent. Pass godt på.
PS: Bruk sukker som er laget av sukkerrør ikke roer, det gir best resultat når det smeltes. Server alene eller med litt frisk frukt.
Oppskriften virker grei. Mulig jeg prøver den, men jeg skulle gjerne visst hvor mange personer den er beregnet til. Antagelig 4.