Danske fastelavensboller

Ingredienser
250 g kaldt vann 50 g gjær 125 g egg (med skall) 25 g sukker 4 g salt 600 g hvetemel 500 g kaldt smør, usaltet FYLL: brigebær fløtekrem vann melis kakao
Tilberedning
Bland alle ingredienser bortsett fra smøret. Sett deigen i kjøleskapet i 5 minutter. Kjevle ut deigen. Skjær smøret i skiver og dytt forsiktig ned i deigen. Brett deigkantene over smøret og kjevl ut til et rektangel. Brett den ene kortsiden, 2/3, inn på deigen, den andre over, slik at du får tre lag. Kjevl ut igjen til et nytt rektangel. Gjenta 3-5 ganger til. Kjevl til slutt ut til en 4 mm tykk lefse. Skjær ut firkanter på 9 x 9 cm. Ta tak i de fire hjørnene og klem sammen på midten til en tut. Snu bollen med tuten ned. La stå til heving ca 1 time på lunt sted med klede over. Stek ved 220 C i ca 10 minutter. Avkjøl. Del bollene i to og ha i fyllet. 1 ts bringebær smøres over bollebunnen. Visp krem og ha i midten. Lag glasur av vann, melis og kakao.

Mer om Danske fastelavensboller

Fastelavensboller er en av de mest kjente og elskede danske kulinariske tradisjonene. Men, visste du at det er en betydelig historie og kultur knyttet til disse deilige godbitene? Her er noen interessante detaljer om danske fastelavensboller.

Fastelavensbollen har sine røtter i en urgammel skikk som utspilte seg i tiden frem til 40 dager før påskejen, en periode som er kjent som fastelavn. Denne tradisjonen har eksistert i Danmark siden 1600-tallet. I løpet av denne perioden, ble det servert ulike matvarer som et symbol på fest og overflod før fasteperioden, som ble observert som et tegn på religiøs fromhet. Fastelavensbollene var en del av disse festmåltidene, og de ble laget med de lekreste og mest tilgjengelige ingrediensene på den tiden.

Opp gjennom årene har oppskriftene på fastelavensboller variert. Noen inneholdt tørket frukt, krydder og nøtter, mens andre var søte deigboller fylt med syltetøy og pisket krem. I dag er den mest populære varianten av fastelavensboller en søt bolle fylt med krem, syltetøy og eventuelt en glasur på toppen. Men hva som gjør denne festlige bun virkelig dansk, er tradisjonen med å spise den på fastelavnssøndag.

Fastelavnssøndag er dagen da dansker samles for å nyte fastelavensboller. Dette markerer starten på fasteperioden, som varer helt frem til påske. I dag er fastelavn mest kjent for sin feiring med fastelavensboller, men det er også en dag for barn å kle seg ut og ‘slå katten av tønden’, en dansk tradisjon lik pinjata.

Til tross for at denne tradisjonen kan virke som et religiøst ritual, har det i de senere år blitt mer av en anledning til å samles med venner og familie, og nyte disse deilige bakevarene. Det har blitt et symbol på dansk kultur og arv, som favner folk fra alle samfunnslag.

Med sin rike historie, deilige smak og sterke kulturelle betydning, er det ingen overraskelse at danske fastelavensboller er en dypt elsket del av det danske matlandskapet. Så neste gang du har oppdaget en fastelavensbolle, husk å ikke bare nyte den søtlige smaken, men også den rike historien og kulturen som følger med denne deilige danske godbiten.

Legg igjen en kommentar