I helgene har man god tid og kan bruke kvelden på å lage favorittmaten. Slik er det ikke for de fleste i ukedagene, og en rask middagsrett er som regel ønskelig. Ønskes pizza på en mandag trenger den likevel ikke være frossenpizza. Nedenfor kommer det et tips for å lage rask, hjemmelagd pizza gjort på 15 min:

Pizza på pitabrød. Kjøp frosne pitabrød i frysedisken. Topp den med det du selv ønsker og sett i ovnen. I løpet av 10-15 minutter er maten klar! Også her kan barn og voksne bestemme selv hva de ønsker å ha på. Lag en frisk salat til og gjør middagen sunnere! Du kan også kjøpe grove pitabrød om ønskelig.

Pizza – en rund nytelse?

Pizzaen er tradisjonell rund, med god og sprø bunn, toppet med forskjellige deilige ingredienser. Det er slik vi kjenner den italienske pizzaen, men den er ikke alltid slik. Nedenfor listes opp de forskjellige måter en pizza kan serveres på:

Pizzaboller

Pizzaboller lages i utgangspunktet på samme måte som ordinær rund pizza. Men når deigen er satt kjevles den ikke ut til å bli flat og rund. Den rulles sammen til små boller. Mange bruker dessuten rundstykkedeig når de skal lage pizzaboller. Når deigen er lagd til ønsket antall boller, lages det et lite hull i toppen. Her fyller man på med pizzafyllet og dytter det litt inn i bollen. Deretter legges ost på toppen. Bollene stekes i ovnen som vanlig pizza, ut kommer store, deilige og rykende ferske pizzaboller!  Pizzaboller er som regel veldig populært i barnebursdager, til fotballkampen eller som lørdagskos.

Calzone – innbakt pizza

Innbakt pizza er som ordet tilsier, pizza innbakt i deigen. Deigen og fyllet lages som vanlig. Når deigen er kjevlet ut, puttes fyllet oppå og deigen brettes rundt fylles slik at den blir en som en halvmåne. Mange velger også å lage deigen slik at den blir som et horn. Calzone stekes som normalt. Ofte brukes tomatsaus, skinke, løk og mais til innbakt pizza. Litt vanskeligere å dele enn normal pizza, så flere små kan være en fordel hvis den skal serveres til flere.

Italiensk pizza

Pizzaen stammer fra Italia og var opprinnelig et brød for fattige bønder. Etter hvert utviklet den seg til å bli pizza slik vi kjenner den i dag, med tomatsaus, kjøtt, grønnsaker og ost. Italiensk pizza har tynn, sprø bunn og stekes tradisjonelt på noen få minutter. Du finner en god oppskrift på italiensk pizza her.

Amerikansk pizza

Ved masseutvandringen fra Europa ble også mye matkunst tatt med til USA. Deriblant pizzaen. Den ble som all annen mat bearbeidet og gjort amerikansk. Som så mye annet i USA er også pizzaen større og bedre. Bunnen er tjukkere og mykere enn italiensk pizzabunn. De fleste i Norge som lager pizza hjemme i dag, lager en amerikansk pizza variant.

Tilbehør til pizza

Har du lyst på pizza i kveld? Pizza er nordmenns foretrukne helgekos og spises i mange hjem foran fredagskavalkaden. Men mange spiser også pizza midt i uken som hverdagsmiddag, til fotballkampen og i barnebursdager. Enten man velger frossenpizza, hjemmelaget eller tilkjørt fra de mange pizzarestaurantene rundt om i landet, er tilbehøret for mange viktig.

Les også: Hjemmelagd pizza – en sikker helgevinner

Salat

Pizza er ikke nødvendigvis sunt. Det kan bli det, hvis man lager deigen selv og velger fullkornshvete i stedet for fin hvete. Man kan også toppe pizzaen med sunn kylling, grønnsaker og nøtter. Tradisjonell pizza i Norge er likevel ofte ikke slik. Ønsker man et grønnere fokus vil en frisk og god salat være et fint tilbehør til pizzaen. Familien får i seg nyttige vitaminer og mineraler slik at samvittigheten til de voksne kan bli litt bedre. Tilpass salaten til hvilken pizza som serveres! Mexicansk pizza kan med fordel serveres sammen med mexicansk salat, samme med gresk, vegetar og sjømat. Slik får du en renere sammenheng og interessen for salaten vil kanskje bli større. Barna kan få litt salat på siden av tallerkenen eller strødd over pizzastykket.

Dipp

Dipp består som oftest av rømme blandet med flere ingredienser. Hvitløks-dip er en populær tilbehør til pizza og kan enkelt lages selv eller kjøpes ferdig.