Calzone – innbakt pizza

Ingredienser
1/3 stk Løk 20 gram Bacon 80 gram Kjøttdeig 50 gram Ost 2 deciliter Hvetemel 1 spiseskje Tomatpuré 1/3 pakke Tørrgjær 1/2 boks Hermetiske tomater 1 liten boks Champignon Vann Krydder: 1/2 teskje Pepper 1/2 teskje Salt 1 fedd Hvitløk 1/2 teskje Muskat
Tilberedning
1. Bland mel, salt og tørrgjær sammen, elt det til en deig, og sett det i en bolle til heving (det hever mens du gjør alt det andre), og sett ovnen på 225 grader. 2. Stek kjøttdeig, bacon og champignon, og tilsett hermetiske tomater, tomatpuré, krydder og hvitløk. La dette koke inn så det ikke er alt for fuktig. 3. Kjevle ut deigen (eller bruk gjerne hendene) til en pizzabunn (på ei stekeplate), og hell sausen over halve flaten. Brett så den andre delen over sausen. 4. Stekes i ca 15-20 minutter på 225 grader.

Mer om Calzone – innbakt pizza

Calzone er en ganske kjent italiensk rett, som har en spesiell plass i matentusiastens hjerte. Selv om det kanskje høres ut som en fremmed rett for noen, er calzone rett og slett en innbakt pizza. Dens opprinnelse stammer fra Napoli i Italia, og det har spredt seg langt og vidt på grunn av sin unike smak og attraktive presentasjon.

Navnet «calzone» er avledet fra det italienske ordet «calza», som betyr strømpe. Det er en hensikt med dette, da formen på en calzone minner om en brettet strømpe. Deigen som brukes til calzone er den samme som brukes til pizza, men har en litt annen tilberedningsmetode. I stedet for å legge fyllet på toppen, er deigen doblet over fyllet, som skaper en halvmåneformet pirol-lignende form.

Det som gjør calzone så velsmakende, er det rike og varierte fyllet. Tradisjonelt er calzone fylt med ricotta, mozzarella, skinke eller italiensk salami, og forskjellige grønnsaker som paprika, sopp og spinat. En morsom del av calzone er også muligheten for variantfyllet. Du kan velge en all-veggis-versjon eller kanskje prøve noen maritime aromaer med tilsetning av reker eller tunfisk.

Calzone blir tilberedt ved å plassere fyllet på halvdelen av den utrullede pizzadeigen, og den andre halvdelen blir deretter brettet over. Denne store «halvmåne» er deretter forsiktig forseglet ved å klemme kantene sammen. Calzonen blir så stekt i ovn ved høy temperatur. Resultatet blir en gylden, puffet opp og deilig innbakt pizza som er klar til å nytes.

På grunn av dens bærbare og mindre sølete natur, er calzone også blitt populær som en gate-mat i mange deler av verden. Så, hvis du har en forkjærlighet for pizza, men vil prøve noe litt annerledes, er calzone absolutt verdt å prøve. Med sin unike blanding av ingredienser og attraktive design, er det ingen tvil om at denne innbakte pizzaen vil tilfredsstille enhver pizzaentusiast. Glem ikke å servere den med en side av marinara saus for ekstra smak!.

5 kommentarer om “Calzone – innbakt pizza”

  1. Skal prøve denne en dag:) Regner med at det skal brukes ca 0,75 dl vann?

  2. Christian, kverulant. Bruk fantasien, det du spør om må du da klare å tenke ut svaret på selv?
    Pizzaen ble kjempegod den.

  3. For det første er denne oppskriften rotete oppsatt. Ideellt sett burde den sortere ingrediensene etter rekkefølgen de ble brukt i. Slik unngår man unødvendig mye knot om man prøver å følge den.

    For det andre burde det sies noe om hvordan man preparerer fyllet, f.eks om man river osten eller om man bruker ostehøvel.Er det hele Champignon man snakker om her? Kubede? Skivede?

    For det tredje: Hvor blir det av løken?
    Ser den står i ingredienslista, men ikke et ord om den i selve utførelsen.

    For det fjerde: Mel,salt og tørrgjær.
    Hvordan blir dette til en deig?
    En trenger da vitterlig vann i tilegg?
    Og isåfall bør en legge med noen ord om vanntemperatur for ikke å drepe/kjøle gjæren for langt ned.

    For det femte; Blir det ikke veldig unødvendig med benevninger som \"1/2 boks hermetiske tomater\"?
    Hva gjør man med resten? Eller forsåvidt, den 2/3 løken, de 320 grammene med kjøttdeig, og resten av det som blir igjen?

    Lag heller en stor dose med tomatsaus, bruk det du trenger,og frys resten. Slik unngår man både bortkastede matvarer,bortkastet tid og unødvendig søl på kjøkkenet.

    Til slutt bør det kanskje spesifiseres at dette er en oppskrift for en porsjonspizza, og ikke en stor familiepizza.

Legg igjen en kommentar