Ingredienser:

12 store poteter 50 gr smør 1/2 dl fløte Salt/pepper 2 krm evet muskatnøtt

Tilberedning:

Skrell potetene, og skyll dem godt. Legg dem i kokende vann, tilsatt 1 ts salt. La de koke til de er møre. Slå av vannet. Mos potetene. Tilsett smøret og fløten under omrøring. Riv muskatnøtt, og ha den i mosen. Tilsett pepper, og smak til med salt. Skru ned varmen.

Mer om emnet: Deilig potetmos

Potetmos er en trøstende matrett som er både enkel og alsidig. Det kan varieres i det uendelige, noe som gjør det til et favorittvalg blant mange. Grunnbestanddelene for å tilberede deilig potetmos er poteter, melk, smør, salt og pepper. Men det er mange flere måter å tilberede denne retten på, for å tilføre den en unik smak og gi retten en personlig vri.

Et populært valg for å gi potetmos en ekstra dybde av smak er å inkorporere krydder og urter. Populariteten til denne kombinasjonen har økt i de senere år på grunn av den rike smaken det gir. Noen av favorittene inkluderer hvitløk, rosmarin og gressløk. Ifølge noen kjøkkensjefer, gir rosmarin en robust og jordaktig smak mens gressløk gir en mild og frisk smak til potetmosen.

En annen interessant vri på potetmos er å blande inn andre rotgrønnsaker, som for eksempel søtpotet, sellerirot eller persillerot. Dette tilføyer ikke bare forskjellige smaker og teksturer, men det gir også ekstra næringsstoffer til retten. For eksempel er søtpoteter høyere i vitamin A og fiber sammenlignet med hvite poteter, og har også en naturlig sødme som sammen med hvitløk og smør gir et velsmakende resultat.

En ytterligere tilpasning kan være å inkludere proteinrike tilsetninger som ost. Du kan blande i flere typer ost, for eksempel cheddar, parmesan eller gouda, avhengig av personlig smakspreferanse. Ost i potetmos gir en rik og kremet tekstur og gir også en litt salt smak.

Mange lurer også på hvilken type poteter som er best egnet for å lage potetmos. Generelt sett, fungerer mer stivelsesrike poteter som for eksempel Kerrs Pink eller Pimpernel best for en fløyelsaktig, jevn konsistens. Det anbefales å dampe potetene i stedet for å koke dem, for å minimere vannopptaket og maksimere smaken.

Til slutt er det verdt å merke seg at potetmos er best når det serveres umiddelbart. Hvis det blir helt avkjølt, vil mosen bli klumpete og miste sin silkeaktige tekstur. For å oppnå en varm, kremet potetmos hver gang, anbefales det å servere den rett fra gryta. Det er det som gjør en deilig potetmos nettopp så deilig.