Når man sitter slik og skriver, så er det jo for at folk skal lese det, og forhåpentligvis like det man skriver. Og når faktisk noen gjør det så blir jeg glad. Veldig glad blir jeg da. Sånn like før man skal sette tennene i en nydelig indrefilet-glad blir jeg. I hvert fall nesten så glad. Og da er det heller ikke unaturlig at folk tar kontakt med tips om mat, spisesteder, oppskrifter og andre matrelaterte henvendelser. Fortsett med det dere. Setter pris på det.

Noen spørsmål blir det også, og dem prøver jeg å svare på så godt jeg kan. Husk nå bare at jeg er hverken kokk eller noen stor matkjenner, men bare en helt vanlig storspiser, med interesse for god mat muligens litt over gjennomsnittet.
Et spørsmål jeg har fått flere ganger dreier seg om, av alle ting, det bildet av meg som spiser pølse som ligger på forsiden av dette nettstedet. Nå er det vel ikke personen meg som spørsmålet dreier seg om i hovedsak. Det dreier seg nok helst om den pølsa som stikker ut av gapet mitt. Er det virkelig en eneste pølse? Er det bare ett pølsebrød? Hvor lang er denne pølsa? Er den god? Og mange andre undringer i samme gata. La meg prøve å svare. Det burde nemlig gå ganske greit, da det er liten tvil om at jeg var til stede da det bildet ble tatt.

3345Yes, det er en eneste pølse, lengden er vel anslagsvis en halv meter og samlet i ett brød. Nei, den er hverken kjøpt eller spist i Norge. Jeg har nemlig ikke sett eller spist noe tilsvarende her til lands. Når det er sagt så skal det visst finnes et sted i Bergen som serverer halvmeterspølser.

Dessverre så nådde ikke disse ryktene meg i forkant av forrige tur jeg hadde til Bergen, men står nå veldig oppført på ting jeg må huske neste gang jeg besøker den flotte byen på andre siden av fjellene.

Men tilbake til den avbildede wieneren.  Her snakker vi Danmark. Og det er ikke tvil i min magesekk om at dette lille landet der i sør er rett og slett et eldorado for matmonser som meg. Byr sjansen seg så reiser jeg ditt. Og ordene god mat holder ofte lenge som grunn god nok.  Hvor ellers kan jeg rusle over til købmanden tidlig om morgenen for å handle ferske rundstykker og en stor bit med varm leverpostei av beste sort.  Eller innta den perfekte lunsj på en koselig kro hvor man kan nyte det ene smørbrødet deiligere enn det andre.  Bedre kan det vanskelig bli.
Reiser som regel med danskebåten Superspeeed fra Larvik til Hirtshals når jeg blir sulten på danske delikatesser. Billig og raskt tar den meg og reisefølget mitt over dammen på under fire timer.

I forkant av en ferietur for noen år siden med junior som reisefølge, la jeg ut en forespørsel på et dansk forum om hva de innfødte forummedlemmene mente jeg bare måtte oppleve på biltur i detres vakre land. Svarene haglet inn og halvmeterpølsa var et av forslagene. Og da denne pølsas utsalgssted ikke befant seg langt fra Hirtshals måtte det jo bare prøves. I tillegg passet jo Superspeed fra Larvik utmerket som transportmiddel.

3343Et lite tips bare når det gjelder Superspeed som jeg lærte meg som førstereisgutt med denne båten. Kjøp med en sånn buffetpakke når du bestiller. Det er nemlig mange som reiser med denne båten og fire timer med tilnærmet håndgemeng for å få en sitte på en stol kan bli i overkant for meg i hvert fall.  Spesielt med sultne barn som kjeder seg og bare vil ha noe å spise hele tiden. Det er nemlig da du blir veldig trist når mannen, i det stilige kelner antrekket og stress i blikket, opplyser at dessverre alt av buffet-billetter er utsolgt.

Derimot med en forhåndsbestilt matbillett til under trehundre kroner og halv pris for barn , marsjerer du rett forbi trengselen og inn i matsalen. Der står en stol og venter på deg så snart du er tilbake med velfylt tallerken fra det store buffetbordet.  Plassen beholder du under hele reisen. Så hvis du føler behov for en liten luftetur for å gjøre noe nødvendig etter mengder med deilig mat, eller en sigarett på dekk, vel så står plassen din og venter på deg når du kommer tilbake. Og da er det vel akkurat passe tid til litt dessert, eller en kakebit, kan hende. Og drikke er sågar også inkludert. Fantastisk.

3344Så er man fremme i Hirtshals, og mer enn villig til å prøve denne lange pølseopplevelsen.  Ikke vanskelig å finne stedet i det hele tatt. Sett kursen langsmed E39, til du kommer ditt hvor skiltet sier at du kan ta Skagensvej (597) mot Frederikshavn og Skagen. Ved den avkjøringen setter du på blinklyset og tar av østover. Så er det bare å følge den koselige 597 til du kommer til Tversted. Ta av der til venstre, og lar bilen trille gjennom den lille trivelige byen og ned mot stranden. Kan vel være et par mil fra Hirtshals kanskje.  Når du kommer til en gul kiosk helt nede ved den flotte stranden har du kjørt en kiosk og et par hundre meter for langt. Du skulle stoppet ved den blå kiosken du nettopp passerte. Vel og merke hvis det var pølse og ikke is du er på jakt etter. For i tilfellet vi snakker is så er det, den gule vi snakker om.  Men det er en annen artikkel.

Må bare forte meg å innrømme at første gangen junior og jeg sammen prøvde en meter av nevnte matslag, så hadde vi ankom vi Danmark i mørket og alt for mette i magen til å kjøre innom her. Så det tok vi på veien tilbake. Kjørende fra østfra gjorde det ikke noe vanskeligere. Bare husk å ta til høyre istedenfor venstre når du svinger av 597 ved Tversted. Gjennom årene har ruta blitt prøvd i begge retninger, og begge fungerer like bra.

Enkelt har det alltid vært for oss å parkere nede ved den blå kiosken. Så strener vi bare over gata, står alltid litt i kø (Ikke mye kø, men alltid litt), og så er det vår tur. Vi legger frem vårt ærend ved å oppgi antall ønskede meter. Og da sier damen på innsiden noe vi egentlig ikke forstår, men som vi av erfaring nå vet at betyr hva vi ønsker pølsen pyntet med. Og da svarer vi, med pålagt det vi tror høres ut som dansk måte å prate på, at jo takk vi tar det hele.
Og noen minutter senere så får vi nettopp det vi har bestilt levert. Og «det hele» er omfattende. Her går det i alt fra syltede agurker, løk og annet stæsj i mange varianter. Ekstra t-skjorte til skift etter måltider er bare å anbefale på det sterkeste.

3346Pølsene kan nytes ved utsatte bord oppe ved kiosken, eller du kan kjøre ned på stranden og nyte den der, til utsikt mot mye sand og flotte bølger. Ønsker du å prøve den siste varianten, og har bilseter du bryr deg om, så dropp å bestille «det hele» på pølsa. Bare et råd fra en som har prøvd…
Og om det smaker.  You bet. For de av oss som er av den oppfatning at livet hadde vært litt tommere uten pølser er dette en fest uten like. Smakfulle pølser, ferskt brød, nydelig tilbehør og nok servietter gjør at jeg stadig returnerer til den blå kiosken i Tversted.

Skrevet av Per Sibe