fransk-mat-2Det franske kjøkken er svært populært over hele verden. Franske oster og viner er kjent for sin høye kvalitet og selges i store mengder utenfor Frankrikes grenser. Mange retter anses i Frankrike for å være nasjonale retter. Dette inkluderer blant annet gåselever, biff med pommes frites, baguette, typiske franske bakevarer, sjokolademousse og creme brulee.

På regionalt nivå er det derimot ekstremt store forskjeller i matkulturen. I Paris er stort sett alle de ulike typene av fransk mat tilgjengelig. Byen har over 9000 restauranter, derav flere høy ansette. Det finnes også mange andre regioner med sine egne kulinariske tradisjoner.

fransk-mat-3Som de fleste andre steder varierer maten etter hva som er tilgjengelig i de ulike sesongene. Om sommeren er salat og fruktretter vanlig, da dette er billig og lett tilgjengelig. Om høsten er det mye sopp og dette brukes mye, før jaktsesongen etter hvert begynner. På slutten av vinteren er sjømaten på sitt beste og for eksempel østers blir vanlig i restaurantene.

Den franske frokosten er tradisjonelt et lite måltid fransk brød med syltetøy med kaffe eller te. I helgene spises gjerne også søte bakevarer til frokost. Lunsjen er et langt måltid som går over to timer, selv om det i det siste har blitt vanligere med en-times lunsj. På mindre steder og sør i Frankrike er den lange lunsjen fortsatt vanlig. På søndager spises det stor lunsj med familien. Middager består ofte av tre retter, gjerne med brød, vin og vann til. Som i mange andre land spises middag gjerne senere enn hva vi er vant med i Norge.

fransk-matVin utgjør en stor og viktig bransje i Frankrike. Mange regioner produserer verdenskjent vin; for eksempel Bordeaux og Champagne. Frankrike er et av landene i verden som produserer mest vin, og det drikkes mye. Vin kommer i alle prisklasser, og kan koste fra kun et par euro til tusenvis av kroner. Store mengder eksporteres til land i alle deler av verden.