Menneskekroppen er en finstemt maskin, med en mengde ulike prosesser som både påvirker og forsterker hverandre. Kostholdet ditt vil påvirke en mengde ulike faktorer i kroppen din, inkludert søvn og velvære i hverdagen. Samtidig vil faktisk også utfordringer med søvn kunne påvirke kostholdet ditt indirekte – ved at du for eksempel får lyst på mer «junk food».

Legg til rette for rolig søvn der kroppen får hentet seg inn

Det er forsket mye på søvn, men det er fortsatt mange aspekter som vi ikke vet nøyaktig hvordan fungerer. I stort dreier seg likevel det å sove om å la både muskler, hjerne og andre deler av kroppen få hente seg inn, rydde opp i avfallsstoffer og gjøre seg klare for en ny dag. Dette skjer på mange forskjellige plan, fra gjenoppbygging av muskler til at hjernen får tid til å organisere og lagre informasjon.

I den forbindelse er det viktig at søvnen blir så uavbrutt og rolig som mulig. På Sengeguiden.no kan du lese mer om de mange ulike faktorene som påvirker søvnkvaliteten, mat og kosthold er selvfølgelig bare en av de. Som en tommelfingerregel er det lurt å prøve å sørge for at kroppen ikke trenger å jobbe med mye tung og kraftig mat som du har spist rett før leggetid – velg heller et lett måltid om kvelden.

Et kosthold som bidrar til god søvnkvalitet

Det finnes ingen snarveier når det gjelder å finne et kosthold som legger til rette for god søvn, de tradisjonelle anbefalingene fra myndighetene er vanligvis en svært god start. Ulike næringsstoffer, som for eksempel vitamin B6, kalsium og magnesium kan være ekstra viktige for god søvnkvalitet, men et balansert og variert kosthold vil sørge for at du får nok av disse næringsstoffene. Samtidig vil et kosthold med mye frukt, grønnsaker og grove korn sørge for at det er lettere å opprettholde en sunn vekt – noe som kan ha stor betydning for søvnkvaliteten.

Dessuten er det også viktig å huske på at utfordringer med søvn faktisk også kan påvirke kostholdet negativt. Det er ikke så rart, med tanke på at selv relativt begrenset søvnmangel vil kunne skape store problemer med både humør og konsentrasjon. En slik stressopplevelse vil føre til at kroppen prøver å gå i en «forsvarsmodus», og da er det også mulig at «junk food» og raske kalorier fremstår som ekstra attraktive. Husk på sammenhengen mellom kosthold og søvn – da blir hverdagen enklere.

.