Andorra er et lite, men vakkert land som ligger mellom Spania og Frankrike i Pyreneene.

Landets matkultur er sterkt påvirket av sine naboer, men likevel har Andorra utviklet sin egen unike matstil. Her er 9 av de mest tradisjonelle rettene fra Andorra som du må prøve når du besøker landet.

Trinxat

Trinxat er en typisk Andorransk rett som består av poteter og kål som er stekt sammen med bacon og hvitløk. Retten blir vanligvis servert med blodpølse eller vanlig pølse.

Escudella

Escudella er en kraftig suppe som består av kjøtt (vanligvis svin), grønnsaker og bønner. Suppen er ofte tilberedt over flere timer for å gi den rike smaken.

Xai

Xai er en andorransk versjon av lam. Lammet blir vanligvis stekt og servert med bønner og kål. Denne retten kan noen ganger minne om «Får i Kål», som mange kjenner som en norsk rett fra Vestlandet.

Truites de Carreroles

Truites de Carreroles er en omelett med sopp og poteter. Retten er enkel, men smakfull.

Andorra Sausage

Andorra-pølsen er en kjent spesialitet i landet. Pølsen er laget av svin, krydder og hvitløk.

Conill amb Xocolata

Conill amb Xocolata er en kaninrett som serveres med sjokoladesaus. Kombinasjonen av kjøtt og sjokolade kan virke uvanlig, men det er en velsmakende rett som er verdt å prøve.

Trinxat de la Cerdanya

Trinxat de la Cerdanya er en annen versjon av Trinxat. Denne retten er tilberedt med kål, poteter og bacon. Det som gjør denne retten spesiell er at den blir stekt i en stor panne og delt mellom alle gjestene.

Coques

Coques er en slags pizza som er typisk for Andorra. Den er laget med en tynn skorpe og er fylt med ost, tomat, ansjos og oliven.

Crema Andorrana

Crema Andorrana er en dessert som består av krem, egg og sukker. Desserten har en kremaktig og søt smak og er vanligvis pyntet med kanel.

Ønsker du å lære mer om Andorra og hva man kan oppleve der, besøk den norske guiden på https://andorra.no/

Mer om: Andorras eksklusive matretter

Andorra er kjent for sitt rike utvalg av eksklusive mattradisjoner, retter laget av lokale, ferske ingredienser. De krydret med unike blandinger av urter og krydder, noe som gir hver rett en særegen, uforglemmelig smak.

Lam er en spesielt populær kjøttart i Andorras kulinariske scene. På høytidelige anledninger prepareres retten «Xai», et lekkert maltid hvor lammekjøttet langsomt grilles over åpen ild. En annen eksklusiv rett er ‘Trinxat’, en smakfull blanding av kål og potet, ofte servert med stekt bacon – en ærlig, rustikk, men likevel elegant rett.

Andorra har også en variert sjømatmeny, takket være sin nærhet til Middelhavet. Blant de mest kjente rettene finner du ‘Cargols a la llauna’, snegler direkte fra grillen, vanligvis ledsaget av aioli. En annen populær anbefaling er ‘Escudella i carn d’olla’, kjøttbuljong med pølse og grønnsaker, en rett som viseer fram de fineste lokale ingrediensene.

En annen stolthet i Andorras kulinariske verden er deres brede utvalg av oster. Mange lokale meierier produserer håndverksoster i begrensede opplag. ‘Tupí’ er en rømme-ost av fåremelk, mens ‘Formatge de Muntanya’ er en robust, fjellost. Begge er verdt å prøve for hver ostelsker der ute.

Ekte matelskere vil dessuten sette pris på de lokale katalanske salsaene, som ‘allioli’, en hvitløk og olivenolje-basert saus, eller ‘romesco’, en distinkt, nøttebasert saus. Til dessert er det vanlig med ‘Crema Catalana’, en karamellisert vanilje-krem, som kan ta deg til et helt nytt gastronomisk nivå. Å spise i Andorra er virkelig en vakker reise gjennom det rike, lokale kjøkkenet båret frem av tradisjoner og hjertelig gjestfrihet.