Ingredienser
2 1/2 kg hjortesadel uten slagside av ungt dyr salt pepper 5 knuste tørkede enerbær 3 ss smør eller margarin 4 dl vann 5 dl kremfløte 2 dl rømme Saus: smørkule av 2 ss hvetemel og 1 ss smør 2 skiver gjetost 2 ss ripsgelé eller rognebærgele
Tilberedning
Stell kjøttet, tørk det godt. Gni det inn med salt, pepper og knuste enerbær. Brun sadelen i smøret i en stor gryte til den blir jevn brun rundt det hele. Varm opp langpannen i stekeovnen, mens steken brunes. Sett steken i ovnen ved 160 C i ca 1 1/2 time. Kok ut gryten med vannet og spe steken med sjyen. Når det gjenstår ca 20 minutter av steketiden spes med kremfløte og rømme ved siden av steken, og om nødvendig led litt kokende vann. Ta opp steken, hold den varm mens sausen lages. Kok ut pannen og sil sjyen over i en liten kjele. Lag smør-melkulen, kok opp sjyen og jevn den med kulen. Legg i gjetostskivene og tilsett rips- eller rognebærgelé. Kok til ost og gelé er smeltet. Et godt følge til denne retten er brunede kantareller, grønne erter, rosenkål og enten rips- eller rognebærgelé.

Mer om emnet: Dyresadel av hjort

Dyresadel av hjort er en sjelden og fascinerende aspekt av både dyre- og håndverksverdenen. Til tross for navnet, er denne termen faktisk en beskrivelse av et stykke av dyret som brukes i ulike konstruksjoner og håndverk, og ikke nødvendigvis en faktisk «sadel» laget av hjort. Hjort er populære for dette formålet på grunn av deres sterke og fleksible natur.

Å bruke hjort til dyresadel er en gammel tradisjon noen steder i verden, spesielt i områder som Skandinavia og Nord-Amerika, hvor hjorten er en naturlig og florerende råvare. Denne praksisen går tilbake til urbefolkningen i disse områdene som utnyttet alle deler av dyret til overlevelse og håndverk.

Dyresadel av hjort er ikke bare begrenset til tradisjonell bruk. Det har også funnet veien til moderne håndverk og design. Noen kunstnere og håndverkere bruker hjortens’ sadel til å lage unike møbler, vesker, smykker og til og med klær. Det er viktig å merke seg at ettersom dyresadel av hjort er et biprodukt av jakt, følger de som bruker materialet strenge etiske retningslinjer for å sikre at jakten er bærekraftig og human.

Det er et spesielt fokus på utdanning innen feltet om bruk av dyresadel fra hjort, med workshops og kurs blir holdt for å lære interesserte personer om prosessen. Hensynet bak dette er både bevaring av tradisjonelle ferdigheter, og fremme av bærekraftig bruk av tilgjengelige naturlige ressurser.

Kort sagt, dyresadel av hjort er mye mer enn en kuriositet. Det er et stykke levende historie, et bevis på menneskets ingeniørskap, og et uttrykk for både respekt og kjærlighet til naturen som omgir oss.