Ingredienser
1/2 ts korianderfrø 1/2 ts spisskummenfrø 2 1/2 ss brunt sukker 1 ss nykvernet svart pepper 1/2 ts tørket timian 1/2 ts malt ingefær 2 einerbær, knuste 1/2 ts nyrevet muskat 1/4 ts malt nellik 3 kardemommefrø, finknuste 2 middels store hjortefileter, renskåret 1 ss olje 1 ss smør
Tilberedning
Det tar 11 dager å lage denne krydrede hjortefileten. Det kan virke lenge, men er så absolutt verdt ventetiden. Husk å vende kjøttet hver dag. Rist koriander og spisskummen i tørr stekepanne til det begynner å dufte. Avkjøl og mal til pulver. Bland pulveret med brunt sukker, pepper, timian, ingefær, einerbær, muskat, nellik og kardemomme og gni det inn i kjøttet. Legg kjøttet i plast, dekk det til og sett det i kjøleskapet i to dager. Vend kjøttet en gang per dag. Den tredje dagen gnir du saltet inn i kjøttet. La kjøttet ligge i kjøleskapet i åtte dager til. Vend det hver dag. Varm en stor stekepanne til det ryker, ha i olje og smør og svi kjøttet på alle kanter. Avkjøl kjøttet før du skjærer det i tynne skiver.

Mer om emnet: Bresaola av hjort

Bresaola av hjort er et fantastisk eksempel på hvordan du kan ta det tradisjonelle italienske kjøttproduktet, Bresaola, og gi det en unik norsk vri. Hjort gir en fyldigere og villere smak enn biff, som vanligvis brukes i Bresaola, og resultatet er et mørkt, nesten lilla kjøtt som er høyt verdsatt for sin dype, robuste smak.

Tørket bresaola av hjort lagres i noen uker etter tørking, for å la smakene virkelig komme frem. Prosessen begynner med at kjøttet marineres i en blanding av salt, sukker, krydder og kanskje litt vin. Når marineringen er ferdig, henges kjøttet opp for å tørke. Både marinering og tørking bidrar til å bevare kjøttet, i tillegg til å gi det dets unike smak.

Tradisjonelt sett er Bresaola servert skivet så tynt at du nesten kan se gjennom det, og hjortebresaola er intet unntak. Du kan spise den som den er, eller du kan gi den ekstra smak ved å drysse over litt olivenolje, sitronsaft eller rødvin. Ofte serveres den som en del av en antipasto-tallerken, sammen med andre saltede kjøtt, oliven, og kanskje litt ost.

I Norge er hjortebresaola fortsatt noe uvanlig, men den blir stadig mer populær. Selv om det kan være litt utfordrende å lage den selv, er det definitivt verdt innsatsen. Den unike kombinasjonen av det robuste, viltede viltkjøttet og den overraskende mildhet fra bresaola-prosessen resulterer i en kulinarisk opplevelse som er vanskelig å slå.

Så hvis du er på jakt etter en ny og spennende måte å nyte hjort på, hvorfor ikke prøve hjortebresaola? Det kan være litt mer arbeid enn å bare steke en biff, men belønningen vil heller ikke skuffe.