Funksjoner
Stoffer som er forsynt med et e-nummer, har en rekke funksjoner i matvarene. Disse funksjonene er beskrevet i tabellen herunder. Forkortelsene i første kolonne går igjen i tabellen over enummer.
A Antiklumpningsmiddel
An Antioxidant
D Drivgas
K Konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse, stabilisator
F Farvestof
H Hævemiddel
Ko Konserveringsmiddel
M Melbehandlingsmiddel
O Overfladebehandlingsmiddel
Sk Skumdæmpningsmiddel
S Smagsforstærker
Sm Smeltesalt
Su Surhedsregulerende middel, syre
Sø Sødestof
E-numre
Tabellen herunder gir en kort beskrivelse av hvert stoff som er forsynt med et e-nummer.
Nummer: Navn: Funksjoner: Beskrivelse:
E-100 Curcumin F
E-101 Riboflavin F Vitamin B2. Viktig for blant annet enzymdannelsen.
E-101 Riboflavin-5′ – phosphat F
E-102 Tartrazin F (FD & C Yellow no 5). E-nr. 102. Syntetisk, gult farvestof.
E-104 Quinolingult F (D&C Yellow no. 10). E-nr. 104. Syntetisk, gult farvestof.
E-110 Sunset Yellow FCF (Orange Yellow S) F (Orange Yellow S, FD&C Yellow no 6). E-nr. 110. Syntetisk, gult farvestof.
E-120 Carminer (Carminsyre, cochenille) F (Carminsyre, Cochenille). E-nr. 120. Rødlig fargestoff. Stoffet utvinnes av ryggskjoldet fra skjoldlus.
E-122 Azorubin (Carmoisin) F (Carmoisin). E-nr. 122. Rødt fargestoff.
E-123 Amaranth F E-nr. 123 (FD&C red. no 2). Syntetisk, rødt tjærefargestoff av azotypen.
E-124 Ponceau 4R (Cochenillerød A) F E-nr.: 124. (Cochenillerød A). Syntetisk, rødt tjærefargestoff av azotypen
E-127 Erythrosin F E-nr.: 127. (FD&C Red no 3). Syntetisk, rødt, jodholdig tjærefargestoff. Brukt som rødetabletter til å vise hvor godt man børster tenner, fordi det binder seg til det som farges. Det betyr også at det blir på overflaten av pølsene eller kirsebærene uten å røyke ut i kraften eller laken.
E-128 Red 2G F (Ext. D&C Red no. 11). E-nr. 128. Syntetisk rødt fargestoff.
E-129 Allura Red AC F (Food Red, FD&C Red no 40). E-nr. 129. Syntetisk rødt farvestof.
E-131 Patent Blue V F (Patentblått). E-nr. 131. Syntetisk, blått fargestoff.
E-132 Indigotin (Indigocarmin) F (Indigocarmin, FD&C Blue no 2). E-nr. 132. Syntetisk, blått fargestoff.
E-133 Brilliant Blue FCF F (FD&C Blue no1). E-nr. 133. Syntetisk, blått fargestoff.
E-140 Chlorophyll F E-nr. 140. Grønt fargestoff. Chlorofyll er det fargestoffet som utgjør det grønne i alle planter. I fargestoffet Chlorofyll-kobber-kompleks (E-nr. 141) er det naturlige magnesiumet erstattet med kobber, noe som gir blågrønne til blåsvarte farger.
E-140 Chlorophylliner F
E-141 Chlorophyll-kobber-kompleks F
E-141 Chlorophyllin-kobber-kompleks F
E-142 Green S F,S (Food Green S). E-nr. 142. Syntetisk, grønt fargestoff.
E-150a Karamell F (Ammonieren karamell). Brunt fargestoff. E-nr. 150 (abcd). Produsert ved svining av sukker etter tilsetning av forskjellige stoffer som ammoniakk eller svovel.
E-150b Kaustisk sulfitterett karamell F
E-150c Ammonieren karamell F E-nr. 150. Produsert ved svining av sukker eller tilsetning av forskjellige stoffer. Brukt ammoniakk (E 527) eller ammoniumsalter (E 510) fås ammoniere karamell. Brukt dessuten svoveldioksid (E 220) eller sulfitter (E 221-E 227) fås ammoniere sulfitterett karamell. Den mest kjente formen for ammoniere karamell er matfage til den danske, brune saus. Funksjon: Brunt fargestoff.
E-150d Ammonieren sulfitterett karamell F
E-151 Black PN (Brilliant Black BN) F (Brilliant Black PN). E-nr. 151. Syntetisk, sort farvestof.
E-153 Vegetabilsk kull F (Aktivt kull). E-nr. 153. Svart fargestoff. Produsert ved forkulling av planteråstoffer.
E-154 Brown FK F E-nr. 154. Syntetisk, brunt fargestoff.
E-155 Brown HT F E-nr. 155. Syntetisk, brunt fargestoff.
E-160a Blandet carotener F (Carotenoider). E-nr. 160. Gult naturlig forekommende fargestoff som blant annet finnes i gulrøtter.
E-160a Betacaroten F
E-160b Annattoekstrakter (Bixin, Norbixin) F
E-160c Paprikaekstrakt (Capsanthin, Capsorubin) F (Paprika). E-nr. 160c. Rødt fargestoff som forekommer i rød paprika.
E-160d Lycopen F E-nr. 160d. Rødt fargestoff som forekommer naturlig i blant annet tomater.
E-160e Betaapo 8′ – carotenal (C30) F
E-160f Betaapo 8′ – carotensyre (C30) ethylester F
E-161b Lutein F E-nr. 161b. Naturlig, gult fargestoff. Utvunnet av lusern eller tagetes (fløyelsblomst).
E-161g Canthaxanthin F
E-162 Rødbedefarve (Betaniner) F
E-163 Anthocyaniner F (Drueskalsfarve). E- nr. 163 Naturlig rødfiolett fargestoff som finnes i vindruer, hyllebær, solbær og ripser.
E-170 Kalsiumkarbonat A,F,Su E-nr. 170. (Kritt) Naturlig forekommende i form av kalkstein og kritt. Brukt som surhetsregulerende middel, som næringsstoff (kalktilskudd) og som hvitt fargestoff.
E-170 Calciumhydrogencarbonat A,Su E-nr. 170. (Kritt) Naturlig forekommende i form av kalkstein og kritt. Brukt som surhetsregulerende middel, som næringsstoff (kalktilskudd.
E-171 Titandioxid F E-nr. 171 Hvitt fargestoff. Brukt særlig til godteri.
E-172 Jernoksider og jernhydroksider F
E-173 Aluminium F E-nr. 173. Sølvlignende fargestoff til overflatebehandling.
E-174 Sølv F E-nr. 174. Metallisk fargestoff.
E-175 Gull F E-nr. 175. Metallisk fargestoff.
E-180 Rubinpigment BK (Litholrubin BK) F E-nr. 180. Syntetisk rødt fargestoff.
E-200 Sorbinsyre Ku E-nr. 200. Syntetisk produsert konserveringsmiddel. Funnet naturlig særlig i rognebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E-202 Kaliumsorbat Ku E-nr. 202. Kaliumsorbat er ett av de salter, som finnes i sorbinsyre. Sorbinsyre forekommer naturlig, særlig i rognebær, kirsebær, tomater og jordbær, men produseres i dag syntetisk. Er særlig er effektivt mot de farlige gjæren- og muggsopper (mugg).
E-203 Calciumsorbat Ku Syntetisk produsert konserveringsmiddel. E-nr. 203. Funnet naturlig særlig i rognebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E-210 Benzoesyre Ku Syntetisk produsert konserveringsmiddel med E-nr. 210. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks. Se også Natriumsorbat.
E-211 Natriumbenzoat Ku (Atamon) Syntetisk produsert konserveringsmiddel med E-nr. 211. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks.
E-212 Kaliumbenzoat Ku E-nr. 212. Syntetisk produsert konserveringsmiddel. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks.
E-213 Calciumbenzoat Ku Syntetisk produsert konserveringsmiddel med E-nr. 213. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks.
E-214 Ethyl-p-hydroxybenzoat Ko
E-215 Ethyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt Ko
E-216 Propyl-p-hydroxybenzoat Ko
E-217 Propyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt Ko
E-218 Methyl-p-hydroxybenzoat Ko
E-219 Methyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt Ko
E-220 Svovldioxid An,Ko E-nr. 220. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-221 Natriumsulfitt An,Ko E-nr. 221. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-222 Natriumhydrogensulfit An,Ko E-nr. 222. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og i mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-223 Natriumdisulfit An,Ko E-nr. 223. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og i mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-224 Kaliumdisulfit An,Ko E-nr. 224. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-226 Kalsiumsulfitt An,Ko E-nr. 226. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-227 Calciumhydrogensulfit An,Ko E-nr. 227. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-228 Kaliumhydrogensulfit An,Ko E-nr. 228. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-230 Diphenyl Ku E-nr. 230. Syntetisk konserveringsmiddel. Brukt særlig til overflatebehandling av sitrusfrukter. Samme effekt fås med orto-Phenylphenol (E-nr. 231) og natrium-orto-Phenylphenol (E-nr. 232).
E-231 o-Phenylphenol Ku
E-232 Natrium-ophenylphenolat Ku
E-234 Nisin Ku E-nr. 234. Antibiotisk konserveringsmiddel som utvinnes av en særlig bakterieart – Lactokokker – som forekommer i rå melk og visse oster.
E-235 Natamycin Ku (Pimaricin). E-nr. 235. Antibiotisk konserveringsmiddel som utvinnes av en særlig bakterie.
E-239 Hexamethylentetramin Ko (Hexa) E-nr. 239. Syntetisk konserveringsmiddel som særlig brukes til fiskemarinader og rognkjeksrogn (kaviar).
E-242 Dimethyldicarbonat Ko E-nr. 242. Svært kjemisk aktivt konserveringsmiddel som er forsvunnet, før det når fram til forbrukeren. Brukt til «kaldsterilisering» av for eksempel en lukket kartong. Når kartongen åpnes er konserveringseffekten vekk.
E-249 Kaliumnitritt Ku E-nr. 249. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-250 Natriumnitritt Ku E-nr. 250. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-251 Natriumnitrat Ku E-nr. 251. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-252 Kaliumnitrat Ku E-nr. 252. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-260 Eddiksyre Ku, Su E-nr. 260. Syrlig konserveringsmiddel. Forekommer naturlig, idet eddiksyre er den syren som gjør eddik sur. Produsert ved gjæring av alkohol eller syntetisk. Brukt også som smaksregulator.
E-261 Kaliumacetat Ku, Su E-nr. 261: Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-262 Natriumacetat Ku, Su E-nr. 262: Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-262 Natriumdiacetat Ku, Su E-nr. 262: Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-263 Kalsiumacetat Ku, Su E-nr. 263. Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-270 Melkesyre Ku, Su E-nr. 270. En av de mest utbredde syreren i naturen som også dannes naturlig i kroppen. Produsert ved gjæring av karbohydrater med melkesyrebakterier eller syntetisk. Saltene heter laktater (E-nr., 325, E-nr. 327). Melkesyre og laktater har konserverende effekt, og brukes dessuten til å regulere surhetsgrad og smaker. Da de dessuten kan binde metall, har de en forsterkende effekt på antioksidanter som brukes til å hemme harskning av fett. Tillatt tilsetningsstoff til danske økologiske produkter.
E-280 Propionsyre Ku E-nr. 280. Naturlig forekommende konserveringsmiddel.
E-281 Natriumpropionat Ku E-nr. 281. Se: Propionsyre.
E-282 Calciumpropionat Ku E-nr. 282. Se: Propionsyre.
E-283 Kaliumpropionat Ku E-nr. 283. Se: Propionsyre.
E-284 Borsyre Ku E-nr. 284. Mineralsk konserveringsmiddel som forekommer naturlig i jordskorpen.
E-285 Natriumtetraborat (Boraks) Ku E-nr. 285. Se Borsyre (E-nr. 284).
E-290 Carbondioxid Ko E-nr. 290. Konserveringsmiddel som også brukes til å gi bobler i øl og brus. Naturlig forekommende luftart som inngår i fotosyntekredsløbet. Tillatt tilsetningsstoff til danske økologiske produkter.
E-296 Eplesyre Ku, Su E-nr. 296. Forekommer vidt utbredt i naturen, blant annet som navnet sier, i epler. DL? formen som brukes som tilsetningsstoff, er syntetisk produsert. Brukt som surhetsregulerende stoff, men har samtidig konserverende egenskaper og en forsterkende effekt på antioksidantene beskyttende virkning på oljer og skrelte frukter og grønnsaker.
E-297 Fumarsyre Su E-nr. 297. Naturlig forekommende surhetsregulerende konserveringsmiddel.
E-300 Askorbinsyre An,M,Su E-nr. 300. Askorbinsyre og dets salter, ascorbater, er et naturlig forekommende vitamin som finnes i store mengder i f.eks. sitroner, appelsiner, solbær og nyper. Produsert syntetisk. Askorbinsyre har flere funksjoner: 1) Næringsstoff (vitamin C), 2) Antioksidant. Det vil si at stoffene forhindrer påvirkning av luftens oksygen. Denne effekten kjennes fra husholdningen, når man f.eks. kommer sitronsaft på skrelte frukter og grønnsaker, for at de ikke skal bli brune. 3) Surhedsregulerende middel. 4) Melbehandlingsmiddel (gir melet bedre bakeevne). Medvirker dessuten til fargedannelse og stabilisering av kjøttets røde farge. Har også en beskyttende effekt mot dannelse av nitrosaminer. Derfor har man i USA påbudt tilsetning av askorbinsyre til bacon.
E-301 Natriumascorbat An,Su E-nr. 301. Se: Askorbinsyre (E-nr. 300)
E-302 Calciumascorbat An,Su E-nr. 302. Se: Askorbinsyre (E-nr. 300).
E-304 Ascorbylpalmitat An Ascorbylpalmitat (Ascorbylstearat) E-nr. 304. Se: Askorbinsyre (E-nr. 300).
E-304 Ascorbylstearat An
E-306 Tocopherolrig ekstrakt An
E-307 Alfatocopherol An
E-308 Gammatocopherol An
E-309 Deltatocopherol An
E-310 Propylgallat An E-nr. 310. Syntetisk produsert antioksidant. Produsert ut fra gallussyre som ligner garvesyre. Begge forekommer naturlig.
E-311 Octylgallat An E-nr. 311. Syntetisk produsert antioksidant. Produsert ut fra gallussyre som ligner garvesyre. Begge forekommer naturlig.
E-312 Dodecylgallat An E-nr. 312. Syntetisk produsert antioksidant. Produsert ut fra gallussyre som ligner garvesyre. Begge forekommer naturlig.
E-315 Erythorbinsyre An E-nr. 315. Syntetisk produsert antioksidant som minner om askorbinsyre, men uten vitamin C effekt.
E-316 Natriumerythorbat An E-nr. 316. Se: Erythorbinsyre (E-nr. 315).
E-320 Butylhydroxyanisol (BHA) An E-nr. 320. Syntetisk produsert antioksidant.
E-321 Butylhydroxytoluen (BHT) An E-nr. 321. Syntetisk produsert antioksidant.
E-322 Lecithiner An,K E-nr. 322. Emulgator som letter sammenblandingen av vann og olje. Forekommer naturlig i for eksempel eggeplommer og soyabønner. Produsert på basis av soya.
E-325 Natriumlactat An,Su E-nr. 325. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel (har også konserverende effekt). Tillatt tilsetningsstoff til danske økologiske produkter.
E-326 Kaliumlactat An,Su E-nr. 326. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E-327 Calciumlactat An,Su E-nr. 327. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E-330 Sitronsyre An,Su E-nr. 330. Naturlig forekommende. Finnes, som navnet angir, i særlig store mengder i sitroner, hvorfra sitronsyre også utvinnes. Saltene som kalles citrat, produseres fra ut syren. Funksjon: Antixidant og surhetsregulerende middel. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-331 Mononatriumcitrat An, Sm, Su E-nr. 331. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-331 Dinatriumcitrat An, Sm, Su E-nr. 331. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-331 Trinatriumcitrat An, Sm, Su E-nr. 331. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-332 Monokaliumcitrat An, Sm, Su E-nr. 332. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-332 Trikaliumcitrat An, Sm, Su E-nr. 332. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-333 Monocalciumcitrat An, Sm, Su E-nr. 333. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-333 Dicalciumcitrat An, Sm, Su E-nr. 333. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-333 Tricalciumcitrat An, Sm, Su E-nr. 333. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-334 Vinsyre An,H,Su E-nr. 334. Surhedsregulerende middel. Forekommer naturlig i vindruer. Utvunnet som et biprodukt ved vinfremstilling. Det brukes til å gi saft, marmelade og vin en ekstra syrlig smak, for eksempel til hylleblomstsaft m.m.Fremer også antioksidantene virkning, så harskning og brunfarging reduseres.
E-335 Mononatriumtartrat An,H,Su E-nr. 335. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-335 Dinatriumtartrat An,H,Su E-nr. 335. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-336 Monokaliumtartrat An,H,Su E-nr. 336. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-336 Dikaliumtartrat An,H,Su E-nr. 336. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-337 Natriumkaliumtartrat An,H,Su E-nr. 337. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-338 Phosphorsyre An, Ku, Su E-nr. 338. Produkt med mange egenskaper. Brukt blant annet til å gi cola syrlig smak. Har også konserverende effekt. Produsert ut fra naturlig forekommende mineraler. Fosfor er et livsnødvendig mineral.
E-339 Mononatriumphosphat An,O,Su
E-339 Dinatriumphosphat An,O,Su
E-339 Trinatriumphosphat An,O,Su
E-340 Monokaliumphosphat An,O,Su
E-340 Dikaliumphosphat An,O,Su
E-340 Trikaliumphosphat An,O,Su
E-341 Monocalciumphosphat An,H,O,Su E-nr. 341. Salte fra de naturlig forekomne mineraler i phosphorsyre. Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighet for både dyr og planter. Phosphorforbindelser brukes i nesten alle industrielt forarbeidete næringsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpnemiddel. Brukt som surhetsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsatt brus (cola) for å oppnå en syrlig smak.
E-341 Dicalciumphosphat A,An,O,Su E-nr. 341. Salte fra de naturlig forekomne mineraler i phosphorsyre. Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighet for både dyr og planter. Phosphorforbindelser brukes i nesten alle industrielt forarbeidete næringsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpnemiddel. Brukt som surhetsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsatt brus (cola) for å oppnå en syrlig smak.
E-341 Tricalciumphosphat A,An,O,Su E-nr. 341. Salter fra de naturlig forekomne mineraler i phosphorsyre.Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighet for både dyr og planter. Phosphorforbindelser brukes i nesten alle industrielt forarbeidete næringsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpnemiddel. Brukt som surhetsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsatt brus (cola) for å oppnå en syrlig smak.
E-343 Monomagnesiumphosphat K
E-343 Dimagnesiumphosphat K
E-350 Natriummalat An,Su E-nr. 350. Surhedsregulerende middel som produseres ut fra eplesyre.
E-350 Natriumhydrogenmalat An,Su
E-351 Kaliummalat An,Su
E-352 Calciummalat An,Su
E-352 Calciumhydrogenmalat An,Su
E-353 Meta-vinsyre An,Su E-nr. 353. Tilsetningsstoff til vin, for å unngå bunnfall. Produsert av vinsyre.
E-354 Calciumtartrat An,Su E-nr. 354. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-355 Adipinsyre Su E-nr. 355. Syntetisk produsert surhetsregulerende middel. (Har også antioksidanteffekt).
E-356 Natriumadipat Su
E-357 Kaliumadipat Su
E-363 Ravsyre Su E-nr. 363. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel. Funnet i brokkolier, rabarbraer, aspargeser og ost.
E-380 Triammoniumcitrat An,Su
E-385 Calciumdinatriumethylendiamintetraacetat (Calciumdinatrium-EDTA) An,K
E-400 Alginsyre K E-nr. 400. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-401 Natriumalginat K E-nr. 401. :al gin Som er et karbohydrat, utgjør en viktig del av celleveggen i tang. Flere tangarter inneholder fra 15-40 % :al gin. Ut fra :al gin produseres natriumavlgin og alginsyre. Benyttet som stabilisator, emulgatorer samt fortykning-/geleringsmiddel.
E-402 Kaliumalginat K E-nr. 402. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-403 Ammoniumalginat K E-nr. 403. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-404 Calciumalginat K E-nr. 404. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-405 Propylenglycolalginat K E-nr. 405. Stabilisator (til skum i øl) og emulgator (til dressinger). Produsert av :al gin og propylenglycol.
E-406 Agar K E-nr. 406. Naturlig forekommende fortykningsmiddels og stabilisator. Utvunnet av tang. Se også agaragar.Tilladt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-407 Carrageenan K E-nr. 407. Et karbohydrat som utvinnes av en særlig rødtang. Navnet kommer fra den irske havnebyen Carragheen. Man har i Irland i århundre brukt Carrageenan i puddinger, hvor det også kalles
E-407a Forarbeidet Eucheuma-tang K E-nr. 407a. Stoffet minner om og brukes som caarageenan. Det utvunnet også på samme måte (fra tang), men er ikke helt så utviklet som caarageenan.
E-410 Johannesbrødkernemel K E 410 brukes som stabilisator og fortykningsmiddels. Inngår i desserter, fiskevarer grønthermetikk, krydderbollesauser og spedbarnemat. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-412 Guargummi K E-nr. 412. Karbohydrat som utvinnes av frøene fra Guarplanten som svært ligner belgplanten soya. (brukt også som kvegfôr). Brukt i næringsmidler som fortykningsmiddels og stabilisator (til is, ketchup, salater oler.) Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-413 Traganth K E-nr. 413. Stabilisator og fortykningsmiddels til salatdressinger, ketchup og lignende. Produsert av Astragalus-planten som er småbusker som gror i fjellområder i blant annet i Tyrkia og Iran.
E-414 Arabisk gummi (Akaciegummi) K (Arabisk gummi) E-nr. 414. Vegetabilsk gummi. Brukt som stabilisator og fortykningsmiddels særlig til godteri. Utvunnet av akasietrær.
E-415 Xanthangummi K E-nr. 415. Industrielt produsert stabilisator og fortykningsmiddels. Brukt særlig til krydderbollesauser og salatdressing.
E-416 Karayagummi K E-nr. 416. Stabilisator produsert av det tørket harpiks fra det buskaktige treet: Sterculia klokkens.
E-417 Tara-gummi K E-nr. 417. Stabilisator og fortykningsmiddels. Utvunnet av frøene fra planten Caesalpinea spinosa. Brukt mest til is, sauser og dressinger.
E-418 Gellangummi K E-nr. 418. Industrielt produsert stabilisator og fortykningsmiddels.
E-420 Sorbitol K, Sjø E-nr. 420. Stabilisator og søtstoff (Glucitol). Forekommer naturlig, men produsert ved kjemisk behandling av stivelse.
E-420 Sorbitolsirup K, Sjø E-nr. 420. Stabilisator og søtstoff (Glucitol). Forekommer naturlig, men produsert ved kjemisk behandling av stivelse.
E-421 Mannitol K, Sjø E-nr. 421. Konsistens og søtstoff som forekommer naturlig i manna. Har i større mengder avførende effekt.
E-421 Mannitol K, Sjø E-nr. 421. Konsistens og søtstoff som forekommer naturlig i manna. Har i større mengder avførende effekt.
E-422 Glyserol K E-nr. 422. Konsistensmiddel som produseres av animalsk eller vegetabilsk fett. Er ikke godkjent som søtstoff selv om det har søtende virkning.
E-425 Konjacgummi K E-nr. 425. Naturlig forekommende stabilisator og fortykningsmiddels.
E-425 Konjacglucomannan K
E-431 Polyoxyethylen(40)stearat K
E-432 Polyoxyethylen(20)sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20) K
E-433 Polyoxyethylen(20)sorbitanmonooleat (Polysorbat 80) K
E-434 Polyoxyethylen(20)sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40) K
E-435 Polyoxyethylen(20)sorbitanmonostearat (Polysorbat 60) K
E-436 Polyoxyethylen(20)sorbitantristearat (Polysorbat 65) K
E-440 Pectin K E-nr. 440. Pektin er et karbohydrat som forekommer i mange frukter og grønnsaker, hvor det styrker celleveggene. Når frukt modner og blir mykt, er det blant annet fordi pektinet brytes ned. Som tilsetningsstoff produseres det ut fra sitron eller appelsinskall som inneholder 30 % pektin. Etter uttrekning, konsentrering og tørking fås et fint pulver. Av pektin fås ved kjemisk behandling amiderett pektin. Pektin benyttes som fortykningsmiddels (geleringsmiddel). Pektin danner lett geléer i sure næringsmidler med høyt sukkerinnhold. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-440 Amiderett pektin K E-nr. 440. Pektin er et karbohydrat som forekommer i mange frukter og grønnsaker, hvor det styrker celleveggene. Når frukt modner og blir mykt, er det blant annet fordi pektinet brytes ned. Som tilsetningsstoff produseres det ut fra sitron eller appelsinskall som inneholder 30 % pektin. Etter uttrekning, konsentrering og tørking fås et fint pulver. Av pektin fås ved kjemisk behandling amiderett pektin. Pektin benyttes som fortykningsmiddels (geleringsmiddel). Pektin danner lett geléer i sure næringsmidler med høyt sukkerinnhold.
E-442 Ammoniumphosphatider K E-nr. 442. Stabilisator og emulgator produsert industriell (av blant annet rapsfrø). Brukt primært i sjokolade.
E-444 Saccharoseacetatisobutyrat K E-nr. 444. Industrielt produsert stoff som brukes til å holde væsker klare og homogene.
E-445 Glycerolestere av førtiharpiks K E-nr. 445. Produsert syntetisk ut fra førtiharpiks og glyserol. Brukt til at
E-450 Dinatriumdiphosphat K, H, Sm E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-450 Trinatriumdiphosphat K, H, Sm E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttest som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450 Tetranatriumdiphosphat K, H, Sm E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450 Tetrakaliumdiphosphat K, H, Sm E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450 Dicalciumdiphosphat K, H, Sm E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttest som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450 Monocalciumdiphosphat K, H, Sm E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-451 Pentanatriumtriphosphat K E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-451 Pentakaliumtriphosphat K E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-452 Natriumpolyphosphater K E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-452 Kaliumpolyphosphater K E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-452 Natriumcalciumpolyphosphater K E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-452 Calciumpolyphosphater K E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-459 ß-cyclodextrin M,S
E-460 Mikrokrystallinsk cellulose K E-nr. 460. Stabilisator og fortykningsmiddels. Funnet naturlig i plantefibrer.
E-460 Cellulosepulver K E-nr. 460. Stabilisator og fortykningsmiddels. Funnet naturlig i plantefibrer.
E-461 Methylcellulose K E-nr. 461. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-463 Hydroxypropylcellulose K E-nr. 463. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-464 Hydroxypropylmethylcellulose K E-nr. 464. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-465 Methylethylcellulose K E-nr. 465. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer.
E-466 Carboxymethylcellulose K E-nr. 466 Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-466 Natriumcarboxymethylcellulose K E-nr. 466. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-468 Tverrbunden natriumcarboxymethylcellulose K E-nr. 468. Produsert ut fra cellulose. Får tabletter til å bruse opp og oppløses raskt, når de kommer i vann.
E-469 Enzymatisk hydrolysere carboxymethylcellulose K E-nr. 469. Produsert ut fra cellulose som finnes i plantefiber. Brukt som stabilisator og emulgator.
E-470a Natrium-, kalium- og kalsiumsalte av fettsyrer K
E-470b Magnesiumsalter av fettsyrer K
E-471 Mono- og diglycerider av fettsyrer K
E-472a Eddikesyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer K
E-472b Mælkesyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer K
E-472c Citronsyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer K
E-472d Vinsyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer K
E-472e Mono- og diacetylvinsyreester av mono- og diglycerider fettsyrer K
E-472f Blandede eddik- og vinsyreester avmono- og diglycerider av fettsyrer K
E-473 Saccharoseestere av fettsyrer K
E-474 Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider av fettsyrer K
E-475 Polyglycerolestere av fettsyrer K
E-476 Polyglycerolpolyricinoleat K
E-477 Propylenglycolestere av fettsyrer K
E-479b Termisk oksidert soyaolje omsatt med mono- og diglycerider av fedsyrer K
E-481 Natriumstearoyllactylat K E-nr. 481. Produsert ut fra melkesyre og stearinsyre og brukt om stabilisator eller emulgator.
E-482 Calciumstearoyllactylat K E-nr. 482. Produsert ut fra melkesyre og stearinsyre og brukt om stabilisator eller emulgator.
E-483 Stearyltartrat K E-nr. 483. Stoff med bakeforbedrende effekt som produseres syntetisk ut fra stearinsyre og vinsyre.
E-491 Sorbitanmonostearat K E-nr. 491. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-492 Sorbitantristearat K E-nr. 492. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-493 Sorbitanmonolaurat K E-nr. 493. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-494 Sorbitanmonooleat K E-nr. 494. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-495 Sorbitanmonopalmitat K E-nr. 495. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-500 Natriumcarbonat H, Su E-nr. 500. (soda) Hæve- og surhetsregulerende middel. Produsert av koksalt og karbondioksid.
E-500 Natriumhydrogencarbonat H, Su E-nr. 500. (Natron, tvekulsur natron). Produsert ut fra koksalt og karbondioksid. Brukt som surhetsregulerende middel og som bakepulver.
E-500 Natriumsesquicarbonat H,Su E-nr. 500. Blandingsstoff mellom natriumkarbonat og natriumhydrogencarbonat. Surhedsregulerende middel.
E-501 Kaliumcarbonat H, Su (Pottaske) E-nr. 501. Hevemiddel som finnes naturlig, men produseres syntetisk.
E-501 Kaliumhydrogencarbonat H, Su E-nr. 501. Hevemiddel som finnes naturlig, men produseres syntetisk.
E-503 Ammoniumcarbonat H (Hjortetakksalt) E-nr. 503. Hevemiddel produsert av ammoniakk og karbondioksid.
E-503 Ammoniumhydrogencarbonat H E-nr. 503. Hevemiddel produsert av ammoniakk og karbondioksid.
E-504 Magnesiumkarbonat A,Su E-nr. 504. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel.
E-504 Magnesiumhydroxidcarbonat (Magnesiumhydrogencarbonat) Su
E-507 Saltsyre Su E-nr. 507. Naturlig syre som brukes surhetsregulerende. Produsert kjemisk.
E-508 Kaliumchlorid Su E-nr. 508. Naturlig forekommende stoff som brukes i stedet for vanlig salt.
E-509 Calciumchlorid Su E-nr. 509. Erstatning eller supplement til koksalt. Kjente også som veisalt.
E-510 Ammoniumchlorid (Salmiakk) E-nr. 510. Gir den typiske salmiakksmaken. Produsert industrielt.
E-511 Magnesiumklorid Su E-nr. 511. Brukt til å påvirke vannkvaliteten i øl og brus. Produsert industrielt.
E-512 Stannochlorid K E-nr. 512. Stabiliserer fargen i aspargeser.
E-513 Svovelsyre Su E-nr. 513. Surhedsregulerende middel. Produsert kjemisk.
E-514 Natriumsulfat Su E-nr. 514. Salt av svovelsyre. Forekommer naturlig i mineral og sjøvann. Brukt til justering av mineralvann og til avføringsmiddel
E-514 Natriumhydrogensulfat Su E-nr. 514. Salt av svovelsyre. Forekommer naturlig i mineral og sjøvann. Brukt til justering av mineralvann.
E-515 Kaliumsulfat Su E-nr. 515. Salt av svovelsyre. Brukt til justering av mineralvann.
E-515 Kaliumhydrogensulfat Su E-nr. 515. Salt av svovelsyre. Brukt til justering av mineralvann.
E-516 Kalsiumsulfat A,K,Su (Gips) E-nr. 516. Næringssalt til gjær. Vannjustering til øl og brus. Fyllstoff til tabletter.
E-520 Aluminiumsulfat K E-nr. 520. Produsert av aluminium og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker
E-521 Aluminiumnatriumsulfat K E-nr. 521. Produsert av aluminium og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker.
E-522 Aluminiumkaliumsulfat K E-nr. 522. Produsert av aluminium og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker.
E-523 Aluminiumammoniumsulfat K E-nr. 523. Produsert av aluminium, ammoniakk og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker
E-524 Natriumhydroxid Su E-nr. 524. (Kaustisk soda, ætsnatron). Brukt til nøytralisering av syre. Er i konsentrert form sterkt etsende, men vil i næringsmidler forekomme svært sterkt fortynnet.
E-525 Kaliumhydroxid Su E-nr. 525. (Ætskali). Brukt til nøytralisering av syre. Er i konsentrert form sterkt etsende, men vil i næringsmidler forekomme svært sterkt fortynnet.
E-526 Calciumhydroxid Su E-nr. 526. (Læsket kalk). Brukt i sterkt fortynnet form til justering av kalkinnholdet i vann (til for eksempel øl).
E-527 Ammoniumhydroxid Su E-nr. 527. (Salmiakspiritus). Brukt til nøytralisering av syrer i sterkt fortynnet form.
E-528 Magnesiumhydroxid Su E-nr. 528. Base og tabletthjelpestoff. Magnesiumoksid (E-nr. 530) har samme funksjon. Produsert industrielt.
E-529 Calciumoxid Su E-nr. 529. Base (surhetssenkende middel). Produsert ut fra kalk.
E-530 Magnesiumoxid Su (Brent magnesia) E-nr. 530. Base og tabletthjelpestoff. Magnesiumhydroksid (E-nr. 528) har samme funksjon. Produsert industrielt.
E-535 Natriumferrocyanid A E-nr. 535. Syntetisk produsert antiklumpnemiddel (til salt).
E-536 Kaliumferrocyanid A E-nr. 536. Syntetisk produsert antiklumpnemiddel (til salt).
E-538 Calciumferrocyanid A E-nr. 538. Syntetisk produsert antiklumpnemiddel (til salt).
E-541 Natriumaluminiumphosphat, surt H E-nr. 541. Industrielt produsert hevemiddel. Benyttet særlig til
E-551 Siliciumdioxid A,K (Kiselsyre) E-nr. 551. Naturlig forekommende, industrielt produsert antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-552 Kalsiumsilikat A,K E-nr. 552. Naturlig forekommende antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-553 Magnesiumsilikat A,K E-nr. 553.
E-553 Magnesiumtrisilikat A,K E-nr. 553. Syntetisk talkum, mineral som forekommer i naturen. Brukt om antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-553 Talkum A,K,O E-nr. 553. Naturlig forekommende mineral bestående av magnesiumsilikat. Brukt som antiklumpnemiddel, tabletthjelpestoff og slippmiddel.
E-554 Natriumaluminiumsilikat A,K E-nr. 554. Salt av kiselsyre som forekommer naturlig i de mineralene som kalles zeoliter. Brukt til antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff
E-555 Kaliumaluminiumsilikat A,K E-nr. 555. Salt av kiselsyre som forekommer naturlig i de mineralene som kalles zeoliter. Brukt til antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-556 Calciumaluminiumsilikat A,K E-nr. 556. Salt av kiselsyre som forekommer naturlig i de mineralene som kalles zeoliter. Brukt til antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-559 Aluminiumsilikat (Kaolin) A (Kaolin) E-nr. 559. Naturlig forekommende antiklumpnemiddel.
E-570 Fettsyrer A,K E-nr. 570. Fettsyrene er hovedbestanddelen av fettet. Fettsyrenes egenskaper avhenger av den kjemiske metningsgraden, kjedelengde og type av dobbeltbinding. De kan splittes i mettede, enkeltumettede og flerummettede fettsyrer, og de fleste kan dannes i kroppen. Imidlertid kan man ikke danne de essensielle fettsyrene, n- 3 (uttales
E-574 Gluconsyre H, Su E-nr. 574. Naturlig forekommende stoff som blant annet oppstår, når kroppen forbrenner glukose (sukker). Brukt til hevemiddel og surhetsregulering samt til fargestabilisering av kjøttvarer.
E-575 Glucono-deltalacton H, Su
E-576 Natriumgluconat H, Su
E-577 Kaliumgluconat H, Su
E-578 Calciumgluconat H, Su E-nr. 579. Jernsalt produsert av gluconsyre. Brukt til svartfarging av olivener. Ferrolactat (E-nr. 585) har samme funksjon.
E-579 Ferrogluconat K E-nr. 579. Jernsalt produsert av gluconsyre. Brukt til svartfarging av olivener. Ferrolactat (E-nr. 585) har samme funksjon.
E-585 Ferrolactat K
E-620 Glutaminsyre S (Det tredje krydderet) E-nr. 620. Smaksforsterkende stoff. Aminosyre (proteindel) som forekommer i nesten alle grønnsaker samt hvete og soya. Opprinnelig utvunnet av tang. Produsert nå av hvete, soya eller spesielle bakterier.
E-621 Mononatriumglutaminat S E-nr. 621. Det tredje krydderet er industrielt produsert (natriumglutaminat). Det framhever de smaksstoffene som finnes i en gitt rett. Det brukt ofte til å gi smaker på leverpostei, kinesiske supper, og kjøttpålegg. Det 3. krydderet kan brukes som erstatning for salt.
E-622 Monokaliumglutaminat S
E-623 Calciumdiglutaminat S
E-624 Monoammoniumglutaminat S
E-625 Magnesiumdiglutaminat S
E-626 Guanylsyre S E-nr. 626. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk.Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-627 Dinatriumguanylat S E-nr. 627. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-628 Dikaliumguanylat S E-nr. 628. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-629 Calciumguanylat S E-nr. 629. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-630 Inosinsyre S E-nr. 630. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-631 Dinatriuminosinat S E-nr. 631. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-632 Dikaliuminosinat S E-nr. 632. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-633 Calciuminosinat S E-nr. 633. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-634 Calcium-5′ – ribonucleotider S
E-635 Dinatrium-5′ – ribonucleotider S
E-640 Glycin S E-nr. 640. Smaksforsterkende og surhetsregulerende stoff som er en naturlig bestanddel av næringsmidler.
E-640 Natriumglycinat S
E-900 Dimethylpolysiloxan Sk E-nr. 900. Skumdæmpningsmiddel som produseres ut fra kvartssand. (strandsand).
E-901 Bivoks, hvitt og gult O E-nr. 901. Overflatebehandlingsmiddel til for eksempel godteri og tabletter.
E-902 Candelillavoks O E-nr. 902. Overflatebehandlingsmiddel som utvinnes av treet Euphorbia antisyphilitica. Brukt også til skosverte og bonevoks.
E-903 Carnaubavoks O E-nr. 903. Overflatebehandlingsmiddel. Funnet på bladene av en brasilianske viftepalme (Copornica cerifera). Brukt til overflatebehandling av frukter og godteri. Brukt også til kosmetikk.
E-904 Shellak O E-nr. 904. Overflatebehandlingsmiddel utvunnet av en orientalsk bladlus (Lakschadia eller lakkskjoldlus). Gir et blunk, pen overflate. Brukt til godteri, tabletter og frukt, særlig epler.
E-905 Mikrokrystallinsk voks O E-nr. 905. Overflatebehandling- og smøremiddel som utvinnes av råolje. Parafin brukes også som tyggegummibasis og til skorpen av oster.
E-912 Montansyreestere O E-nr. 912. Overflatebehandlingsmiddel utvunnet av fjellvoks. Må bare brukes til sitrusfrukter, melon, avokado, ananaser, mango og papaya.
E-914 Oxideret polyethylenvoks O E-nr. 914. Syntetisk produsert overflatebehandlingsmiddel. Brukt også som base for tyggegummi.
E-920 Cystein M (L-Cystein). E-nr. 920. Melbehandlingsmiddel. Cystein er en aminosyre (proteindel) som forekommer naturlig i maten.
E-927 Carbamid K (Urea). E-nr. 927. Urea kommer som fram en del av stoffskifteprosessen. Produsert syntetisk. Brukt som bløtgjørende middel i tyggegummi og markedsført som carriesforebyggende (tannsykdom).
E-938 Argon Ku E-nr. 938. Gass som brukes ved «lufttett» pakning. Brukt sammen med andre gasser.
E-939 Helium Ku E-nr. 939. Gass som brukes ved
E-941 Nitrogen D, Ku (Nitrogen) E-nr. 941. Gass som brukes ved «lufttett» pakning. Brukt sammen med andre gasser. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-942 Dinitrogenoxid D (Kvælstofoverilte, lystgass). E-nr. 942. Drivstoff til krem på boks.
E-948 Oxygen Ko (Oksygen) E-nr. 948. Pakkegas. Brukt i blandinger sammen med nitrogen og karbondioksid. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-950 Acesulfamkalium (Sunett). E-nr. 950. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt).
E-950 Acesulfamkalium S, Sjø (Sunett). E-nr. 950. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt).
E-951 Aspartam S, Sjø (Nutraswet, Canderel). E-nr. 951. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt). Når man spiser osparrtam, spaltes stoffet i tarmen til tresprit og 2 aminosyrer: phenylalanin og asparaginsyre. Aminosyrene brytes på ned naturlig vis, unntatt hos mennesker som lider av Føllings syke. Har man Føllings syke, mangler man evnen til å bryte ned phenylalanin, og skal unngå osparrtam og phelylalanin lagige matvarer.
E-952 Cyclaminsyre Sjø
E-952 Calciumcyclamat Sjø E-nr. 952. Syntetisk produsert søtstoff.
E-952 Natriumcyclamat Sjø
E-953 Isomalt Sjø E-nr. 953. Syntetisk produsert søtstoff og konsistensmiddel.
E-954 Sakkarin Sjø E-nr. 954. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt).
E-954 Kalsiumsakkarin Sjø
E-954 Kaliumsakkarin Sjø
E-954 Natriumsakkarin Sjø
E-957 Thaumatin S,Sø E-nr. 957. Et protein som brukes som søtstoff. Utvunnet av frukten fra en afrikansk plante kalt Thaumatococcus danielii. Har mye
E-959 Neohesperidindihydrochalcon S, Sjø E-nr. 959. Søtstoff utvunnet av sitrusfrukter. Brukt ikke enkeltstående som søtemiddel, da det har bismak.
E-965 Maltitol K, Sjø E-nr. 965. Konsistens- og søtstoff produsert ved kjemisk behandling av stivelse.
E-965 Maltitolsirup K, Sjø
E-966 Lactitol K, Sjø E-nr. 966. Konsistens- og søtstoff produsert ved modifisering av melkesukker.
E-967 Xylitol K,Sø E-nr. 967. Hører under søtstoffer som hovedsakelig blir brukt i industrien. Brukt i stedet for sukker. Xylitol skiller seg fra de egentlige kunstige/syntetiske søtstoffene ved å være nær beslektet med sukker i kjemisk henseende. Produktet inneholder 2.4 kalorier pr. gram. Produsert ved kjemisk behandling av tresukker.
E-999 Quillaiaekstrakt K E-nr. 999. Skummiddel produsert av kvillajabark.
E-1103 Invertase K E-nr. 1103. Enzym, som utvinnes av alminnelig gjær.
E-1105 Lysozym Ku E-nr. 1105. Enzym som utvinnes av egg (finnes også i spytt).
E-1200 Polydextrose K E-nr. 1200. Sukkererstatning (uten søtende effekt) som produseres syntetisk.
E-1201 Polyvinylpyrrolidon K
E-1202 Polyvinylpolypyrrolidon K
E-1404 Oxideret stivelse K
E-1410 Monostivelsephosphat K
E-1412 Distivelsephosphat K
E-1413 Phosphateret distivelsephosphat K
E-1414 Acetyleret distivelsephosphat K
E-1420 Acetyleret stivelse K
E-1422 Acetyleret distivelseadipat K
E-1440 Hydroxypropylstivelse K
E-1442 Hydroxypropyldistivelsephosphat K
E-1450 Stivelsenatriumoctenylsuccinat K
E-1451 Acetyleret oxideret stivelse K
E-1505 Triethylcitrat K E-nr. 1505. Syntetisk produsert stabilisator til eggehviter.
E-1518 Glyceryltriacetat K (Triacetin). E-nr. 1518. Syntetisk produsert fuktighetsbevarende middel og bærestoff.