Funksjoner

Stoffer som er forsynt med et e-nummer, har en rekke funksjoner i matvarene. Disse funksjonene er beskrevet i tabellen herunder. Forkortelsene i første kolonne går igjen i tabellen over enummer.

A     Antiklumpningsmiddel
An     Antioxidant
D     Drivgas
K     Konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse, stabilisator
F     Farvestof
H     Hævemiddel
Ko     Konserveringsmiddel
M     Melbehandlingsmiddel
O     Overfladebehandlingsmiddel
Sk     Skumdæmpningsmiddel
S     Smagsforstærker
Sm     Smeltesalt
Su     Surhedsregulerende middel, syre
Sø     Sødestof

E-numre

Tabellen herunder gir en kort beskrivelse av hvert stoff som er forsynt med et e-nummer.
Nummer:     Navn:     Funksjoner:     Beskrivelse:
E-100     Curcumin     F
E-101     Riboflavin     F     Vitamin B2. Viktig for blant annet enzymdannelsen.
E-101     Riboflavin-5′ – phosphat     F
E-102     Tartrazin     F     (FD & C Yellow no 5). E-nr. 102. Syntetisk, gult farvestof.
E-104     Quinolingult     F     (D&C Yellow no. 10). E-nr. 104. Syntetisk, gult farvestof.
E-110     Sunset Yellow FCF (Orange Yellow S)     F     (Orange Yellow S, FD&C Yellow no 6). E-nr. 110. Syntetisk, gult farvestof.
E-120     Carminer (Carminsyre, cochenille)     F     (Carminsyre, Cochenille). E-nr. 120. Rødlig fargestoff. Stoffet utvinnes av ryggskjoldet fra skjoldlus.
E-122     Azorubin (Carmoisin)     F     (Carmoisin). E-nr. 122. Rødt fargestoff.
E-123     Amaranth     F     E-nr. 123 (FD&C red. no 2). Syntetisk, rødt tjærefargestoff av azotypen.
E-124     Ponceau 4R (Cochenillerød A)     F     E-nr.: 124. (Cochenillerød A). Syntetisk, rødt tjærefargestoff av azotypen
E-127     Erythrosin     F     E-nr.: 127. (FD&C Red no 3). Syntetisk, rødt, jodholdig tjærefargestoff. Brukt som rødetabletter til å vise hvor godt man børster tenner, fordi det binder seg til det som farges. Det betyr også at det blir på overflaten av pølsene eller kirsebærene uten å røyke ut i kraften eller laken.
E-128     Red 2G     F     (Ext. D&C Red no. 11). E-nr. 128. Syntetisk rødt fargestoff.
E-129     Allura Red AC     F     (Food Red, FD&C Red no 40). E-nr. 129. Syntetisk rødt farvestof.
E-131     Patent Blue V     F     (Patentblått). E-nr. 131. Syntetisk, blått fargestoff.
E-132     Indigotin (Indigocarmin)     F     (Indigocarmin, FD&C Blue no 2). E-nr. 132. Syntetisk, blått fargestoff.
E-133     Brilliant Blue FCF     F     (FD&C Blue no1). E-nr. 133. Syntetisk, blått fargestoff.
E-140     Chlorophyll     F     E-nr. 140. Grønt fargestoff. Chlorofyll er det fargestoffet som utgjør det grønne i alle planter. I fargestoffet Chlorofyll-kobber-kompleks (E-nr. 141) er det naturlige magnesiumet erstattet med kobber, noe som gir blågrønne til blåsvarte farger.
E-140     Chlorophylliner     F
E-141     Chlorophyll-kobber-kompleks     F
E-141     Chlorophyllin-kobber-kompleks     F
E-142     Green S     F,S     (Food Green S). E-nr. 142. Syntetisk, grønt fargestoff.
E-150a     Karamell     F     (Ammonieren karamell). Brunt fargestoff. E-nr. 150 (abcd). Produsert ved svining av sukker etter tilsetning av forskjellige stoffer som ammoniakk eller svovel.
E-150b     Kaustisk sulfitterett karamell     F
E-150c     Ammonieren karamell     F     E-nr. 150. Produsert ved svining av sukker eller tilsetning av forskjellige stoffer. Brukt ammoniakk (E 527) eller ammoniumsalter (E 510) fås ammoniere karamell. Brukt dessuten svoveldioksid (E 220) eller sulfitter (E 221-E 227) fås ammoniere sulfitterett karamell. Den mest kjente formen for ammoniere karamell er matfage til den danske, brune saus. Funksjon: Brunt fargestoff.
E-150d     Ammonieren sulfitterett karamell     F
E-151     Black PN (Brilliant Black BN)     F     (Brilliant Black PN). E-nr. 151. Syntetisk, sort farvestof.
E-153     Vegetabilsk kull     F     (Aktivt kull). E-nr. 153. Svart fargestoff. Produsert ved forkulling av planteråstoffer.
E-154     Brown FK     F     E-nr. 154. Syntetisk, brunt fargestoff.
E-155     Brown HT     F     E-nr. 155. Syntetisk, brunt fargestoff.
E-160a     Blandet carotener     F     (Carotenoider). E-nr. 160. Gult naturlig forekommende fargestoff som blant annet finnes i gulrøtter.
E-160a     Betacaroten     F
E-160b     Annattoekstrakter (Bixin, Norbixin)     F
E-160c     Paprikaekstrakt (Capsanthin, Capsorubin)     F     (Paprika). E-nr. 160c. Rødt fargestoff som forekommer i rød paprika.
E-160d     Lycopen     F     E-nr. 160d. Rødt fargestoff som forekommer naturlig i blant annet tomater.
E-160e     Betaapo 8′ – carotenal (C30)     F
E-160f     Betaapo 8′ – carotensyre (C30) ethylester     F
E-161b     Lutein     F     E-nr. 161b. Naturlig, gult fargestoff. Utvunnet av lusern eller tagetes (fløyelsblomst).
E-161g     Canthaxanthin     F
E-162     Rødbedefarve (Betaniner)     F
E-163     Anthocyaniner     F     (Drueskalsfarve). E- nr. 163 Naturlig rødfiolett fargestoff som finnes i vindruer, hyllebær, solbær og ripser.
E-170     Kalsiumkarbonat     A,F,Su     E-nr. 170. (Kritt) Naturlig forekommende i form av kalkstein og kritt. Brukt som surhetsregulerende middel, som næringsstoff (kalktilskudd) og som hvitt fargestoff.
E-170     Calciumhydrogencarbonat     A,Su     E-nr. 170. (Kritt) Naturlig forekommende i form av kalkstein og kritt. Brukt som surhetsregulerende middel, som næringsstoff (kalktilskudd.
E-171     Titandioxid     F     E-nr. 171 Hvitt fargestoff. Brukt særlig til godteri.
E-172     Jernoksider og jernhydroksider     F
E-173     Aluminium     F     E-nr. 173. Sølvlignende fargestoff til overflatebehandling.
E-174     Sølv     F     E-nr. 174. Metallisk fargestoff.
E-175     Gull     F     E-nr. 175. Metallisk fargestoff.
E-180     Rubinpigment BK (Litholrubin BK)     F     E-nr. 180. Syntetisk rødt fargestoff.
E-200     Sorbinsyre     Ku     E-nr. 200. Syntetisk produsert konserveringsmiddel. Funnet naturlig særlig i rognebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E-202     Kaliumsorbat     Ku     E-nr. 202. Kaliumsorbat er ett av de salter, som finnes i sorbinsyre. Sorbinsyre forekommer naturlig, særlig i rognebær, kirsebær, tomater og jordbær, men produseres i dag syntetisk. Er særlig er effektivt mot de farlige gjæren- og muggsopper (mugg).
E-203     Calciumsorbat     Ku     Syntetisk produsert konserveringsmiddel. E-nr. 203. Funnet naturlig særlig i rognebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E-210     Benzoesyre     Ku     Syntetisk produsert konserveringsmiddel med E-nr. 210. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks. Se også Natriumsorbat.
E-211     Natriumbenzoat     Ku     (Atamon) Syntetisk produsert konserveringsmiddel med E-nr. 211. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks.
E-212     Kaliumbenzoat     Ku     E-nr. 212. Syntetisk produsert konserveringsmiddel. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks.
E-213     Calciumbenzoat     Ku     Syntetisk produsert konserveringsmiddel med E-nr. 213. Kan utvinnes naturlig av benzoeharpiks.
E-214     Ethyl-p-hydroxybenzoat     Ko
E-215     Ethyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt     Ko
E-216     Propyl-p-hydroxybenzoat     Ko
E-217     Propyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt     Ko
E-218     Methyl-p-hydroxybenzoat     Ko
E-219     Methyl-p-hydroxybenzoat, natriumsalt     Ko
E-220     Svovldioxid     An,Ko     E-nr. 220. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-221     Natriumsulfitt     An,Ko     E-nr. 221. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-222     Natriumhydrogensulfit     An,Ko     E-nr. 222. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og i mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-223     Natriumdisulfit     An,Ko     E-nr. 223. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og i mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-224     Kaliumdisulfit     An,Ko     E-nr. 224. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-226     Kalsiumsulfitt     An,Ko     E-nr. 226. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-227     Calciumhydrogensulfit     An,Ko     E-nr. 227. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-228     Kaliumhydrogensulfit     An,Ko     E-nr. 228. Konserveringsmiddel, antioksidant og blekemiddel. Hemmer vekst av bakterier og mindre grad mugg og gjær. Er ett av de mest brukte konserveringsmidlene til vin og frukt. Kjente som konserveringsmiddel helt tilbake fra romertiden.
E-230     Diphenyl     Ku     E-nr. 230. Syntetisk konserveringsmiddel. Brukt særlig til overflatebehandling av sitrusfrukter. Samme effekt fås med orto-Phenylphenol (E-nr. 231) og natrium-orto-Phenylphenol (E-nr. 232).
E-231     o-Phenylphenol     Ku
E-232     Natrium-ophenylphenolat     Ku
E-234     Nisin     Ku     E-nr. 234. Antibiotisk konserveringsmiddel som utvinnes av en særlig bakterieart – Lactokokker – som forekommer i rå melk og visse oster.
E-235     Natamycin     Ku     (Pimaricin). E-nr. 235. Antibiotisk konserveringsmiddel som utvinnes av en særlig bakterie.
E-239     Hexamethylentetramin     Ko     (Hexa) E-nr. 239. Syntetisk konserveringsmiddel som særlig brukes til fiskemarinader og rognkjeksrogn (kaviar).
E-242     Dimethyldicarbonat     Ko     E-nr. 242. Svært kjemisk aktivt konserveringsmiddel som er forsvunnet, før det når fram til forbrukeren. Brukt til «kaldsterilisering» av for eksempel en lukket kartong. Når kartongen åpnes er konserveringseffekten vekk.
E-249     Kaliumnitritt     Ku     E-nr. 249. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-250     Natriumnitritt     Ku     E-nr. 250. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-251     Natriumnitrat     Ku     E-nr. 251. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-252     Kaliumnitrat     Ku     E-nr. 252. Saltkonserveringsmiddel til kjøttprodukter. Virker også på farge og smaker.
E-260     Eddiksyre     Ku, Su     E-nr. 260. Syrlig konserveringsmiddel. Forekommer naturlig, idet eddiksyre er den syren som gjør eddik sur. Produsert ved gjæring av alkohol eller syntetisk. Brukt også som smaksregulator.
E-261     Kaliumacetat     Ku, Su     E-nr. 261: Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-262     Natriumacetat     Ku, Su     E-nr. 262: Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-262     Natriumdiacetat     Ku, Su     E-nr. 262: Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-263     Kalsiumacetat     Ku, Su     E-nr. 263. Se Eddiksyre (E-nr. 260).
E-270     Melkesyre     Ku, Su     E-nr. 270. En av de mest utbredde syreren i naturen som også dannes naturlig i kroppen. Produsert ved gjæring av karbohydrater med melkesyrebakterier eller syntetisk. Saltene heter laktater (E-nr., 325, E-nr. 327). Melkesyre og laktater har konserverende effekt, og brukes dessuten til å regulere surhetsgrad og smaker. Da de dessuten kan binde metall, har de en forsterkende effekt på antioksidanter som brukes til å hemme harskning av fett. Tillatt tilsetningsstoff til danske økologiske produkter.
E-280     Propionsyre     Ku     E-nr. 280. Naturlig forekommende konserveringsmiddel.
E-281     Natriumpropionat     Ku     E-nr. 281. Se: Propionsyre.
E-282     Calciumpropionat     Ku     E-nr. 282. Se: Propionsyre.
E-283     Kaliumpropionat     Ku     E-nr. 283. Se: Propionsyre.
E-284     Borsyre     Ku     E-nr. 284. Mineralsk konserveringsmiddel som forekommer naturlig i jordskorpen.
E-285     Natriumtetraborat (Boraks)     Ku     E-nr. 285. Se Borsyre (E-nr. 284).
E-290     Carbondioxid     Ko     E-nr. 290. Konserveringsmiddel som også brukes til å gi bobler i øl og brus. Naturlig forekommende luftart som inngår i fotosyntekredsløbet. Tillatt tilsetningsstoff til danske økologiske produkter.
E-296     Eplesyre     Ku, Su     E-nr. 296. Forekommer vidt utbredt i naturen, blant annet som navnet sier, i epler. DL? formen som brukes som tilsetningsstoff, er syntetisk produsert. Brukt som surhetsregulerende stoff, men har samtidig konserverende egenskaper og en forsterkende effekt på antioksidantene beskyttende virkning på oljer og skrelte frukter og grønnsaker.
E-297     Fumarsyre     Su     E-nr. 297. Naturlig forekommende surhetsregulerende konserveringsmiddel.
E-300     Askorbinsyre     An,M,Su     E-nr. 300. Askorbinsyre og dets salter, ascorbater, er et naturlig forekommende vitamin som finnes i store mengder i f.eks. sitroner, appelsiner, solbær og nyper. Produsert syntetisk. Askorbinsyre har flere funksjoner: 1) Næringsstoff (vitamin C), 2) Antioksidant. Det vil si at stoffene forhindrer påvirkning av luftens oksygen. Denne effekten kjennes fra husholdningen, når man f.eks. kommer sitronsaft på skrelte frukter og grønnsaker, for at de ikke skal bli brune. 3) Surhedsregulerende middel. 4) Melbehandlingsmiddel (gir melet bedre bakeevne). Medvirker dessuten til fargedannelse og stabilisering av kjøttets røde farge. Har også en beskyttende effekt mot dannelse av nitrosaminer. Derfor har man i USA påbudt tilsetning av askorbinsyre til bacon.
E-301     Natriumascorbat     An,Su     E-nr. 301. Se: Askorbinsyre (E-nr. 300)
E-302     Calciumascorbat     An,Su     E-nr. 302. Se: Askorbinsyre (E-nr. 300).
E-304     Ascorbylpalmitat     An     Ascorbylpalmitat (Ascorbylstearat) E-nr. 304. Se: Askorbinsyre (E-nr. 300).
E-304     Ascorbylstearat     An
E-306     Tocopherolrig ekstrakt     An
E-307     Alfatocopherol     An
E-308     Gammatocopherol     An
E-309     Deltatocopherol     An
E-310     Propylgallat     An     E-nr. 310. Syntetisk produsert antioksidant. Produsert ut fra gallussyre som ligner garvesyre. Begge forekommer naturlig.
E-311     Octylgallat     An     E-nr. 311. Syntetisk produsert antioksidant. Produsert ut fra gallussyre som ligner garvesyre. Begge forekommer naturlig.
E-312     Dodecylgallat     An     E-nr. 312. Syntetisk produsert antioksidant. Produsert ut fra gallussyre som ligner garvesyre. Begge forekommer naturlig.
E-315     Erythorbinsyre     An     E-nr. 315. Syntetisk produsert antioksidant som minner om askorbinsyre, men uten vitamin C effekt.
E-316     Natriumerythorbat     An     E-nr. 316. Se: Erythorbinsyre (E-nr. 315).
E-320     Butylhydroxyanisol (BHA)     An     E-nr. 320. Syntetisk produsert antioksidant.
E-321     Butylhydroxytoluen (BHT)     An     E-nr. 321. Syntetisk produsert antioksidant.
E-322     Lecithiner     An,K     E-nr. 322. Emulgator som letter sammenblandingen av vann og olje. Forekommer naturlig i for eksempel eggeplommer og soyabønner. Produsert på basis av soya.
E-325     Natriumlactat     An,Su     E-nr. 325. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel (har også konserverende effekt). Tillatt tilsetningsstoff til danske økologiske produkter.
E-326     Kaliumlactat     An,Su     E-nr. 326. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E-327     Calciumlactat     An,Su     E-nr. 327. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E-330     Sitronsyre     An,Su     E-nr. 330. Naturlig forekommende. Finnes, som navnet angir, i særlig store mengder i sitroner, hvorfra sitronsyre også utvinnes. Saltene som kalles citrat, produseres fra ut syren. Funksjon: Antixidant og surhetsregulerende middel. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-331     Mononatriumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 331. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-331     Dinatriumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 331. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-331     Trinatriumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 331. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-332     Monokaliumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 332. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-332     Trikaliumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 332. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-333     Monocalciumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 333. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-333     Dicalciumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 333. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-333     Tricalciumcitrat     An, Sm, Su     E-nr. 333. Utvunnet av sitronsyre hvor citrat er betegnelse for saltene. (se sitronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Dessuten forsterker de antioksidantene effekt ved å binde metall som f.eks. jern og kobber, som framskynder harskning- og bruningsprosessen. Samme kombinasjonsevne kjennes fra nyoppskårne avokadofrukter, hvor skjæreflaten pensles med sitronsaft for å hindre at de blir brune.
E-334     Vinsyre     An,H,Su     E-nr. 334. Surhedsregulerende middel. Forekommer naturlig i vindruer. Utvunnet som et biprodukt ved vinfremstilling. Det brukes til å gi saft, marmelade og vin en ekstra syrlig smak, for eksempel til hylleblomstsaft m.m.Fremer også antioksidantene virkning, så harskning og brunfarging reduseres.
E-335     Mononatriumtartrat     An,H,Su     E-nr. 335. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-335     Dinatriumtartrat     An,H,Su     E-nr. 335. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-336     Monokaliumtartrat     An,H,Su     E-nr. 336. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-336     Dikaliumtartrat     An,H,Su     E-nr. 336. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-337     Natriumkaliumtartrat     An,H,Su     E-nr. 337. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-338     Phosphorsyre     An, Ku, Su     E-nr. 338. Produkt med mange egenskaper. Brukt blant annet til å gi cola syrlig smak. Har også konserverende effekt. Produsert ut fra naturlig forekommende mineraler. Fosfor er et livsnødvendig mineral.
E-339     Mononatriumphosphat     An,O,Su
E-339     Dinatriumphosphat     An,O,Su
E-339     Trinatriumphosphat     An,O,Su
E-340     Monokaliumphosphat     An,O,Su
E-340     Dikaliumphosphat     An,O,Su
E-340     Trikaliumphosphat     An,O,Su
E-341     Monocalciumphosphat     An,H,O,Su     E-nr. 341. Salte fra de naturlig forekomne mineraler i phosphorsyre. Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighet for både dyr og planter. Phosphorforbindelser brukes i nesten alle industrielt forarbeidete næringsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpnemiddel. Brukt som surhetsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsatt brus (cola) for å oppnå en syrlig smak.
E-341     Dicalciumphosphat     A,An,O,Su     E-nr. 341. Salte fra de naturlig forekomne mineraler i phosphorsyre. Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighet for både dyr og planter. Phosphorforbindelser brukes i nesten alle industrielt forarbeidete næringsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpnemiddel. Brukt som surhetsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsatt brus (cola) for å oppnå en syrlig smak.
E-341     Tricalciumphosphat     A,An,O,Su     E-nr. 341. Salter fra de naturlig forekomne mineraler i phosphorsyre.Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighet for både dyr og planter. Phosphorforbindelser brukes i nesten alle industrielt forarbeidete næringsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpnemiddel. Brukt som surhetsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsatt brus (cola) for å oppnå en syrlig smak.
E-343     Monomagnesiumphosphat     K
E-343     Dimagnesiumphosphat     K
E-350     Natriummalat     An,Su     E-nr. 350. Surhedsregulerende middel som produseres ut fra eplesyre.
E-350     Natriumhydrogenmalat     An,Su
E-351     Kaliummalat     An,Su
E-352     Calciummalat     An,Su
E-352     Calciumhydrogenmalat     An,Su
E-353     Meta-vinsyre     An,Su     E-nr. 353. Tilsetningsstoff til vin, for å unngå bunnfall. Produsert av vinsyre.
E-354     Calciumtartrat     An,Su     E-nr. 354. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-355     Adipinsyre     Su     E-nr. 355. Syntetisk produsert surhetsregulerende middel. (Har også antioksidanteffekt).
E-356     Natriumadipat     Su
E-357     Kaliumadipat     Su
E-363     Ravsyre     Su     E-nr. 363. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel. Funnet i brokkolier, rabarbraer, aspargeser og ost.
E-380     Triammoniumcitrat     An,Su
E-385     Calciumdinatriumethylendiamintetraacetat (Calciumdinatrium-EDTA)     An,K
E-400     Alginsyre     K     E-nr. 400. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-401     Natriumalginat     K     E-nr. 401. :al gin Som er et karbohydrat, utgjør en viktig del av celleveggen i tang. Flere tangarter inneholder fra 15-40 % :al gin. Ut fra :al gin produseres natriumavlgin og alginsyre. Benyttet som stabilisator, emulgatorer samt fortykning-/geleringsmiddel.
E-402     Kaliumalginat     K     E-nr. 402. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-403     Ammoniumalginat     K     E-nr. 403. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-404     Calciumalginat     K     E-nr. 404. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert av tang. Brukt særlig til is, marmelade og desserter.
E-405     Propylenglycolalginat     K     E-nr. 405. Stabilisator (til skum i øl) og emulgator (til dressinger). Produsert av :al gin og propylenglycol.
E-406     Agar     K     E-nr. 406. Naturlig forekommende fortykningsmiddels og stabilisator. Utvunnet av tang. Se også agaragar.Tilladt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-407     Carrageenan     K     E-nr. 407. Et karbohydrat som utvinnes av en særlig rødtang. Navnet kommer fra den irske havnebyen Carragheen. Man har i Irland i århundre brukt Carrageenan i puddinger, hvor det også kalles
E-407a     Forarbeidet Eucheuma-tang     K     E-nr. 407a. Stoffet minner om og brukes som caarageenan. Det utvunnet også på samme måte (fra tang), men er ikke helt så utviklet som caarageenan.
E-410     Johannesbrødkernemel     K     E 410 brukes som stabilisator og fortykningsmiddels. Inngår i desserter, fiskevarer grønthermetikk, krydderbollesauser og spedbarnemat. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-412     Guargummi     K     E-nr. 412. Karbohydrat som utvinnes av frøene fra Guarplanten som svært ligner belgplanten soya. (brukt også som kvegfôr). Brukt i næringsmidler som fortykningsmiddels og stabilisator (til is, ketchup, salater oler.) Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-413     Traganth     K     E-nr. 413. Stabilisator og fortykningsmiddels til salatdressinger, ketchup og lignende. Produsert av Astragalus-planten som er småbusker som gror i fjellområder i blant annet i Tyrkia og Iran.
E-414     Arabisk gummi (Akaciegummi)     K     (Arabisk gummi) E-nr. 414. Vegetabilsk gummi. Brukt som stabilisator og fortykningsmiddels særlig til godteri. Utvunnet av akasietrær.
E-415     Xanthangummi     K     E-nr. 415. Industrielt produsert stabilisator og fortykningsmiddels. Brukt særlig til krydderbollesauser og salatdressing.
E-416     Karayagummi     K     E-nr. 416. Stabilisator produsert av det tørket harpiks fra det buskaktige treet: Sterculia klokkens.
E-417     Tara-gummi     K     E-nr. 417. Stabilisator og fortykningsmiddels. Utvunnet av frøene fra planten Caesalpinea spinosa. Brukt mest til is, sauser og dressinger.
E-418     Gellangummi     K     E-nr. 418. Industrielt produsert stabilisator og fortykningsmiddels.
E-420     Sorbitol     K, Sjø     E-nr. 420. Stabilisator og søtstoff (Glucitol). Forekommer naturlig, men produsert ved kjemisk behandling av stivelse.
E-420     Sorbitolsirup     K, Sjø     E-nr. 420. Stabilisator og søtstoff (Glucitol). Forekommer naturlig, men produsert ved kjemisk behandling av stivelse.
E-421     Mannitol     K, Sjø     E-nr. 421. Konsistens og søtstoff som forekommer naturlig i manna. Har i større mengder avførende effekt.
E-421     Mannitol     K, Sjø     E-nr. 421. Konsistens og søtstoff som forekommer naturlig i manna. Har i større mengder avførende effekt.
E-422     Glyserol     K     E-nr. 422. Konsistensmiddel som produseres av animalsk eller vegetabilsk fett. Er ikke godkjent som søtstoff selv om det har søtende virkning.
E-425     Konjacgummi     K     E-nr. 425. Naturlig forekommende stabilisator og fortykningsmiddels.
E-425     Konjacglucomannan     K
E-431     Polyoxyethylen(40)stearat     K
E-432     Polyoxyethylen(20)sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20)     K
E-433     Polyoxyethylen(20)sorbitanmonooleat (Polysorbat 80)     K
E-434     Polyoxyethylen(20)sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40)     K
E-435     Polyoxyethylen(20)sorbitanmonostearat (Polysorbat 60)     K
E-436     Polyoxyethylen(20)sorbitantristearat (Polysorbat 65)     K
E-440     Pectin     K     E-nr. 440. Pektin er et karbohydrat som forekommer i mange frukter og grønnsaker, hvor det styrker celleveggene. Når frukt modner og blir mykt, er det blant annet fordi pektinet brytes ned. Som tilsetningsstoff produseres det ut fra sitron eller appelsinskall som inneholder 30 % pektin. Etter uttrekning, konsentrering og tørking fås et fint pulver. Av pektin fås ved kjemisk behandling amiderett pektin. Pektin benyttes som fortykningsmiddels (geleringsmiddel). Pektin danner lett geléer i sure næringsmidler med høyt sukkerinnhold. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-440     Amiderett pektin     K     E-nr. 440. Pektin er et karbohydrat som forekommer i mange frukter og grønnsaker, hvor det styrker celleveggene. Når frukt modner og blir mykt, er det blant annet fordi pektinet brytes ned. Som tilsetningsstoff produseres det ut fra sitron eller appelsinskall som inneholder 30 % pektin. Etter uttrekning, konsentrering og tørking fås et fint pulver. Av pektin fås ved kjemisk behandling amiderett pektin. Pektin benyttes som fortykningsmiddels (geleringsmiddel). Pektin danner lett geléer i sure næringsmidler med høyt sukkerinnhold.
E-442     Ammoniumphosphatider     K     E-nr. 442. Stabilisator og emulgator produsert industriell (av blant annet rapsfrø). Brukt primært i sjokolade.
E-444     Saccharoseacetatisobutyrat     K     E-nr. 444. Industrielt produsert stoff som brukes til å holde væsker klare og homogene.
E-445     Glycerolestere av førtiharpiks     K     E-nr. 445. Produsert syntetisk ut fra førtiharpiks og glyserol. Brukt til at
E-450     Dinatriumdiphosphat     K, H, Sm     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-450     Trinatriumdiphosphat     K, H, Sm     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttest som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450     Tetranatriumdiphosphat     K, H, Sm     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450     Tetrakaliumdiphosphat     K, H, Sm     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450     Dicalciumdiphosphat     K, H, Sm     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttest som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-450     Monocalciumdiphosphat     K, H, Sm     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-451     Pentanatriumtriphosphat     K     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-451     Pentakaliumtriphosphat     K     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-452     Natriumpolyphosphater     K     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-452     Kaliumpolyphosphater     K     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-452     Natriumcalciumpolyphosphater     K     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann.
E-452     Calciumpolyphosphater     K     E-nr. 450. Produsert ut fra fosforsyre. Benyttet som stabilsator i kjøtt og fisk til å binde vann. Var tidligere forbudte i Sverige på grunn av villedning (er nå tillatt).
E-459     ß-cyclodextrin     M,S
E-460     Mikrokrystallinsk cellulose     K     E-nr. 460. Stabilisator og fortykningsmiddels. Funnet naturlig i plantefibrer.
E-460     Cellulosepulver     K     E-nr. 460. Stabilisator og fortykningsmiddels. Funnet naturlig i plantefibrer.
E-461     Methylcellulose     K     E-nr. 461. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-463     Hydroxypropylcellulose     K     E-nr. 463. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-464     Hydroxypropylmethylcellulose     K     E-nr. 464. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-465     Methylethylcellulose     K     E-nr. 465. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer.
E-466     Carboxymethylcellulose     K     E-nr. 466 Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-466     Natriumcarboxymethylcellulose     K     E-nr. 466. Stabilisator og fortykningsmiddels. Produsert ut fra cellulose som finnes naturlig i plantefibrer
E-468     Tverrbunden natriumcarboxymethylcellulose     K     E-nr. 468. Produsert ut fra cellulose. Får tabletter til å bruse opp og oppløses raskt, når de kommer i vann.
E-469     Enzymatisk hydrolysere carboxymethylcellulose     K     E-nr. 469. Produsert ut fra cellulose som finnes i plantefiber. Brukt som stabilisator og emulgator.
E-470a     Natrium-, kalium- og kalsiumsalte av fettsyrer     K
E-470b     Magnesiumsalter av fettsyrer     K
E-471     Mono- og diglycerider av fettsyrer     K
E-472a     Eddikesyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer     K
E-472b     Mælkesyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer     K
E-472c     Citronsyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer     K
E-472d     Vinsyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer     K
E-472e     Mono- og diacetylvinsyreester av mono- og diglycerider fettsyrer     K
E-472f     Blandede eddik- og vinsyreester avmono- og diglycerider av fettsyrer     K
E-473     Saccharoseestere av fettsyrer     K
E-474     Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider av fettsyrer     K
E-475     Polyglycerolestere av fettsyrer     K
E-476     Polyglycerolpolyricinoleat     K
E-477     Propylenglycolestere av fettsyrer     K
E-479b     Termisk oksidert soyaolje omsatt med mono- og diglycerider av fedsyrer     K
E-481     Natriumstearoyllactylat     K     E-nr. 481. Produsert ut fra melkesyre og stearinsyre og brukt om stabilisator eller emulgator.
E-482     Calciumstearoyllactylat     K     E-nr. 482. Produsert ut fra melkesyre og stearinsyre og brukt om stabilisator eller emulgator.
E-483     Stearyltartrat     K     E-nr. 483. Stoff med bakeforbedrende effekt som produseres syntetisk ut fra stearinsyre og vinsyre.
E-491     Sorbitanmonostearat     K     E-nr. 491. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-492     Sorbitantristearat     K     E-nr. 492. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-493     Sorbitanmonolaurat     K     E-nr. 493. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-494     Sorbitanmonooleat     K     E-nr. 494. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-495     Sorbitanmonopalmitat     K     E-nr. 495. Emulgator og stabilisator produsert ut fra sorbitol og spiselige fettsyrer.
E-500     Natriumcarbonat     H, Su     E-nr. 500. (soda) Hæve- og surhetsregulerende middel. Produsert av koksalt og karbondioksid.
E-500     Natriumhydrogencarbonat     H, Su     E-nr. 500. (Natron, tvekulsur natron). Produsert ut fra koksalt og karbondioksid. Brukt som surhetsregulerende middel og som bakepulver.
E-500     Natriumsesquicarbonat     H,Su     E-nr. 500. Blandingsstoff mellom natriumkarbonat og natriumhydrogencarbonat. Surhedsregulerende middel.
E-501     Kaliumcarbonat     H, Su     (Pottaske) E-nr. 501. Hevemiddel som finnes naturlig, men produseres syntetisk.
E-501     Kaliumhydrogencarbonat     H, Su     E-nr. 501. Hevemiddel som finnes naturlig, men produseres syntetisk.
E-503     Ammoniumcarbonat     H     (Hjortetakksalt) E-nr. 503. Hevemiddel produsert av ammoniakk og karbondioksid.
E-503     Ammoniumhydrogencarbonat     H     E-nr. 503. Hevemiddel produsert av ammoniakk og karbondioksid.
E-504     Magnesiumkarbonat     A,Su     E-nr. 504. Naturlig forekommende surhetsregulerende middel.
E-504     Magnesiumhydroxidcarbonat (Magnesiumhydrogencarbonat)     Su
E-507     Saltsyre     Su     E-nr. 507. Naturlig syre som brukes surhetsregulerende. Produsert kjemisk.
E-508     Kaliumchlorid     Su     E-nr. 508. Naturlig forekommende stoff som brukes i stedet for vanlig salt.
E-509     Calciumchlorid     Su     E-nr. 509. Erstatning eller supplement til koksalt. Kjente også som veisalt.
E-510     Ammoniumchlorid           (Salmiakk) E-nr. 510. Gir den typiske salmiakksmaken. Produsert industrielt.
E-511     Magnesiumklorid     Su     E-nr. 511. Brukt til å påvirke vannkvaliteten i øl og brus. Produsert industrielt.
E-512     Stannochlorid     K     E-nr. 512. Stabiliserer fargen i aspargeser.
E-513     Svovelsyre     Su     E-nr. 513. Surhedsregulerende middel. Produsert kjemisk.
E-514     Natriumsulfat     Su     E-nr. 514. Salt av svovelsyre. Forekommer naturlig i mineral og sjøvann. Brukt til justering av mineralvann og til avføringsmiddel
E-514     Natriumhydrogensulfat     Su     E-nr. 514. Salt av svovelsyre. Forekommer naturlig i mineral og sjøvann. Brukt til justering av mineralvann.
E-515     Kaliumsulfat     Su     E-nr. 515. Salt av svovelsyre. Brukt til justering av mineralvann.
E-515     Kaliumhydrogensulfat     Su     E-nr. 515. Salt av svovelsyre. Brukt til justering av mineralvann.
E-516     Kalsiumsulfat     A,K,Su     (Gips) E-nr. 516. Næringssalt til gjær. Vannjustering til øl og brus. Fyllstoff til tabletter.
E-520     Aluminiumsulfat     K     E-nr. 520. Produsert av aluminium og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker
E-521     Aluminiumnatriumsulfat     K     E-nr. 521. Produsert av aluminium og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker.
E-522     Aluminiumkaliumsulfat     K     E-nr. 522. Produsert av aluminium og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker.
E-523     Aluminiumammoniumsulfat     K     E-nr. 523. Produsert av aluminium, ammoniakk og svovelsyre. Brukt som stabilisator av eggehviter og kandiserte frukter/grønnsaker
E-524     Natriumhydroxid     Su     E-nr. 524. (Kaustisk soda, ætsnatron). Brukt til nøytralisering av syre. Er i konsentrert form sterkt etsende, men vil i næringsmidler forekomme svært sterkt fortynnet.
E-525     Kaliumhydroxid     Su     E-nr. 525. (Ætskali). Brukt til nøytralisering av syre. Er i konsentrert form sterkt etsende, men vil i næringsmidler forekomme svært sterkt fortynnet.
E-526     Calciumhydroxid     Su     E-nr. 526. (Læsket kalk). Brukt i sterkt fortynnet form til justering av kalkinnholdet i vann (til for eksempel øl).
E-527     Ammoniumhydroxid     Su     E-nr. 527. (Salmiakspiritus). Brukt til nøytralisering av syrer i sterkt fortynnet form.
E-528     Magnesiumhydroxid     Su     E-nr. 528. Base og tabletthjelpestoff. Magnesiumoksid (E-nr. 530) har samme funksjon. Produsert industrielt.
E-529     Calciumoxid     Su     E-nr. 529. Base (surhetssenkende middel). Produsert ut fra kalk.
E-530     Magnesiumoxid     Su     (Brent magnesia) E-nr. 530. Base og tabletthjelpestoff. Magnesiumhydroksid (E-nr. 528) har samme funksjon. Produsert industrielt.
E-535     Natriumferrocyanid     A     E-nr. 535. Syntetisk produsert antiklumpnemiddel (til salt).
E-536     Kaliumferrocyanid     A     E-nr. 536. Syntetisk produsert antiklumpnemiddel (til salt).
E-538     Calciumferrocyanid     A     E-nr. 538. Syntetisk produsert antiklumpnemiddel (til salt).
E-541     Natriumaluminiumphosphat, surt     H     E-nr. 541. Industrielt produsert hevemiddel. Benyttet særlig til
E-551     Siliciumdioxid     A,K     (Kiselsyre) E-nr. 551. Naturlig forekommende, industrielt produsert antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-552     Kalsiumsilikat     A,K     E-nr. 552. Naturlig forekommende antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-553     Magnesiumsilikat     A,K     E-nr. 553.
E-553     Magnesiumtrisilikat     A,K     E-nr. 553. Syntetisk talkum, mineral som forekommer i naturen. Brukt om antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-553     Talkum     A,K,O     E-nr. 553. Naturlig forekommende mineral bestående av magnesiumsilikat. Brukt som antiklumpnemiddel, tabletthjelpestoff og slippmiddel.
E-554     Natriumaluminiumsilikat     A,K     E-nr. 554. Salt av kiselsyre som forekommer naturlig i de mineralene som kalles zeoliter. Brukt til antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff
E-555     Kaliumaluminiumsilikat     A,K     E-nr. 555. Salt av kiselsyre som forekommer naturlig i de mineralene som kalles zeoliter. Brukt til antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-556     Calciumaluminiumsilikat     A,K     E-nr. 556. Salt av kiselsyre som forekommer naturlig i de mineralene som kalles zeoliter. Brukt til antiklumpnemiddel og tabletthjelpestoff.
E-559     Aluminiumsilikat (Kaolin)     A     (Kaolin) E-nr. 559. Naturlig forekommende antiklumpnemiddel.
E-570     Fettsyrer     A,K     E-nr. 570. Fettsyrene er hovedbestanddelen av fettet. Fettsyrenes egenskaper avhenger av den kjemiske metningsgraden, kjedelengde og type av dobbeltbinding. De kan splittes i mettede, enkeltumettede og flerummettede fettsyrer, og de fleste kan dannes i kroppen. Imidlertid kan man ikke danne de essensielle fettsyrene, n- 3 (uttales
E-574     Gluconsyre     H, Su     E-nr. 574. Naturlig forekommende stoff som blant annet oppstår, når kroppen forbrenner glukose (sukker). Brukt til hevemiddel og surhetsregulering samt til fargestabilisering av kjøttvarer.
E-575     Glucono-deltalacton     H, Su
E-576     Natriumgluconat     H, Su
E-577     Kaliumgluconat     H, Su
E-578     Calciumgluconat     H, Su     E-nr. 579. Jernsalt produsert av gluconsyre. Brukt til svartfarging av olivener. Ferrolactat (E-nr. 585) har samme funksjon.
E-579     Ferrogluconat     K     E-nr. 579. Jernsalt produsert av gluconsyre. Brukt til svartfarging av olivener. Ferrolactat (E-nr. 585) har samme funksjon.
E-585     Ferrolactat     K
E-620     Glutaminsyre     S     (Det tredje krydderet) E-nr. 620. Smaksforsterkende stoff. Aminosyre (proteindel) som forekommer i nesten alle grønnsaker samt hvete og soya. Opprinnelig utvunnet av tang. Produsert nå av hvete, soya eller spesielle bakterier.
E-621     Mononatriumglutaminat     S     E-nr. 621. Det tredje krydderet er industrielt produsert (natriumglutaminat). Det framhever de smaksstoffene som finnes i en gitt rett. Det brukt ofte til å gi smaker på leverpostei, kinesiske supper, og kjøttpålegg. Det 3. krydderet kan brukes som erstatning for salt.
E-622     Monokaliumglutaminat     S
E-623     Calciumdiglutaminat     S
E-624     Monoammoniumglutaminat     S
E-625     Magnesiumdiglutaminat     S
E-626     Guanylsyre     S     E-nr. 626. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk.Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-627     Dinatriumguanylat     S     E-nr. 627. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-628     Dikaliumguanylat     S     E-nr. 628. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-629     Calciumguanylat     S     E-nr. 629. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-630     Inosinsyre     S     E-nr. 630. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-631     Dinatriuminosinat     S     E-nr. 631. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-632     Dikaliuminosinat     S     E-nr. 632. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-633     Calciuminosinat     S     E-nr. 633. Smaksforsterkende stoff som uten selv å ha smaker kan forsterke smaken av proteinholdige næringsmidler – særlig kjøtt og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddeler av mange næringsmidler, for eksempel kjøtt. Produsert ut fra gjærekstrakt eller syntetisk.
E-634     Calcium-5′ – ribonucleotider     S
E-635     Dinatrium-5′ – ribonucleotider     S
E-640     Glycin     S     E-nr. 640. Smaksforsterkende og surhetsregulerende stoff som er en naturlig bestanddel av næringsmidler.
E-640     Natriumglycinat     S
E-900     Dimethylpolysiloxan     Sk     E-nr. 900. Skumdæmpningsmiddel som produseres ut fra kvartssand. (strandsand).
E-901     Bivoks, hvitt og gult     O     E-nr. 901. Overflatebehandlingsmiddel til for eksempel godteri og tabletter.
E-902     Candelillavoks     O     E-nr. 902. Overflatebehandlingsmiddel som utvinnes av treet Euphorbia antisyphilitica. Brukt også til skosverte og bonevoks.
E-903     Carnaubavoks     O     E-nr. 903. Overflatebehandlingsmiddel. Funnet på bladene av en brasilianske viftepalme (Copornica cerifera). Brukt til overflatebehandling av frukter og godteri. Brukt også til kosmetikk.
E-904     Shellak     O     E-nr. 904. Overflatebehandlingsmiddel utvunnet av en orientalsk bladlus (Lakschadia eller lakkskjoldlus). Gir et blunk, pen overflate. Brukt til godteri, tabletter og frukt, særlig epler.
E-905     Mikrokrystallinsk voks     O     E-nr. 905. Overflatebehandling- og smøremiddel som utvinnes av råolje. Parafin brukes også som tyggegummibasis og til skorpen av oster.
E-912     Montansyreestere     O     E-nr. 912. Overflatebehandlingsmiddel utvunnet av fjellvoks. Må bare brukes til sitrusfrukter, melon, avokado, ananaser, mango og papaya.
E-914     Oxideret polyethylenvoks     O     E-nr. 914. Syntetisk produsert overflatebehandlingsmiddel. Brukt også som base for tyggegummi.
E-920     Cystein     M     (L-Cystein). E-nr. 920. Melbehandlingsmiddel. Cystein er en aminosyre (proteindel) som forekommer naturlig i maten.
E-927     Carbamid     K     (Urea). E-nr. 927. Urea kommer som fram en del av stoffskifteprosessen. Produsert syntetisk. Brukt som bløtgjørende middel i tyggegummi og markedsført som carriesforebyggende (tannsykdom).
E-938     Argon     Ku     E-nr. 938. Gass som brukes ved «lufttett» pakning. Brukt sammen med andre gasser.
E-939     Helium     Ku     E-nr. 939. Gass som brukes ved
E-941     Nitrogen     D, Ku     (Nitrogen) E-nr. 941. Gass som brukes ved «lufttett» pakning. Brukt sammen med andre gasser. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-942     Dinitrogenoxid     D     (Kvælstofoverilte, lystgass). E-nr. 942. Drivstoff til krem på boks.
E-948     Oxygen     Ko     (Oksygen) E-nr. 948. Pakkegas. Brukt i blandinger sammen med nitrogen og karbondioksid. Tillatt tilsetningsstoff i danske økologiske produkter.
E-950     Acesulfamkalium           (Sunett). E-nr. 950. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt).
E-950     Acesulfamkalium     S, Sjø     (Sunett). E-nr. 950. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt).
E-951     Aspartam     S, Sjø     (Nutraswet, Canderel). E-nr. 951. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt). Når man spiser osparrtam, spaltes stoffet i tarmen til tresprit og 2 aminosyrer: phenylalanin og asparaginsyre. Aminosyrene brytes på ned naturlig vis, unntatt hos mennesker som lider av Føllings syke. Har man Føllings syke, mangler man evnen til å bryte ned phenylalanin, og skal unngå osparrtam og phelylalanin lagige matvarer.
E-952     Cyclaminsyre     Sjø
E-952     Calciumcyclamat     Sjø     E-nr. 952. Syntetisk produsert søtstoff.
E-952     Natriumcyclamat     Sjø
E-953     Isomalt     Sjø     E-nr. 953. Syntetisk produsert søtstoff og konsistensmiddel.
E-954     Sakkarin     Sjø     E-nr. 954. Syntetisk produsert søtstoff. (kalorifritt).
E-954     Kalsiumsakkarin     Sjø
E-954     Kaliumsakkarin     Sjø
E-954     Natriumsakkarin     Sjø
E-957     Thaumatin     S,Sø     E-nr. 957. Et protein som brukes som søtstoff. Utvunnet av frukten fra en afrikansk plante kalt Thaumatococcus danielii. Har mye
E-959     Neohesperidindihydrochalcon     S, Sjø     E-nr. 959. Søtstoff utvunnet av sitrusfrukter. Brukt ikke enkeltstående som søtemiddel, da det har bismak.
E-965     Maltitol     K, Sjø     E-nr. 965. Konsistens- og søtstoff produsert ved kjemisk behandling av stivelse.
E-965     Maltitolsirup     K, Sjø
E-966     Lactitol     K, Sjø     E-nr. 966. Konsistens- og søtstoff produsert ved modifisering av melkesukker.
E-967     Xylitol     K,Sø     E-nr. 967. Hører under søtstoffer som hovedsakelig blir brukt i industrien. Brukt i stedet for sukker. Xylitol skiller seg fra de egentlige kunstige/syntetiske søtstoffene ved å være nær beslektet med sukker i kjemisk henseende. Produktet inneholder 2.4 kalorier pr. gram. Produsert ved kjemisk behandling av tresukker.
E-999     Quillaiaekstrakt     K     E-nr. 999. Skummiddel produsert av kvillajabark.
E-1103     Invertase     K     E-nr. 1103. Enzym, som utvinnes av alminnelig gjær.
E-1105     Lysozym     Ku     E-nr. 1105. Enzym som utvinnes av egg (finnes også i spytt).
E-1200     Polydextrose     K     E-nr. 1200. Sukkererstatning (uten søtende effekt) som produseres syntetisk.
E-1201     Polyvinylpyrrolidon     K
E-1202     Polyvinylpolypyrrolidon     K
E-1404     Oxideret stivelse     K
E-1410     Monostivelsephosphat     K
E-1412     Distivelsephosphat     K
E-1413     Phosphateret distivelsephosphat     K
E-1414     Acetyleret distivelsephosphat     K
E-1420     Acetyleret stivelse     K
E-1422     Acetyleret distivelseadipat     K
E-1440     Hydroxypropylstivelse     K
E-1442     Hydroxypropyldistivelsephosphat     K
E-1450     Stivelsenatriumoctenylsuccinat     K
E-1451     Acetyleret oxideret stivelse     K
E-1505     Triethylcitrat     K     E-nr. 1505. Syntetisk produsert stabilisator til eggehviter.
E-1518     Glyceryltriacetat     K     (Triacetin). E-nr. 1518. Syntetisk produsert fuktighetsbevarende middel og bærestoff.