Egg og ris med rekesaus

Ingredienser
275 g langkornet ris 2 ts salt pr. l vann 4 hardkokte egg Rekesaus: 1/2 l reker 2 ss olje 2 fedd knust hvitløk 2 ss hvetemel 3 dl rekekraft 1 dl fløte kajenne 2-3 ss sherry
Tilberedning
Kok risen mør, 12 min., i saltet vann. Hell vannet fra, spyl risen og damp den tørr. Rens rekene. Legg skallene i en kasserolle, hell på så mye kaldt vann at det dekker, gi det et oppkok og la det stå og trekke ca 10 min. Sil kraften. Fres hvitløk i olje. Bruk ikke for sterk varme så hvitløken blir for brun, da blir den bitter. Legg de rensede rekene i og brun dem raskt. Ta dem opp. Dryss mel i pannen, rør godt og spe med rekekraft. La det koke minst 10 min. Smak sausen til med fløte, en anelse kajenne og sherry. Sausen skal være fyldig og temmelig skarp. Legg de hardkokte, pillede eggene på varmt fat. Legg risen i en rand utenom og hell sausen over eggene. Pynt med urensede reker. Server retten rykende varm med tomatsalat og agurkterninger i rømme.

Mer om Egg og ris med rekesaus

Egg og ris med rekesaus er en spennende og smaksrik rett som dessverre mange ikke er kjent med. Denne retten kombinerer det beste fra flere verdensdeler – det robuste fra ris, den delikate smaken av egg, og sjømat-ekstravaganza av reker. Dette måltidet er allsidig og kan serveres som frokost, lunsj, middag, eller til og med et mellommåltid!

Risporsjonen er særlig viktig for den samlede smaken av retten. Ideelt sett skal ris være nøye tilberedt, kanskje til og med brukt rester av dagen før. Ris gir denne retten sin kropp og fylde, og er grunnpilaren i smakskombinasjonen. Fra Asia vet vi at kombinasjonen av ris og egg er en vinner, men det er rekene og deres saus som virkelig skiller denne retten fra resten.

Eggene gir retten et ekstra proteinboost og tilfører kremet konsistens. Et triks for å få eggene ekstra luftige er å vispe dem med litt melk før steking. Deretter kan eggene krydres etter smak. Klassiske valg er salt, pepper, og gjerne litt paprika for ekstra dybde.

Det er rekesausen som tjener som rettens høydepunkt. For å lage en god rekesaus kreves det ferske reker, hvitløk, sitron, hvitvin, smør, og fløte. Serveres med finhakket persille på toppen. Sausen kan lages på forhånd og varmes opp rett før servering. Men, husk! For mye varme kan gjøre rekene seige, så det er viktig å være forsiktig.

Selv om selve matlagingstiden ikke er lang, trenger man litt tid for å forberede ingrediensene. Fra å rense rekene, til å koke risen, stek eggene, og til slutt lage sausen, det trenger litt tid. Men den saftige og deilige smaken gjør at innsatsen er helt verdt det.

Egg og ris med rekesaus er en allsidig og næringsrik rett, og det er også en glimrende måte å introdusere sjømat i dietten på. Uavhengig av om du har spist det før eller ikke, er denne retten en oppskrift som overrasker smaksløkene og gir et innblikk i en fascinerende smakskombinasjon. Neste gang du lurer på hva du skal lage til middag, gi egg og ris med rekesaus en sjanse – du kommer ikke til å angre.

Legg igjen en kommentar