Ingredienser

# 1 kg beinfri elgstek
# elgkraft
# sukkererter eller aspargesbønner (eller begge deler)
# 500g aromasjampinjong
# sjalottløk
# sherrytomater

Tilberedning

Elgkraft
1. Brun bein og evt skrotkjøtt i ovnene eller en stekepanne. Ha det i en gryte sammen med litt løk, gulrøtter og enebær. Dekk det hele med vann og la det småkoke natten over (ca 12 timer).
2. Sil kraften og hell den over i en bolle. Avkjøl den. Når den er avkjølt flyter fettet opp og stivner. Fjern dette.
3. Kok så ned den gjenstående kraften til det halve, enda mer om du vil ha enda kraftigere smak.

Elgstek
1. Tørk elgsteken og gni den inn med salt og pepper, brun den så raskt på alle sider i stekepannen på sterk varme. Dette for å stenge porene, slik at kjøttsaften ikke renner ut.
2. Kok ut stekepannen og hell det i kraften (sil det når du heller det over).
3. Steken legges deretter i gryte eller stekeovn i ca 200 grader til kjernetemperaturen er 50-55 grader, ca 1 time. Termometeret må stå i den mest kjøttfulle delen av steken.
4. Når steken tas ut pakkes den inn i aluminiumsfolie og skal hvile minst 15 minutter, helst 30 minutter. Da fordeler kjøttsaften seg i hele steken og du får en meget saftig stek i stedenfor at saften renner ut når du skjærer den opp.
5. Skjær aromasoppen i skiver og stek den. Krydre med salt og pepper.
6. Hel sjalottløk brunes forsiktig i en kjele. Ta så ut løken, fyll på litt vann og kok opp. Løksjyen blandes i elgkraften. Kraften bør småkoke noe etter at det er blandet inn.
7. Sukkerertene kuttes i hver ende og kokes rett før servering i lettsaltet vann i et snaut minutt. Sukkerertene omtrent det samme. Begge skal være gjennomvarme, men fortsatt «sprø».

Saus
1. Elgkraften, stekesjy og løksjy blandes og kokes ned, jo kraftigere smak som ønskes jo mer må den kokes ned.
2. Det finnes så flere varianter av god saus til elg, enten sjy-basert eller fløtebasert eller rødvinsvarianter.
3. For rødvinsvarianten er det viktig å koke ned rødvinen kraftig FØR den has i sjyen. 2 dl rødvin skal kokes ned til maksimalt 1/2 dl veske, gjerne enda mindre. Blir det for mye syre i en rødvinssaus, tilsett noe sukkerholdig, f eks solbærsirup, rent sukker. Disse triksene virker.
4. Fløtebasert saus sier seg selv, smak til med fløte og ha i evt andre ingredienser etter egen smak, f eks geitost, Creme Fresh. NB Vær forsiktig med rømme, det har lett for å korne seg.
5. En ren sjysaus kan jevnes med maisenna dersom det er ønskelig å gjøre den litt tykkere. Men husk at den ikke skal bli veldig tykk.

Legg litt sopp midt på tallerkenen og noen skiver kjøtt oppå dette. Noen bønner legges rundt kjøttet, et par sukkererter på toppen. Tomater og løk samt litt potet (vi brukte fløtegratinerte poteter denne gangen) i tre «elementer» på tallerkene. Ha til slutt på litt saus rundt det hele.