Elgstek på tradisjonelt vis

Ingredienser
* Surret elgstek * Gulrøtter, poteter, broccoli * Tyttebær, rognebærgele eller ripsgele serveres til Saus : * Kraft fra 3 ryper samt noe viltfond hvis nødvendig * Enebær, timian, salt, pepper * Geitost * Kremfløte * Sjampinjong * Litt tyttebær, rognebærgele, ripsgele eller solbærsirup
Tilberedning
Elgsteken tilberedes i langpanne i stekeovnen til det er oppnådd en kjernetemperatur på 68-70 C. 1. Brun elgsteken i klara smør i en stekepanne 2. Gni elgsteken inn med salt og nykvernet hvit pepper 3. Legg elgsteken på en seng av grønnsaker (gulrøtter, løk, osv) 4. Ovnen skal ha en temperatur på 175 – 200 C. Ta ut elgsteken når termometeret viser 68-70 C. 5. Pakk inn elgsteken i aluminiumsfolie og la steken hvile i minst 15 minutter Cremet soppsaus 1. Kraft reduseres til det halve 2. Kremfløte, geitost og sjampinjong tilsettes 3. Smak til med krydder og evt andre smakstilsetninger 4. La sausen koke til den får en passe konsistens Steken skjæres i skiver og serveres med mandelpoteter Ta ut steken fra folien og skjær opp steken i tynne skiver. Legg cremet soppsaus på midt på tallerkenen og legg skiver av elgsteken oppå. Legg på poteter og andre grønnsaker rundt. Dryss på noen friske ripsbær på tallerkenen

Mer om emnet: Elgstek på tradisjonelt vis

Elgstek er en integrert del av det norske kjøkkenet og serveres spesielt under høytidelige anledninger. En potensiell tolkning av elgstek tilberedt på tradisjonell måte kan knyttes til det å lage steken i en vedovn ved hjelp av langsom koking over mange timer.

Elgsteken er gjerne grotkuttet og kan veie mellom 2-4 kg. Et viktig aspekt ved tilberedningen er å brune steken på alle sider i en varm stekepanne med smør før den går i ovnen. Dette gir steken en deilig brunfarge og hjelper til med å forsegle kjøttsaftene inne.

Tradisjonelt sett blir elgsteken krydret med kun salt og pepper, men noen ganger kan man også tilsette rosmarin, timian eller einerbær for ekstra smak. Det er også vanlig å legge rotgrønnsaker, som gulrøtter, selleri og poteter, i bunnen av gryten eller stekepannen som steken skal stekes i. Ikke bare gir dette ekstra smak til steken, men grønnsakene blir også deilig bakt i kjøttsaften.

Vedovnstekingen bidrar til at steken blir jevnt tilberedt over lang tid, og gir den en unik, røkt smak. Temperaturen holdes lav, vanligvis rundt 125-130 grader celsius, over en periode på 3-4 timer, avhengig av stekens størrelse.

En tradisjonell elgstek serveres typisk med poteter, brun saus, rosenkål og tyttebærsyltetøy. Sausen lages ofte ved å bruke skyen som dannes under stekingen. Ved å tilsette litt creme fraiche eller fløte, blir sausen ekstra kremete og passer perfekt til det møre elgkjøttet. Søtheten fra tyttebærsyltetøyet hjelper til med å balansere den rike smaken av steken, og gir en perfekt avslutning på et tradisjonelt norsk måltid.

En kommentar om “Elgstek på tradisjonelt vis”

  1. Hvis det med «tradisjonell» menes totalt gjennomstekt kjøttpuck uten safter og smak, vær så god. Dette er riktig fremgangsmåte!
    For den som heller vil ha en mør og saftig steik med masse smak, gni steika inn med salt, pepper og eventuelt litt rosmarin. Bruk stekepose og la steika stå i ovnen 5-6 timer på 80 grader(!). Den er gjennomstekt på ca 65 grader og rosa på 62. Ta den ut på 62 og la stå i posen uåpnet 10-15 minutter.
    Velbekomme!

Legg igjen en kommentar